Zoeken in deze blog

donderdag 26 mei 2022

Donderdag

 Hemelvaartdag..... dauwtrappen.
Ik was vroeg op, maar niet om te dauwtrappen...... ik mocht bij iemand iets ophalen. Ik had van de week een berichtje gekregen of ik dit hebben wilde: 



Nou, natuurlijk wil ik die.... alle prenten en foto's van Monnickendam zijn welkom. En als ik iets dubbel heb is dat ook geen probleem..... dan kan de één aan de wand en de ander in de albums. En evt. kan ik ook wel een andere liefhebber vinden. Dit is altijd goed! 
Ik zou het vroeg komen halen en ze zou het evt. voor de deur zetten, zodat ik het zou vinden als ik wat later was of zij wat eerder weg. 
Ik was dus al vroeg (nou ja, voor mij vroeg) onderweg en omdat ik nog tijd genoeg had ging ik daar in de buurt even heerlijk in het zonnetje staan.... wat een lekker weer. 
Ik fietste weer verder en zocht het juiste nummer.... er liep een man met een hond die naar mij riep: "Het staat voor de deur hoor, ik zag je zoeken".  
Super! Ik kende hem niet (of herkende hem niet)..... zijn vrouw wel, maar ik heb geen idee met wie zij door het leven gaat. Dat krijg je als je elkaar een beetje uit het oog verloren bent. 
Terwijl ik naar de voordeur liep hoorde ik "Hoi Ans" ..... ik zag niemand..."Ik ben boven"..... oooo, dat raam. "Hoi". Ik bedankte haar en stopte het in mijn tas. Gelijk maar even naar AH, daar kom ik toch langs. Ik wilde mijn fiets in het rek zetten, maar iemand dook zo voor mij met zijn fiets.... plekje weg. Volgens mij had hij het niet eens door.... maakt niet uit, er zijn meer plekken..... maar dat waren allemaal krappe plekken, die dingen staan altijd dicht op elkaar, dan is het lastig om mijn fiets er weer tussen uit te vissen, want als ik achter mijn fiets sta kan ik niet bij mijn stuur en als ik mijn rijwiel aan de bagagedrager eruit trek dan gaat gegarandeerd dat stuur om en moet ik echt met mijn handen bij het stuur kunnen.... dus dan maar een ander rek.... iets verder. 

Ik kocht verse broodjes en een paar böreks..... in verschillende smaken.... met Hemelvaartsdag mag ik mijzelf best een beetje verwennen. Ik laadde mijn fietstassen in en zette de kar terug.... en toen hadden de kauwtjes mijn brood al ontdekt. Een paar jaar geleden was het daar heel erg met kauwen, ze roofden hele fietstassen leeg, maar het ging een paar jaar beter.... er waren er veel minder.  Ik joeg ze weg..... slimme rotbeesten. Ze waren nog kieskeurig ook.... de zag met gewone volkoren bollen was nog heel, maar ze hadden aan de börek zitten vreten. Ze vlogen niet ver weg..... vanaf het hekje achter het fietsenrek keken ze mij nijdig aan.... ik keek nijdig terug. Ik fietste weg en ze vlogen gewoon met mij mee...... eentje hield dat lang vol, maar besloot toch terug te gaan naar luilekkerland, want in de fietstassen daar is meestal wel wat te vinden. 

Kauwen zijn echt slim.... ze kunnen ook goed samenwerken. Ik zag eens een groep kauwen gezamenlijk een fietstas openmaken.....met zijn allen die klep vastpakken en omhoog vliegen.... en de andere kauwen stortten zich op het lekkers in de tas. Ooit had Deen in de winter buiten een rek staan met vogelvoer, maar dan mooi als krans of iets anders leuks...... ik stond er bij te kijken en zag ineens een paar kraaloogjes van een kauw, die echt in luilekkerland was daar. Toen hij zag dat ik niet dichterbij kwam ging hij verder eten. 
Een lang net met pinda's tussen twee bomen gespannen..... vol met kauwen..... de bovenste pinda's waren op, alleen lege doppen. Als op afspraak begonnen ze te trappelen en draaiden zo het net waardoor er weer verse voorraad voor ze was. Ik stond er met verbazing naar te kijken. Dus wel leuke vogels, maar te veel aanwezig...... alle kleinere soorten durven mijn tuin niet meer in. Al jaren geen spreeuw meer in mijn tuin gezien..... mussen waren er al veel langer niet, maar sinds een jaar of 2 heb ik af en toe 1 mus..... dit jaar ook. Heel af en toe een koolmeesje nog..... van de kleine vogels komen die nog het meest, maar ook dat is niet veel. Daarom mogen die kauwen van mij ophoepelen. 
En ze moeten van mijn lekkere broodjes afblijven!

2 opmerkingen:

  1. leuk voor jou, die foto's.
    Kauwen zijn slim, uitgekookt en grenzeloos brutaal. En watervlug. Ik zie het voor me, wat je beschrijft. 😆

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik was blij met die foto's..... een paar had ik er al, maar dat is geen probleem, de één in het album en de ander hang ik dan op. En als ze nog meer heeft dan krijg ik weer een berichtje van haar.
    Kauwen zijn best leuk, maar er zijn er hier gewoon teveel!
    Inderdaad, niet alleen slim, maar ook uitgekookt en brutaal.
    Gewoon meevliegen .... achter mijn fiets aan! Hihihi..... gekke beesten. Dit waren er niet veel, maar vaak zijn het grote groepen, dan zijn er mensen die niet naar hun fiets durven.... daar heb ik gelukkig geen last van.

    BeantwoordenVerwijderen