Zoeken in deze blog

donderdag 30 december 2021

2021



 


We nemen afscheid van 2021..... net als 2020 een coronajaar (covid-19).
Daar kom ik niet omheen, dus eerst over corona, dan komt te rest aan de beurt! (Wie het niet wil lezen scrolt maar door.... onder Jabbertje komen andere dingen aan de beurt)

We begonnen het jaar in een harde lockdown .... die zou zeker tot 19 januari duren, wat weer verlengd werd tot zeker 9 februari..... van tevoren is het natuurlijk nooit zeker tot wanneer het gaat duren, dat hangt af van de cijfers. We hebben harde, halve, volledige, avond- en intelligente lockdowns.....  we hebben van alles gehad de afgelopen (bijna) 2 jaar. 




6 januari was de eerste vaccinatie....ik was pas in mei en juni aan de beurt. En in december kreeg ik de boosterprik.

We kregen een avondklok op 23 januari..... dat veroorzaakte rellen, want verwend Nederland pikte het niet. 



Na de Delta-variant kwam de Omikron-variant (er waren er meer, maar die kregen niet veel kans en werden niet bekend).varianten

De mondkapjes werden op veel plaatsen verplicht, later alleen in het ov en vaak bij dokters en tandartsen (in de wachtruimte 😂) etc. en vervolgens weer op meer plekken zoals in de winkels.



2021 was het jaar van gezeur en gezever, van ontevredenheid en onverdraagzaamheid. 
Het jaar van steeds meer wappies die steeds feller werden. Het jaar dat de regering de schuld kreeg van de tweedeling die er ontstond maar wat natuurlijk gewoon de schuld van de mensen zelf was. 
Het was het jaar van de coronavaccinaties, ik kreeg er 3. Natuurlijk ook weer gezeur, want het ging te langzaam...... terwijl het in mijn ogen als een speer ging. De afsprakentelefoon was vaak overbelast, de site soms ook... dat was wel een probleem. De site gaf soms plaatsen aan waar mensen zich mochten laten prikken waar je half Nederland voor door moest reizen..... gewoon nog eens proberen, er komt ooit wel iets beters uitrollen!




We kregen 2 gratis zelftests..... per huisadres. Ik had zelf ook al gekocht. Ook al zijn ze iets minder betrouwbaar dan de PCR-test, het geeft vaker vals positief dan vals negatief en dat is dan in elk geval veiliger. Kort geleden kwam het bericht dat ze veel minder betrouwbaar zijn bij omikron, maar daarna werd gemeld dat het langer duurt voordat hij positief aangeeft, dus daarom bijvoorbeeld zo kort mogelijk voor vertrek testen. Bij klachten altijd een PCR-test, maar als het alleen 'voor alle zekerheid' is kunnen deze tests helpen. Ik heb er al meerdere gebruikt, ook voor ik naar Arnhem ging met Kerst.




Er was ook veel te doen over de QR-code...... 3G: Gevaccineerd, Getest of Genezen van coronabesmetting. Ongevaccineerden vonden het niet eerlijk, maar ook veel mensen vonden de privacy een probleem..... als ik een groen vinkje zie bij iemand weet ik dat hij één van de 3 G's is.... dan weet ik nog niet veel..... geen groen vinkje is geen enkele G..... dan weet ik iets meer, maar dat zal niet vaak gebeuren, want dan heb je over het algemeen geen QR-code. Hij werd soms wel voor veel geld verkocht.... dit snap ik niet zo goed. 
Verder is er te zien wat je voorletters zijn.... 2 voorletters en wanneer je jarig bent..... geen geboortejaar, niks meer..... nou nou..... wat een gebrek aan privacy.... ze weten mijn voorletters en mijn verjaardag!
Er wordt nog gepraat over de invoering van 2 G, dan valt getest af! Dat willen ongevaccineerden natuurlijk helemaal niet, maar in sommige landen is het al ingevoerd!

Ongevaccineerden kregen vaak de schuld van de vele besmettingen, wat ik wel begreep maar toch overdreven vond, er zijn veel ongevaccineerden die zich wel degelijk aan de regels houden en daardoor de kans op besmettingen laag houden. Het zijn vooral de mensen die zich niet aan de regels houden die het verspreiden.... en daar zijn in verhouding wel veel ongevaccineerden bij, maar ook veel gevaccineerden! Dat maatregelen voor gevaccineerden en ongevaccineerden niet helemaal hetzelfde waren lijkt mij niet onlogisch.... wel vaccineren is aangeraden en ook het meest gangbaar...... dan is het begrijpelijk dat ongevaccineerden andere regels krijgen..... zij wijken af van het gangbare en wat aangeraden is. Ieder zijn eigen keuze, maar elke keuze heeft zijn eigen consequenties!
Ik ga er nog altijd vanuit dat mensen die ervoor geleerd hebben er meer van weten dan mensen die alleen maar nazeggen wat een ander zegt en die totaal geen medische achtergrond hebben. Natuurlijk zitten wetenschappers er ook wel eens naast, maar zij zitten toch meestal dichter bij de oplossing/waarheid dan mensen zonder enige vorm van kennis op dat gebied. Bovendien waren veel berichten van de 'niet-deskundigen' te onwaarschijnlijk om te geloven.... wat gelijk alles wat ze zeiden ongeloofwaardig maakte. 

Het jaar dat heel veel facebookberichten werden 'volgespamd' met berichten van wappies die alles in het belachelijke trokken, die hun mening overal meenden te moeten schrijven en dat tot vervelens toe en ook nog eens behoorlijk aggressief. Zelfs onder berichten die niets met corona te maken hadden wisten zij toch weer te schrijven dat de vaccins gif bevatten, dat mensen die dat namen makke schapen waren etc.. Hoewel anderen daar wel eens te fel op reageerden, begrijp ik dat wel..... als je aangevallen wordt bijt je terug!
Maar als ik dan  felle reacties van wappies zie op een artikel dat overduidelijk satire is dan is mij wel duidelijk dat die personen dus niet zelf nadenken en alles geloven, wat hun standpunt ook geen kracht bijzet. 

 Mensen van het OMT en anderen die met het bestrijden van corona te maken hadden werden bedreigd en het werd steeds onverdraagzamer.
Net als in 2020 leek de grootste ramp voor mensen te zijn dat ze niet met vakantie konden en niet naar de kapper e.d. De ware aard van veel mensen kwam boven..... verwend en egoïstisch..... ikke ikke ikke. 
De maatregelen werden als straf gezien: 'we mogen dit ook al niet meer en dat ook al niet'. 
Elke maatregel die genomen werd was verkeerd in de ogen van veel mensen. 
Vaak werd de regering verweten achter de feiten aan te lopen. Waren ze op tijd dan kwam het verwijt dat ze te snel waren. 
Ze moesten schipperen tussen gezondheid en economie, waarbij ik de eerste toch het belangrijkste vind, hoewel economie wel gevolgen voor de gezondheid kan hebben. 
Het verschil is dat een virus besmettelijk is en te weinig geld niet....hoe vervelend dat laatste ook is. 
Als er niet ingegrepen was zouden nog veel meer mensen ziek geworden zijn en gestorven en echt niet alleen oude mensen met onderliggend lijden. Dat is goed tegen de overbevolking en het huizentekort.... maar minder voor de economie..... minder mensen die iets kopen, uit eten gaan, naar de kroeg gaan, want dode mensen hebben niks nodig en zieke mensen gaan ook niet uit.
En hoewel mensen die stierven vaak onderliggend lijden hadden of op leeftijd waren, waren het vaak mensen die zonder corona nog jaren hadden kunnen leven en er waren ook jongere mensen en mensen zonder onderliggend lijden die stierven en mensen die klachten bleven houden. Voor sommige mensen is het inderdaad een soort griepje, voor andere mensen veel heftiger. Griep kan ook heftig zijn, maar covid-19 kan nog heftiger zijn als je pech hebt. 
Sommige mensen krijgen nooit griep of hebben er nauwelijks last van..... met corona zal dat niet anders zijn denk ik. Je weet het alleen niet van tevoren! 

Veel mensen zeggen dat je moet zorgen dat je weerstand goed is en dus gezond moet leven, dan is er niks aan de hand. Dat is erg kort door de bocht, je kan gezond leven (gezond eten, veel bewegen) en toch een slechte weerstand hebben. Sommige mensen kunnen niet eens veel bewegen..... en als je weerstand niet goed is doordat je te ongezond leeft dan is je weerstand niet meteen op peil als je je leven betert! Dikke mensen hebben meer kans op problemen bij corona..... dat los je ook niet even snel op. Bovendien heeft obesitas meerdere oorzaken, het is niet altijd teveel eten. En bij het ouder worden wordt de weerstand ook minder..... je kan niet meer jonger worden..... je kan zo gezond mogelijk leven, dat helpt wel mee, maar is zeker geen wondermiddel. 

Het virus verspreid zichzelf niet, het wordt verspreid door mensen (en mogelijk soms ook door dieren).
Het virus kan zichzelf niet vermenigvuldigen, daar heeft het hulp voor nodig.... een menselijk (of dierlijke?) cel.  Dan is het toch logisch dat we niet met teveel mensen samen moeten zijn? En dat quarantaines nodig zijn en sluitingen van plekken waar veel mensen samen komen? Het blijft altijd moeilijk... wat moet dicht en wat moet open blijven. Letterlijk alles dicht gaat niet lukken.... je kan ziekenhuizen niet sluiten... om maar even iets te noemen. Supermarkten ook niet..... je kan de boodschappen laten bezorgen, maar dan komt die bezorger wel bij iedereen aan de deur en kan het verspreiden... dus dat dan ook niet! Bovendien lukt het de supermarkten niet om bij letterlijk iedereen te bezorgen.
Er moet dus een keuze gemaakt worden.... en dat kan nooit een perfecte keuze zijn.... door het vele geklaag werd er soms iets teruggedraaid en dan was het weer een zwabberend beleid..... het kan gewoon niet goed! We hebben te maken met een virus waar vooral in het begin nog weinig van bekend was en nog steeds weten ze niet alles..... de verspreiding hangt vooral van de mensen af en als iets onvoorspelbaar is dan is dat het menselijk ras wel! Probeer daar maar eens perfecte maatregelen voor te bedenken.




We eindigden het jaar in een volledige lockdown. 
En net als vorig jaar geen vuurwerk in de hoop dat de ziekenhuizen niet ook nog eens veel werk hebben aan vuurwerkslachtoffers.
 



Maar......... het was ook het jaar van de val van het kabinet op 15 januari en de verkiezingen op 17 maart (we mochten op meerdere dagen stemmen om drukte te vermijden) en na lang wachten een regeerakkoord op 15 december, de langste formatie ooit in onze geschiedenis!

Het was het jaar van Max Verstappen. Hij werd op 12 december de eerste Nederlandse Formule 1-rijder die wereldkampioen werd.  Ik interesseer mij totaal niet voor autoraces, nooit leuk gevonden en nog steeds vind ik er niets aan..... leuk dat een Nederlander wint, maar voor mij geen reden om te kijken. 

Het was het jaar dat we in februari weer eens een echte winter meemaakten.... dat begon zelfs met een echte sneeuwstorm op 7 februari. Er kon geschaatst worden, ge-ijszeild, er lag sneeuw.... ik vond het geweldig!




Op 11 maart kregen we te maken met storm Evert. 

19 mei was er een overval op een waardetransport in Amsterdam-Noord..... met een buit van 50 miljoen. Een aantal overvallers reden naar Broek in Waterland waar het leek alsof het het wilde westen was..... in een weiland renden politie-agenten achter de overvallers aan, aan weerskanten werd geschoten, er viel 1 dode (een overvaller) en ook hier reden politieauto met zwaailicht en sirenes af en aan! Er zijn veel verdachten opgepakt!

6 juli werd Peter R, de Vries neergeschoten, hij overleed een week later. Op tv vond ik hem niet altijd prettig overkomen, maar hij deed veel goeds. En natuurlijk was hij niet zoals ik hem wel eens op tv zag, de mensen die hem echt kenden weten hoe hij werkelijk was. Vreselijk wat er gebeurd is!~

Deze zomer ging ik weer voor het eerst sinds de feestdagen van 2019 naar Arnhem.... met de trein, het was meteen ook weer mijn eerste keer in de trein. Ik bleef er 2 weken, Het was weer heerlijk!

In juli waren er overstromingen.... hevige regenval en hoog water zorgden vooral in Limburg voor grote problemen.

We deden het goed op de Olympische Spelen in Tokyo in juli/augustus. 10x goud, 12x zilver en 14 keer brons. Sifan Hassan won meerdere keren goud. 

Bij de Paralympische Spelen in augustus/september deed Nederland het ook goed: 25x goud, 17x zilver en 17x brons. 

In oktober werd ik 67, sinds 8 februari ben ik AOW-er. 

Op 7 november werd Edwin 37..... ik was er niet bij omdat de treinreis zoveel problemen gaf met geplande en ongeplande werkzaamheden en tekort verkeersleiders dat ik bang was ergens onderweg te stranden. Ik vierde het toen maar thuis




De kerstdagen bracht ik in Arnhem door, geen problemen met de trein, heen en terug verliep perfect. 
Normaal zou ik wat langer gebleven zijn maar doordat vrijwel alles gesloten was besloot ik dat ik beter thuis kon zijn. De kerstdagen waren gezellig, maar daarna moest Edwin weer werken en in mijn eentje ben ik toch echt liever thuis. 

Voor mij was 2021 het jaar van de tandarts, nadat 3x mijn tand/kroon eruit gevallen was en er weer ingezet is besloten voor een andere oplossing..... hij werd er nu in zijn geheel uitgetrokken en ik heb tijdelijk een plaatje met 1 tand.




Er gebeurde natuurlijk nog veel meer in 2021. Belangrijke en onbelangrijke dingen, in Nederland en in het buitenland. Dingen die alleen voor mij belangrijk waren, dingen die van wereldbelang waren. Nare en leuke dingen...... ik kan en wil hier niet alles plaatsen.

Ik hoop dat in het nieuwe jaar veel mensen leren dat ze niet op aarde zijn om als stralend middelpunt te dienen en verwend te worden, dat ze niet met niemand rekening hoeven te houden, dat het leven niet altijd loopt zoals je graag zou willen, dat je van tegenslag het beste moet zien te maken, dat egoïsme uiteindelijk leidt tot eenzaamheid, dat tevredenheid je een stuk gelukkiger maakt en dat je dat beter allemaal al jong kan leren. 

Iedereen een gezellige jaarwisseling..... als het goed is zonder vuurwerk!
Hopelijk houdt iedereen zich aan deze regel...... en hoeft niemand door vuurwerk ogen of vingers te missen (of erger)
Vuurwerk
 moeten we dan maar op tv zien..... niet hetzelfde, maar het is niet anders. Zelf vond ik het vuurwerk de laatste jaren al niet zo leuk meer als vroeger omdat er al veel te vroeg geknald wordt! Als het precies op de jaarwisseling begint vind ik het leuk, anders niet...... ik vond het altijd zo bijzonder als het losbarstte..... al jaren begint het veel eerder en is die bijzonder sfeer weg! 




Tot ziens ergens in het nieuwe jaar!
Als we allemaal meewerken misschien wel een positief jaar! 
PROOST (maar drink niet teveel als je nog rijden moet)








3 opmerkingen:

  1. Je noemt het allemaal op, het was me het jaartje wel.
    Vuurwerk is soms leuk maar het is te groot geworden, te gevaarlijk en te vroeg.
    Laat het dan maar weg.
    Jij ook een voorspoedig volgend jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel. Hier knalt het al de hele avond....in Arnhem

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Giusy Scarfo
    Ja Ans, het was me het jaartje wel. En eens met je over die korte lontjes. Het valt me ook op hoe verwend sommige mensen eigenlijk zijn. Wat me ook opvalt, zijn de mensen die tegen maatregelen zijn, tegen vaccinaties en tegen iedere oplossing zijn die… Meer weergeven

    Giusy Scarfo
    Overigens fijne jaarwisseling!!!

    Ans Dekker-Martis
    Giusy Scarfo ja, was leuk om elkaar weer te ontmoeten en mijn verjaardag was een verrassing.
    Mensen vinden het nooit goed en lijken het als een straf te zien. Natuurlijk zijn er wel eens dingen waarvan ik mij afvraag of dat de beste oplossing is, maar… Meer weergeven

    BeantwoordenVerwijderen