Zoeken in deze blog

donderdag 20 januari 2022

Typisch Nederland

 Ik hou van echte winters.....van sneeuw en ijs! De meeste jaren is er nauwelijks sprake van een echte winter. Vroeger ook niet, maar mijn gevoel geeft aan dat we elke winter ijs- en sneeuwpret hadden..... en dat is echt niet waar! Blijkbaar onthoud ik alleen die mooie winters, daar heb ik ook de meeste herinneringen aan, de rest ben ik vergeten, die winters waren niet interessant. 

Ik kan ook goed tegen kou..... lekker warm aankleden, dan is het heerlijk om een frisse neus te halen. 
Er zijn natuurlijk grenzen, ik herinner mij een winter (volgens mij was dat januari 1987) dat het zo koud was dat de kou echt pijn aan mijn gezicht deed, aan dat kleine stukje gezicht dat niet bedenkt was. Ik had toen oorwarmers op en een coll-sjaal die ik daar weer overheen had. De winter van 1963 was ook koud, maar in mijn herinnering was er toen ook veel zon. Vorig jaar was de sneeuwstorm ook erg koud en ook dat deed pijn aan mijn gezicht. Ik heb wel gewandeld door de sneeuwstorm heen en gelachen om mensen die aan het sneeuwruimen waren..... waar het net zo snel weer vol lang met sneeuw! Later werd het nog even een heerlijke winter!










De winter van 1978/'79 was ook heel streng, maar volgens mij niet zo koud dat het vervelend was om buiten te zijn........ nou was ik toe niet veel buiten, ik was net getrouwd en we konden allebei vanwege de gladheid niet naar ons werk..... vanuit onze flat in Purmerend konden we de witte wereld goed overzien...... wij vonden zo'n extra vakantie prima! 
Als het niet extreem koud is en het niet hard waait en de zon zelfs schijnt dan vind ik het heerlijk buiten... het mag best vriezen, heerlijk zelfs.... maar geen -20 of zo en zeker niet als het hard waait. 

Vanmorgen scheen de zon volop..... zo gezellig.... als het dan toch geen winter mag zijn dan is een beetje zon wel lekker! Straks even wandelen..... dat is bij mij zelden 's morgens al, dus ook nu zou het middag worden.... na de lunch. 

Ik zat lekker aan de lunch toen er tegen het raam getikt werd....... hagel! Weg was de zon.....ik moet toch eens leren om 's morgens actief te worden! Misschien heb ik geluk en komt de zon weer terug...... de hagel is ondertussen overgegaan in regen (dan vind ik hagel toch gezelliger), afwachten maar..... ik neem nog maar een koppie thee.

Dit is typisch Nederland.....  van het één in het ander......  Jantje lacht en Jantje huilt... dat laatste ben ik zelf ook, ik kan huilen en lachen tegelijk, dus dit weer past wel bij mij. 

O, de zon schijnt weer..... stralend blauwe lucht..... ik schreef al....  dit is Nederland!
Snel mijn jas aantrekken!

UPDATE: Ik had weer eens een slechte timing..... eerste nog even mijn thee drinken, dan nog even dit en nog even snel dat..... maar..... de zon scheen nog toen ik op mijn fiets stapte...... zo'n 20 meter verder begon het te hagelen (maar de zon scheen nog!), dat ging weer over in regen.... nu is het donker en somber......  maar ik heb toch nog heel even de zon op mijn gezicht gevoeld! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten