Zoeken in deze blog

donderdag 16 december 2021

Vuurwerk


Het mag dit jaar weer niet, ik vind het niet erg. Ik vind siervuurwerk prachtig (en knallen horen er gewoon bij), maar alleen vanaf de jaarwisseling om precies middernacht. Dan mag het van mij best een paar uur doorgaan, desnoods tot de ochtend, maar verder niet en zeker niet van tevoren. 
Het is net als met Kerst.... ik wil de kerstsfeer nog niet volledig in huis hebben voor het Kerst is..... ik wil dat pas met Kerst. En met de jaarwisseling vind ik het mooi als om 12 uur 's nachts het losbarst. Ik was eens ergens waar het de hele dag al doorging en net zo hevig als om 12 uur..... ik merkte geen verschil. 
Dat verpest de hele sfeer! Dan maar niet..... maar dat lukt ook niet.... ik hoor heel wat knallen en dat gaat niet om rotjes. Ik denk dat ze in het tunneltje onder de weg bezig zijn, gisteravond was 1 knal wel heel erg, dat voelde niet goed. Het zijn van die doffe dreunen, daarom vermoed ik dat het in het tunneltje is. 



Jonge kinderen lopen soms met zwaar vuurwerk.... ik snap dat die kinderen dat willen, maar ik vraag mij af hoe ze er aan komen...... en het meest wonderlijk vind ik nog dat ouders het vaak goedpraten....'ach wij zijn ook jong geweest' .... tuurlijk joh, laat lekker gaan......  pech gehad als hij geen vingers meer heeft, want zeker op jonge leeftijd zien ze de gevaren niet dus is de kans op ongelukken groot! De oudere jeugd ziet die gevaren vaak ook niet, maar ik denk dat dat wat lastiger is, voor hen is het toch wat eenvoudiger om er aan te komen, ze hebben vaak meer geld en het is normaler dat ze nog laat op straat zijn. Maar die jonge kinderen.... dat snap ik niet zo goed en ik snap het ook niet dat sommige jonge kinderen regelmatig nog laat op straat zijn. 
Dan zijn er ook nog mensen die vinden dat het de schuld van de regering is, 'dan hadden ze maar legaal vuurwerk moeten toestaan'. Tuurlijk joh..... omdat mijn ouders mij vroeger geen mooie poppenwagen konden geven ben ik gaan stelen en omdat ik een keer op school onterecht moest nablijven steek ik nu alle scholen in de fik! Kan ik niks aan doen hoor, dat is mij gewoon overkomen. 
Bovendien heeft dat verbod niks te maken met het te vroeg afsteken van vuurwerk (dat mocht toch al niet), dat gebeurt elk jaar en vaak ook veel te zwaar vuurwerk.... wie of wat is daar dan de schuld van? 
Ik snap wel dat kinderen (en ook ouderen) vuurwerk leuk vinden, maar helaas gaan velen er niet verstandig mee om. Er gebeuren teveel ongelukken mee en er is teveel schade. Soms wordt die schade expres veroorzaakt... lachen joh. 
Ik snap niet dat er ouders zijn die het nog goedkeuren ook.....  zeker als de kinderen nog jong zijn en zwaar vuurwerk hebben dan snap ik dat niet. Dat het wel eens gebeurt..... kinderen doen wel vaker dingen die niet mogen, dus dit ook, maar dat ouders het dan nog goedkeuren ook dat snap ik echt niet. Ik las net een artikel over jonge kinderen met zwaar vuurwerk en de reacties waren voor mij onbegrijpelijk..... met zulke reacties snap ik dat de kinderen zo zijn..... kinderen die opgevoed zijn met het idee dat alles moet mogen omdat ze het vooral leuk moeten hebben! Kinderen die geen nee gewend zijn! Natuurlijk doen kinderen wel eens dingen die niet mogen, maar dat hoef je dan toch niet goed te keuren? En niet alles hoeft leuk te zijn..... het is juist goed als ze met tegenslag leren omgaan en weten dat niet altijd alles zo loopt als je graag zou willen. Dat hoeft niet om ernstige dingen te gaan, van kleine dingen leren ze ook..... het hoeft echt geen kommer en kwel te zijn, dat gun je niemand.... maar gewoon dingen die niet kunnen of niet mogen.... dat is helemaal niet verkeerd. Nee, opvoeden is niet eenvoudig.... het lukt niet altijd, het ene kind laat zich beter opvoeden dan het andere en het is niet altijd de schuld van de ouders..... maar alles goedpraten en goedkeuren is wel degelijk fout! 




Vuurwerk brengt veel ellende met zich mee...... ongelukken, schade, maar het is ook een probleem voor de dieren. Veel honden zijn er bang voor. Als het alleen op oudejaarsavond afgestoken wordt kan je je hond nog uitlaten voor het begint, maar als ze al maanden bezig zijn valt het niet te plannen. Met katten net zo..... je kan zorgen dat ze op oudejaarsavond binnen zijn, maar je kan een kat die gewend is naar buiten te gaan toch niet vanaf oktober binnenhouden? 
Nog erger is het voor geleidehonden en hulphonden..... en hun baasjes. Die dieren zijn goed getraind en kunnen best wat hebben, maar een explosie dichtbij.... dat is meestal teveel.....  en als de hond in paniek is en je bent van je hond afhankelijk kunnen er ongelukken gebeuren.... en de hond houdt daar misschien nog zo lang last van dat hij afgekeurd wordt als hulp- of geleidehond. 
De honden van Edwin zijn niet bang voor vuurwerk, maar als er vlakbij zeer zwaar vuurwerk afgeschoten zou worden weet ik niet of ze dan nog steeds niet bang zijn. Het zou jammer zijn als die honden die nu gewoon met hun kop op de vensterbank naar het vuurwerk kijken angstig zouden worden en niet meer alleen in huis kunnen blijven. Vooral ook omdat het niet beperkt blijft tot de jaarwisseling, je kan toch niet altijd thuis zijn. 




En vergis je niet.... ook licht vuurwerk kan schade aanrichten..... de kans is kleiner en vaak zal het minder ernstig zijn, maar het is zeker niet ongevaarlijk als er niet goed mee omgegaan wordt!
Ik herinner mij een gillend meisje dat een sterretje in haar nek kreeg wat onder haar kleding schoof. Het kind was helemaal in paniek en dat is logisch.... het deed pijn, ze zal niet goed doorgehad hebben wat er gebeurde etc. .... sterretjes koud vuur? Vergeet het maar! 
Daarmee wil ik niet zeggen dat sterretjes verboden moeten worden, maar wel dat met vuur altijd voorzichtig omgegaan moet worden. 
Bij mijn moeder is eens vuurwerk door de brievenbus gegooid toen ze niet thuis was..... alles zwart en de brievenbus moest vervangen worden...... het had erger kunnen aflopen, maar ik snap de lol hiervan niet!  Toen ik in een flat woonde is er eens siervuurwerk tegen het raam gekomen en dat is in het raam gebrand..... ik zag het pas later. Ik neem aan dat dat niet bewust is gebeurd, maar het geeft wel aan hoe heet dat vuurwerk kan zijn. Ik heb de hele nacht de sirenes gehoord na de brand in Volendam, het ging door merg en been, ziekenwagens reden af en aan. 
Ik heb de sirenes in Arnhem gehoord en brandweerwagens gezien toen er brand in een flat was waardoor in de lift mensen gestorven zijn.....  vreselijk. Ongelukken kunnen altijd gebeuren, natuurlijk... het is niet altijd opzet, maar heel vaak wordt er gewoon onverstandig mee omgegaan en er is teveel illegaal vuurwerk (en dit jaar is net als vorig jaar alles illegaal, maar ik bedoel het zware illegale vuurwerk)

Als er niet normaal met vuurwerk omgegaan kan worden dan ben ik toch voor vuurwerkshows.....  dan is alles wat verder afgeschoten wordt illegaal. Ik vind het leuker als mensen zelf mogen afsteken, maar zoals altijd moeten de goeden onder de kwaden lijden. Een vuurwerkshow kan niet iedereen vanuit zijn eigen huis zien en ik vind dat nou juist zo leuk, maar een vuurwerkshow kan wel heel mooi zijn. 
Veiligheid vind ik belangrijker.....  dus kom maar op met die vuurwerkshows. 

En traditie? In mijn jeugd was er wel vuurwerk, maar veel minder. Ook toen werd er niet altijd goed mee omgegaan door de jeugd, maar ze hadden geen tassen vol en het waren geen complete explosies. Het zal vast wel eens heftig geweest zijn, maar niet zo vaak en zo heftig als nu.
Er werd van tevoren wel geknald, maar het barstte pas echt los om 12 uur 's nachts...... want dat is de traditie..... om 12 uur op 31 december..... en niet vanaf oktober elke avond! 
Ik schrik niet van elke knal en heb zelf geen huisdieren, dus voor mij is het geen groot probleem, maar ik wil graag dat er normaal mee omgegaan wordt! 




  

2 opmerkingen:

  1. Vuurwerk kan mooi zijn maar het is en blijft opletten. Zelfs met de vroegere rotjes waren er ongelukken als een brandwond en/of een gat in je kleren.
    Het is mooi speelgoed maar echt alléén op oudejaarsavond. Dan mag het van mij ook best wat vroeger losbarsten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ga voor 12 uur precies.... dan kondigt het het nieuwe jaar aan. Maar maanden van tevoren vind ik echt niks en dat zware vuurwerk ook niet!

    BeantwoordenVerwijderen