Zoeken in deze blog

dinsdag 4 januari 2022

Badkamer

 Ik heb een bad ..... een plastic zitbad. Het staat boven het doucheputje en af en toe moet ik het weghalen om het putje schoon te maken. De laatste keer was alweer een tijdje geleden, maar ik had daarna wel snel het idee dat het alweer wat slechter doorliep. Ach.... mijn haar was langer dan voorheen.... dus meer haar op het putje, dat zal het zijn! Ik kan het putje niet zien als het bad er staat en als het wat slechter doorloopt zorg ik ervoor dat het wat langzamer uit het bad loopt, dat gaat goed.
Het is altijd een heel gedoe om dat bad van zijn plaats te halen, want waar moet ik ermee naartoe? 
Het past net tussen wc en wastafel, maar dan kan ik er niet meer door.  Ik stel het dus steeds uit, maar het werd nu echt tijd en ik wilde dat nog in het oude jaar doen. 
Bad opzij.... huh? Nauwelijks haren. Schoongemaakt, kraan aan..... liep niet goed door.... liep erg slecht door. 
Hm..... eerst maar eens een flinke hoeveelheid bleekwater........ nou, het leek iets minder, maar nog steeds te slecht. Nog meer bleekwater had niet veel effect meer.... dan heet sodawater..... dat hielp wel wat, maar nog steeds niet goed genoeg. 


Dan maar grover geschut..... ik keek of ze in de supermarkt wat hadden.... ze hadden niet het merk waar ik naar op zoek was, maar wel wat anders.... met 5 minuten klaar! Nou, proberen dan maar.... het was een heel dikke gel van chloor en soda. (oké, dat had ik al gebruikt, maar niet gemengd en niet als zo'n dikke gel)..... een gebruiksaanwijzing waar ik mijn bril niet voor hoefde te pakken, daar had ik een goede loep met verlichting voor nodig,.... nou ja, gewoon erin doen maar en 5 minuten wachten, dat zal wel goed zijn. Na 5 minuten deed ik de kraan aan..... het spul kwam schuimend uit het putje en liep nauwelijks weg..... o lieve help, heb ik het nou erger gemaakt? Toch maar steeds wat water nog erbij..... en dan afwachten. Beneden had ik geen rust en na een tijdje ging ik toch weer kijken..... deed de kraan aan en het putje liep door! 

Hoera! Wat een opluchting! Ik liet de hete kraan een tijdje aan.... om het goed door te spoelen. Gelukkig ging ik het nieuwe jaar in met een goed werkende afvoer!
Ik had het nooit eerder gehad. Het bad heb ik voorlopig maar naar zolder gebracht.... het wordt slecht, het heeft een kleine reparatie nodig, maar of dat lang blijft zitten betwijfel ik. Misschien gaat het weg, maar grofvuil is net opgehaald, dus ik kan er nog even over nadenken. In elk geval wil ik nu het bed daar even niet hebben, ik wil zien of het goed blijft gaan! 

Beneden heb ik het wel vaker gehad, vooral de wc..... maar dat zat dan buiten en soms wel 20 of 30  meter verderop. 1 keer waren ze komen kijken en ze zouden later die middag komen om het te verhelpen.... en ze kwamen maar niet en ik moest die avond weg.....  mijn moeder kwam om op ze te wachten, kon ze gelijk op Edwin passen die anders meegegaan zou zijn. 
Toen ze kwamen kijken had ik gezegd dat ik altijd een plasje water voor mijn keukenraam had.... kon dat er niet mee te maken hebben? Nou, dat scheen een raar idee te zijn, ze lachten mij nog net niet uit, maar maakten mij duidelijk dat dat echt niets ermee te maken had. 
Toen ik die avond thuiskwam was het verholpen, maar mijn moeder moest van ze tegen mij zeggen dat ik niet van alles door de wc moest spoelen....... en dat deed ik nooit....... alleen wat erin hoort, maar geen etensresten of zoiets, ik kende wel iemand die dat deed en dat vond ik altijd heel raar, daar zag je vaak nog wat slablaadjes in de wc drijven, maar ik deed dat nooit.



De volgende dag, zaterdag ....... ik ging even weg en toen ik thuiskwam had ik een fontein voor mijn keukenraam en een vijver! Weer gebeld........ wat bleek? De riolering was stuk..... uit elkaar en daardoor was het verstopt geweest. Nu de verstopping weg was kon het water weer doorlopen, maar ging het nog verder uit elkaar. Waarschijnlijk hadden de buren de wasmachine aan toen het omhoog spoot, dus veel aanvoer. En ja...... op de plek van dat plasje! Ik had dus toch gelijk gehad. 


Het gebeurde vaker maar dan zat het steeds een stuk verder. Eén van mijn naaste buren en ik hadden er steeds het eerste last van, maar ook wel eens het hele rijtje.... stond iedereen 's morgens vroeg al te dweilen. 

De straat werd flink opgehoogd en de riolering vernieuwd en nu kregen we allemaal een eigen aansluiting..... dat was beter. Maar het duurde niet lang voor mijn gootsteen niet meer doorliep. 
Het bleek dat het een beetje wonderlijk aangelegd was en het werd vernieuwd, daarna geen last meer gehad.  

Maar deze keer zat de verstopping duidelijk binnen..... alleen het doucheputje had er last van.... dit was helemaal nieuw voor mij, maar wat was ik blij dat ik het wist te ontstoppen! 

2 opmerkingen:

  1. Ontzettend lastig, een gedeelde aansluiting. Een van de vorige buren gooide reinigingsdoekjes in de wc, gebruikte handenvol wet papers, je kunt wel raden....
    Zij zat ermee maar ij ook.
    We waren blij dat we een eigen afvoer kregen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat was hier ook, ik weet niet wie de schuldige was, maar het zat steeds ver.... behalve dan die keer dan de riolering uit elkaar lag.
    Ik was ook blij met een eigen afvoer, maar toen ging het weer mis doordat het niet goed aangelegd was.
    Nu zat het binnen, dus ik kan niemand anders de schuld geven, maar dit zit er pas een jaar of drie.... de vorige badkamer had ik bijna 40 jaar en nooit was! Niks bijzonders gedaan, dus ik weet niet goed hoe zo gekomen is... nou ja, ik snap wel waar zo'n verstopping meestal uit bestaat, maar omdat er in mijn gedrag niks veranderd is begrijp ik het niet goed.
    Het enige wat ik nu kan doen is regelmatig controleren en wat ontstopper of zoiets erin gooien, zodat het zover niet meer komt.

    BeantwoordenVerwijderen