Zoeken in deze blog

zaterdag 1 januari 2022

Een heel nieuw jaar

 We zijn begonnen aan 2022..... er ligt nog bijna een heel nieuw jaar voor ons klaar. 
Of het een gelukkig jaar wordt zullen we moeten afwachten, we kunnen er veel zelf aan doen maar heel veel ook niet!

Het jaar wordt gelukkiger als we wat tevredener zijn.... tevreden met wat we hebben, kunnen en mogen.... echt daar wordt je veel gelukkiger van dan van alleen maar te kijken wat je niet hebt, kan en mag.
En verdraagzaamheid helpt ook mee..... je wordt niet gelukkig van altijd maar nijdig zijn op andere mensen omdat ze iets zeggen of schrijven wat niet helemaal is wat je graag ziet. Natuurlijk hoef je het niet met iedereen eens te zijn, maar maak niet van alles een probleem en als het wel echt een probleem is probeer dan eens in normale bewoordingen antwoord te geven..... een discussie is prima, maar strooien met scheldwoorden en ander grof taalgebruik doet je standpunt geen goed! 
Een normale discussie waarbij je naar elkaars standpunten luistert kan verhelderend werken, soms kan je de ander zelfs begrijpen terwijl je het er nog steeds niet mee eens bent. 
Ik haak af zodra iemand begint te schelden en te schreeuwen..... daarmee overtuig je mij niet en ik weet dat dat voor meer mensen geldt.

Van een goede gezondheid kan je gelukkig worden, hoewel veel mensen met een goede gezondheid dat niet eens beseffen. Je kan niet alles doen om gezond te worden of te blijven, maar we kunnen er wel iets aan doen om zo gezond mogelijk te worden en te blijven. Gezond leven is altijd belangrijk, maar zeker geen garantie voor gezondheid. Niet roken, niet of heel weinig alcohol drinken kan heel veel goed doen.... voor sommige mensen niet eenvoudig, maar als stoppen niet lukt lukt minderen misschien wel (soms is dat nog moeilijker, maar dat is voor iedereen anders). Voor mij geen punt, ik heb nooit gerookt en ik drink geen alcohol.... nou ja, zelden, heel zelden en ik mis het niet. 

Bewegen.... ook belangrijk.... en dat hoeft echt geen topsport te zijn! Ik ga er altijd vanuit dat topsport meestal juist niet gezond is omdat er te lang teveel van het lichaam ge-eist wordt. 
Wandelen, fietsen en zwemmen zijn sporten die heel goed zijn en die je in je eigen tempo kan doen. 
Wel een beetje tempo maken, je mag best even buiten adem zijn.... ja kan het ook afwisselen... een tijdje tempo en dan weer rustig.
Ik wandel veel, ik doe mijn boodschappen e.d. meestal met de fiets en ik zwem regelmatig (maar in coronatijd nauwelijks).
Er zijn dagen dat ik al voel dat het niet lekker gaat.... dan loop ik een klein rondje en als ik bijna thuis ben besluit ik of dat genoeg is of dat ik nog wel een ander rondje kan lopen. Soms loop ik nog heel wat rondjes waarbij ik steeds niet ver van huis ben zodat ik kan stoppen als het echt niet meer gaat. 
Andere keren gaat het meteen goed en loop ik verder weg. Als ik uit conditie ben loop ik meerdere keren per dag een klein stukje, dat bouwt beter op dan te veel in één keer proberen.
Wandelen en fietsen hebben als voordeel dat je dat gewoonlijk buiten doet en buitenlucht hebben we ook nodig. 

Gezond eten..... niet te vet (en vooral weinig dierlijke vetten), niet te zout en liever geen toegevoegde suiker. Zelf gooi ik nergens suiker of zout in..... maar dan wil niet zeggen dat ik suikervrij en zoutloos eet. Ik neem ook wel eens zoute chips of zoete en vette chocola. Niet te vaak, maar zo af en toe is geen ramp. Ik gebruik veel olijfolie, dat is gunstig. Vis is ook gezond, die dierlijke vetten zijn dan weer wel goed..... ik lust graag vis, maar vergeet het wel eens. Ik wil toch weer vaker vis gaan eten..... ook vis uit blik mag best. Ik ben gek op zoute haring en verse gerookte makreel.... dat laatste wil ik echt weer vaker gaan halen.... ik koop dat altijd bij dezelfde visboer..... altijd vers daar, zo uit de rokerij, heerlijk! Raar dat ik dat eigenlijk zo weinig haal. Vis uit blik is bij mij vnl. zalm of tonijn (in groente, die van de Lidl), heerlijk door de sla. Gebakken zalm vind ik ook lekker. 
Zure haring lust ik ook graag en braadharing in het zuur ben ik gek op. 
Kibbeling of een lekkerbekje lust ik ook graag...... en zo zijn er nog veel meer lekkere vissoorten. Gestoofde vis vind ik iets minder meestal, hoewel de ene gestoofde vis de andere niet is. 
Veel groente is gezond, het liefst niet steeds hetzelfde en fruit is heel goed, maar bevat veel suiker, dus dat kan je beter niet onbeperkt eten en sap is meerdere vruchten in een glas, meer dan je normaal zou eten.... de suiker krijg je allemaal binnen, maar de vezels veel minder dan bij de hele vrucht. 
En natuurlijk niet teveel eten.... ook iets dat wel eens lastig kan zijn.

Voldoende slaap, ook belangrijk..... niet voor iedereen even eenvoudig..... toch is nog altijd de beste methode om vast tijden aan te houden.... ik moet bekennen dat ik daar zelf moeite mee heb, ik ben een avondmens, ik ben 'a avonds meestal het fitst en dan is het moeilijk om naar bed te gaan, Ik ga dus vaak te laat naar bed..... ga ik eerder dan kan ik niet slapen. Ongetwijfeld zal dat beter gaan als ik stuk vol blijf houden met vaste tijden, maar ja......  ik vind dat erg moeilijk. 

De meeste mensen zullen niet op alle punten optimaal gezond leven..... dat is vaak te moeilijk. En dingen als bewegen..... dat kan niet iedereen op de manier zoals het het beste is. 
Gezond eten.... je zal maar niet veel gezonde dingen lusten!  Je kan jezelf soms wel wennen aan dingen, maar als er erg veel is wat je niet lust blijft dat toch moeilijk. Het is dus allemaal niet zo simpel, maar als we het maar op 1 punt wat beter gaan doen dan is er al veel gewonnen.
Alles in één keer veranderen is meestal teveel en daardoor niet vol te houden. 
Dat is ook zo met afvallen...... het hoeft er niet allemaal in één maand af...... het is niet eens gezond als het erg snel gaat. Liever minder snel en het volhouden dan snel en al snel stoppen.

Er zijn nog veel meer dingen waar we gelukkig van kunnen worden........ een ander blij maken bijvoorbeeld, mooie muziek, bloemen...... en vooral..... we moeten het geluk willen zien! 

Met wat geluk en goede wil kijken we over een jaar terug op een heel gelukkig 2022!



3 opmerkingen:

  1. Ellen Van den Broek1 januari 2022 om 21:56

    Ik denk dat u bedoeld 2022 i.p.v.2023. De tijd gaat snel, dat dan weer wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hihihi, ik heb hem al veranderd. Ik had al een melding van iemand gekregen erover, maar toen was ik niet thuis.... geen laptop in de buurt en op mijn telefoon ben ik niet zo handig.... we gingen ook net eten, dus het duurde even voor ik het kon doen.
    Ja, de tijd ging bij mij supersnel!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Susanne Bout
    Ja, mooie voornemens.
    (Kijk nog even naar je laatste zin, die klopt niet.)

    Ans Dekker-Martis
    Susanne Bout bedankt, ik ga te snel in de tijd.

    BeantwoordenVerwijderen