Zoeken in deze blog

dinsdag 3 mei 2022

Griep, het bestaat nog.


 Door alle lockdowns, afstand houden en mondkapjes kreeg de griep de afgelopen jaren nauwelijks kans om toe te slaan, maar het bestaat echt nog!
Ik hoorde al een tijdje dat er steeds meer mensen de griep kregen..... en nu moet ik er ook aan geloven. 
Mijn griepprik kreeg ik eind oktober...... hij schijnt zo'n 4 tot 6 maanden te werken. Dat zal niet van de ene op de andere dag over zijn, de werking zal geleidelijk aan minder worden (neem ik aan).
Bij de meeste mensen zal de griepprik nu dus niet optimaal meer werken, we komen weer bij elkaar, afstand houden is er nauwelijks meer bij.... dus het griepvirus dat al die tijd op de loer lag maar geen kans kreeg slaat nu toe.
Zaterdag had ik al weinig fut en sliep veel, maar ja, ik heb wel vaker zo'n dag..... zondag was het nog erger en had ik keelpijn en begon ik te hoesten. Maandag was er weinig verschil... ik dacht dat het meeviel, maar 's avonds sloeg het echt toe..... meestal knap ik 's avonds op, dus ik vermoedde dat ik er echt niet meer onderuit kon, de griep had toegeslagen. Voor alle zekerheid even een sneltest gedaan.... die was negatief, geen corona. De volgende morgen was het overduidelijk.... alle griepverschijnselen waren er allemaal...... steken in mijn hoofd, hoofdpijn, gevoel alsof mijn gezicht ging ontploffen, koorts met koude rillingen, spierpijn, branderige ogen, hoesten, keelpijn, kou deed pijn aan mijn huid..... echt, alles was er. 
Alles kostte moeite, opstaan om drinken te halen voelde alsof ik een marathon moest lopen en ik moest echt moed verzamelen om op te staan. Ik zat mijzelf in de weg. Lezen lukte niet, computeren niet, tv kijken...... na 5 minuten begonnen mijn ogen te tranen.... ja, als ik het doe doe ik het goed!  Slapen dan maar..... ik heb veel geslapen, maar soms lukte het niet..... liggen was niet lekker, zitten niet en staan en lopen was topsport. 
Tegen de avond was het iets beter..... niet veel, maar er was verschil. Niet te vroeg juichen, ik knap bijna altijd op in de loop van de dag.... maar..... het betekent vaak wel dat ik het ergste gehad heb, het zal morgen niet erger zijn dan vandaag.  
Ik probeerde veel te drinken.... maar thee vind ik nooit lekker als ik keelpijn heb, dus maar even geen thee. Eten..... mwah..... geen trek. Maar ik vond een zak chips.... lekker zout, dat vond mijn keel lekker. 
Er is een tijd geweest dat zo'n zak te klein was voor mij..... gelukkig ligt die tijd ver achter mij....... ik doe er nu gewoonlijk meerdere dagen mee en ik neem het niet vaak.... eigenlijk eet ik sowieso steeds minder. Maar zo af en toe mag het van mijzelf en dit was een noodgeval! Koffie met warme melk vond mijn keel ook wel lekker.... en ik deed er een heel klein scheutje pepermuntspul in..... daar zit suiker in, dus niet teveel, maar het was wel lekker. Het is dus wat raar eten en drinken, maar ach...... dat komt wel weer goed. Met tegenzin ging ik douchen.... elke stand was te koud.... totdat het te heet was.... niks was lekker. Toch voelde ik mij daarna wel lekker opgefrist. Even mijn haar droog föhnen en weer liggen... pffff. Blijkbaar was mijn haar niet echt droog, want toen ik wakker werd schrok ik toen ik mijzelf in de spiegel zat..... Polletje Piekhaar. 
Alle afspraken tot en met donderdag heb ik afgezegd......  de kans dat ik dan fit genoeg ben om het normale leven weer op te pakken is heel klein, dus beter even rustig aan doen, het geeft ook een rustig gevoel dat ik alles afgezegd heb! Verder zien we wel......  als ik morgen wat opgeknapt ben (en dat merk ik 's morgens meteen omdat dat meestal het slechtste moment van de dag is) dan verwacht ik eind van de week op z'n minst redelijk opgeknapt te zijn. Dat is nu nog afwachten.....als het niet gaat dan stel ik moederdag gewoon uit! 😂. Als het wel door kan gaan hou ik het simpel...... eten van de snackbar..... we vinden het allemaal lekker en het scheelt veel werk. Ik laat het Edwin dan wel halen.... tenzij ik echt behoorlijk fit ben. 
Uitgerekend vandaag kreeg ik een brief van de gemeente over een fitnestest voor 60+ ers ....... proest..... nou.... daar zal ik nu zeker niet hoog mee scoren. Normaal ook niet, maar nu zit ik op het nulpunt en mijn ervaring is dat het even duurt voordat ik weer conditie heb..... met vooral wandelen bouw ik dat dan weer op.... en zwemmen en fietsen.
Het is op een dag dat ik nog 2 andere dingen heb..... dus ik weet al dat ik er niet ben. Ik heb het nog niet allemaal gelezen.... en ik heb toch al weinig zin in zoiets, maar ik kan echt niet! Maar het is natuurlijk wel goed dat ze dit doen. 
Maar goed..... ik zit nu al ruim een kwartier met de laptop voor mij..... dat redde ik vanochtend niet. 
Het komt allemaal wel weer goed, het is 'maar' een griep.  Dat kan heftig zijn, maar het is herkenbaar.... ik weet wat ik er van kan verwachten. Dat is/was het enge van corona..... het was nieuw, de één ging er aan dood en de andere had nergens last van..... vooral bij de eerste variant die we hier hadden was het bij sommige mensen heel heftig. Maar nog steeds is er een groot verschil ..... sommigen zijn er echt flink ziek van. Ook ken ik veel mensen met langdurige klachten daarna..... bij griep weet ik waar ik aan toe ben.... ook dat is de ene keer heftiger dan de andere keer en ik weet dat na de griep mijn weerstand een tijdje lager is, maar dat is niks nieuws, ik weet waar ik aan toe ben. 
Lang geen griep gehad..... heel lang..... die griepprikken helpen bij mij echt wel..... maar garanties worden niet gegeven, zeker niet na een half jaar,
Ik ken mensen die nooit griep hebben, die als ze verkouden zijn denken dat het griep is en dan trots zeggen dat ze gewoon doorgaan, daar blijf je niet voor thuis. 
Tsja........ als ze een keer echte griep krijgen zullen ze dat nooit meer zeggen. 

Zo, ik stop ermee..... de laptop gaat dicht! Ik ga weer even liggen. 





2 opmerkingen:

  1. Johan de Groot
    Je hebt minder kans op griep of Corona als de anderhalve meter in acht wordt genomen ….
    😃

    Ans Dekker-Martis
    Ja, dat is logisch..... maar dat red ik niet in mijn eentje, anderen moeten ook meewerken.... en nu het niet meer hoeft doem de meeste mensen het ook niet,

    Susanne Bout
    Ik ben net klaar met de griep. Die duurde van 6 maart tot 1 april (of langer, maar dat zullen we nooit weten, want op 1 april kreeg ik (ook nog) corona (erbij). Pas sinds een week (eind april) voel ik me weer 'normaal'. Maar dat laatste is natuurlijk relatief, want a) ik heb chronische vermoeidheid en b) ik ben prettig gestoord. Dus ja, wat is 'normaal'. 🤣
    Ziek gewoon goed uit, dan ben je er het snelste van af. Beterschap! 🍀

    Ans Dekker-Martis
    Ja, jij had het goed te pakken... alles achter elkaar of tegelijk.
    Na een griep blijf ik altijd een tijdje kwakkelen.... het scheelt waarschijnlijk wel dat het geen winter meer is, misschien dat ik dan sneller opknap.
    Ik ben wel ietsje beter dan gisteren, mijn ogen branden minder en dat voelt toch beter..... verder nog gewoon goed beroerd, maar ja, dat hoort erbij.
    Gelukkig heb ik het dankzij de griepprik niet vaak meer, maar het griepseizoen valt nu ver na de griepprik.
    Gewoon uitzieken inderdaad, dat werkt echt het beste..... dank je, het gaat lukken. Dat het vandaag al een heel klein beetje beter is betekent dat ik over het hoogtepunt heen ben, erger zal het niet worden (tenzij ik net als jij meteen corona er achteraan krijg)

    Susanne Bout
    Ans Dekker-Martis Fijn dat het beter lijkt te gaan. Doe dat laatste maar niet hoor, het is geen aanrader. 😉

    Ans Dekker-Martis
    Nee, ik was het niet van plan!! En alle beetjes beter zijn meegenomen.... ik kan nu in elk geval weer even lezen, dat maakt het al prettiger!

    Jan Snieder
    Ojee Ans, dus dat zat achter je klachten van de laatste tijd. Goed uitzieken en niet te snel weer van alles oppakken. Beterschap.🍀🍀🍀🍀!!

    Ans Dekker-Martis
    Jan Snieder Dank je Jan...... ja, vaak ben ik van tevoren al niet fit. Ik heb hem nu goed te pakken en ziek het zeker goed uit!


    Elly Kaars
    Beterschap Ans!

    Ans Dekker-Martis
    Dank je wel, gaat lukken!

    BeantwoordenVerwijderen