Zoeken in deze blog

zondag 10 november 2019

Pietepiet

Wanneer zijn wij eindelijk eens van het zwarte Piet probleem af? Als we doen wat de tegenstanders van Piet zeggen? Ik denk het niet, dan hebben ze wel weer nieuwe eisen.

Ik ben niet tegen veranderingen, maar heel kleine veranderingen, heel langzaam en vooral niet onder dwang! Ik zou blij zijn als nu eens alles een paar jaar hetzelfde blijft en geen gezeur!
De roetveegpieten die ik tot nu toe zag vind ik niks....het idee is leuk, maar een paar lichte veegjes is niet genoeg..... ik zou zeggen schmink dan minder nauwkeurig......niet tot in de neus- en oorgaten.....nog wat witte vegen in de nek.....witte randjes om de ogen.....minder mooi, maar in mijn ogen wel geloofwaardig! Ik vind dat een aardige tussenweg. De één wat meer zwart dan de ander.....heb ik ook nog vrede mee, maar verder wil ik rust in de tent!
 Mijn plezier hebben ze al aardig vergald..... ik vind het nog steeds leuk, maar met een bittere bijsmaak!

Natuurlijk ben ik tegen geweld....de aanval van "propieten" tegen "Kick out Zwarte Piet"  kan ik alleen maar afkeuren. Iemand van "Kick out" zei dat zijzelf vredelievend zijn, maar ik denk dat ze dan een andere naam hadden moeten kiezen....."Kick out Zwarte Piet" klinkt niet vredelievend.

Vaak hoor ik dat ter compensatie dan andere dingen afgeschaft moeten worden....het suikerfeest bijvoorbeeld ("Wij geen zwarte Piet, dan ook geen suikerfeest meer!")..... dat slaat nergens op! Dat is "Pietje geeft mij een klap en daarom sla ik Klaasje".


Bij de officiële intocht zijn alleen veegpieten....... ik vind het niks. De Sint komt ook al met de trein, want de stoomboot zou daar niet kunnen aanmeren. Vreemd, hij komt daar elk jaar met de boot, dus dat moet kunnen.....desnoods een kleinere.....maar nee, het wordt de trein! Er zal dus een andere reden voor zijn. Ja, als de NOS het regelt heb je niks meer te vertellen. Voor de kinderen die daar wonen zal dit raar zijn!


Nou vond ik de de stroopwafel- en kaaspieten een paar jaar geleden helemaal belachelijk.

Dat kleuters nauwelijks verschil zien tussen een witte of een zwarte Piet zal wel zo zijn.....al denk ik dat het ene kind het andere niet is, maar voor oudere kinderen, die misschien voor het laatste jaar geloven zal het anders zijn, die zijn echt wel kritischer, het kan dan net het verschil maken tussen geloven en van het geloof afvallen. Daarom langzaam.....niet te snel en niet te veel. En er moet een grens zijn!

Ik ben altijd Sintfan geweest en zal dat ook altijd blijven, daar horen ook Pieten bij.
.Elk jaar versier ik het voor Sint en Piet (het ene jaar wat meer, het andere jaar wat minder)......ik heb alleen zwarte/bruine Pieten...... en die ga ik echt niet verstoppen!

Ik vond het Sintfeest altijd het leukste en vooral bijzonderste feest van het jaar......gezellig, vrolijk, veel gekkigheid, gedichten, surprises, elkaar op de hak nemen op een leuke manier......de voorpret...heerlijk. Sinds een paar jaar vier ik het wat simpeler, omdat ik alleen ben. Ik heb het heel lang samen met Edwin kunnen vieren en later met zijn eerste vriendin, ook een paar keer deden we het Sinterklaasspel met dobbelsteen, maar nu is het al een paar jaar over.
Toch vier ik het!!!! Niet met cadeautjes, maar met wat lekkers en een Sinterklaasfilm..... en eten van een Sinterklaasbordje. Kinderachtig? Kan best...... maakt mij niet uit, ik vind het leuk!

Wie (anoniem) zijn mening wil geven over de Pieten kan dat HIER doen..... een enquête van EenVandaag. Bij elke vraag is er een mogelijkheid om een toelichting te geven. Ik ben benieuwd naar de uitslag. Ik hoop dat veel mensen hem invullen! (Ook tegenstanders van Piet.....iedereen mag zijn mening geven)

2 opmerkingen: