Zoeken in deze blog

dinsdag 5 november 2019

Genoeg te doen

Wij hebben hier best wel bijzondere festiviteiten....... we hebben vorige week Halloween gehad, ik was er dit jaar niet bij, maar het is altijd geweldig! Een lange tocht door griezelige steegjes, bijzondere routes met onverwachte ontmoetingen, geweldig! Er wordt echt heel veel aan gedaan.

Zaterdag was de dodendans, allerzielen....... ook daar kon ik niet bij zijn. Het is een middeleeuwse dodendans..... de dood gaat voorop, gevolgd door allerlei dansers..... doden worden herdacht, maar de dood klopt ook op de deur, de bewoner sluit zich aan, niet altijd zonder tegenzin. Echt heel bijzonder om te zien.

11 november is het Sint Maarten.....dat is normaal in deze streek. We hadden hier nooit een optocht, iedereen loopt langs de deuren via een zelfgekozen route, meestal in groepjes.....en natuurlijk zingend! De laatste jaren start het in de Lutherse kerk, met o.a. een verhaal over Sint Maarten....het schijnt erg leuk te zijn....ik ben er nooit geweest, ik zit thuis te wachten op de kinderen die niet komen.....want dat is het nadeel.....doordat de meeste kinderen in het centrum starten, bij de Lutherse kerk, lopen ze daar ook hun rondje...... het trekt de kinderen naar het centrum die daardoor in de andere wijken nauwelijks meer lopen. De laatste 2 jaar is er een heel kleine verbetering merkbaar...... maar er zijn jaren geweest dat ik al blij werd als er 4 kinderen kwamen. Ik vond het altijd heel gezellig......het zingen, de ukkepukkies die met zingen door een ouder kind of volwassene geholpen moet worden.....de grotere kinderen, vooral de jongens vaak stoer, maar gek op wat lekkers.
Al jaren heb ik niet alleen snoep, maar ook potloden, notitieblokjes en/of andere kleine dingetjes. Vaak kiezen ze zoiets uit, snoep krijgen ze genoeg. 

Ik was eens niet thuis op Sint Maarten en plaatste een tafeltje voor de deur met een bak snoep en wat zakjes chips...... op de deur hing ik een bord "Zoals je ziet, ben ik er even niet.....maar ik ben geen kikkerbil, dus pak zelf maar als je wil" (voor deuren die niet opengaan wordt altijd gezongen "hier woont een kikkerbil, die niks geven wil!").
Toen ik thuiskwam was er nog voldoende over, blijkbaar had niemand zich misdragen door de hele bak te nemen...... daar werd ik heel blij van.
Toen ik weer eens niet thuis was zette ik het dus weer neer...... ik kwam thuis en de hele bak was weg.....dacht ik. Hij stond op de container.....daar is het lichter en konden ze dus beter iets van hun gading uitzoeken.
Dit jaar ben ik er gewoon.....ik heb al het één en ander in huis....ik hoop dat er weer wat meer kinderen komen......misschien zet ik mijn auto ergens anders neer  en wat lichtjes buiten..... zo valt het misschien wat meer op dat ik er ben, want ik merk wel eens dat ze mijn hoek gewoon overslaan.
Echte kaarsjes worden niet meer gebruikt.......de batterijlampjes zijn een stuk veiliger......vroeger vlogen ze vaak in de fik.

Dan de 16de de intocht van Sinterklaas..... daar wordt altijd veel werk van gemaakt.....een goed verhaal er omheen, een mooie Sint met heel heel Pieten (en zelfs een Pietenband 😁, we zijn al aan het oefenen).... van tevoren is het altijd al heel leuk met mevrouw Anna die het woord doet.......en dat doet ze super..... als de Sint er is en welkom geheten is door de burgemeester  lopen ze een rondje achter de muziek aan en vervolgens is het voor de kinderen groot feest in de RK-kerk. 

Maar 6 december zwaaien wij hem weer uit.....dat begint met een geweldig feest in de grote (Hervormde) kerk waarna de Sint weer achter de muziek aan naar de haven gaat waar zijn boot klaarligt. De kinderen hebben vaak lampions mee, heel vrolijk allemaal!
Als Sint dan eindelijk vertrokken is worden de lichtjes van de kerstboom ontstoken....voorheen kwam er een verlichte kerstboom binnenvaren, nu staat de (grote!) boom er al.
Ooit vroor het flink op 6 december..... de haven was dichtgevroren.....zo kon Sint niet weg! Maar er was een plan B....... er stond een touringcar klaar om Sint met zijn Pieten naar de Noordzee te brengen, die was nog niet dichtgevroren, daar kon Sint op zijn boot stappen. 

Eerste kerstdag begint met om 7 uur zingen op straat.....ik heb het jaren gedaan. Toen nog een klein groepje, zo leuk om te doen. Inmiddels is de groep veel groter....ik ben er vaak niet of vertrek die dag....dus het zingen sla ik tegenwoordig over......maar het lijkt mij heerlijk om als ik in bed lig 's morgens vroeg kerstliedjes te horen voor mijn deur (ik lig niet in de route).  Ik begon ermee toen Edwin nog heel klein was...... een mooi begin van Kerst.

Niet feestelijk, maar wel mooi dat het er is.....wij hebben remembranceday.....dit jaar op 10 november. Remembranceday

Veel leuke en bijzondere dingen dus...... en ook daarna zijn er weer leuke dingen, zoals de visdagen, de korendag (heel veel koren die op diverse locaties zingen en afsluitend allemaal samen met publiek in de Grote Kerk samen zingen, ook hebben we een meezingkorenfestival...net zoiets, maar dan anders 😂. We hebben een palingrookwedstrijd..... rondom de haven doen zo'n 100 amateurrokers hun best om een goed aaltje te roken en er een gezellige dag van de maken. De palingrookwedstrijd en het meezingkorenfestival zijn altijd tijdens het Jan Haringweekend......dan is er de Jan Haringrace (zeilwedstrijd voor platbodems.....prachtig gezicht als de haven vol ligt met al dat moois) en het zingen is dan op zaterdag en het roken op zondag  (meestal het eerste weekend in juli).

Ik vergeet vast nog wel wat, maar we hebben hier dus regelmatig iets leuks!!!

En HIER valt altijd even na te kijken wat er allemaal te doen is.



2 opmerkingen:

  1. Voor degenen die alle feesten meevieren is dit een drukke tijd. Ook een gezellige tijd, geniet er maar van.
    Sint Maarten hadden wij ook, ik geloof dat de hele Zaanstreek eraan meedeed. Met papieren lampionnen aan een stokje.
    Zelf doen we alleen aan kerstmis, eten op kerstavond en uitbuiken op eerste kerstdag.
    Ik denk al aan recepten. Dat is voor mij het feestje, verzinnen en koken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een erg leuke tijd vind ik....al die feesten achter elkaar.
    Leuke recepten en koken......ik vind koken wel leuk, maar wil niet te lang in de keuken staan. Ik ben vooral van het leuk opdienen, een beetje versieren.

    BeantwoordenVerwijderen