Zoeken in deze blog

donderdag 12 mei 2022

Zon

 Ìn het AD een artikel over mensen die niet alleen de coronaprikken weigeren, maar nu ook anti-zonnebrandmiddelen. 
Zelf denk ik dat het niet de beste oplossing is om je dagelijks (weer of geen weer) van tot tot teen met factor 50 in te smeren, maar bakken in de brandende zon zonder smeerseltje is zeker niet goed. 
Zelf verbrand ik vrij snel.... met uitzondering van mijn gezicht. 
Ik kom veel buiten...... wandelen, fietsen......  mijn gezicht is dus wel wat gewend. Mijn gezicht houdt niet van vette crèmes, daar krijg ik puisten van! Dus dat smeer ik zeker niet dagelijks in...... een petje helpt ook al wat.
Ik hou niet van bakken in de zon...... ik zit wel graag in een mild voorjaarszonnetje. 
Midden op de dag ben ik in de zomer als de zon fel schijnt niet vaak buiten. Aan het strand zal je mij niet snel zien.....  hooguit 's avonds of in de wat koudere jaargetijden.
Zelf denk ik dat het prima is om de zon even op een onbeschermde huid te laten schijnen..... maar zeker in de zomer niet te lang. Als de zon fel is in de zomer niet langer dan een paar minuten.... in het voor- en najaar mag dat best wat langer, maar dat is niet voor elke huis hetzelfde. Bij twijfel smeer ik altijd! Als ik wandel en het is te warm met mijn jas aan dan doe ik hem uit, ook als ik niet ingesmeerd ben, maar ik loop geen uren, dus ook dat valt mee. Ik ben dus geen fanatieke smeerder, maar bij felle zon smeer ik echt wel..... als ik lang buiten ben in de zomer ook! En ik zal niemand aanraden om niet te smeren..... ook al doe ik het zelf dus ook niet altijd! Ik laat het afhangen van de sterkte van de zon en de tijd die ik buiten ben ... en het tijdstip. Ik heb altijd smeersels met verschillende factoren in huis.....  in het voorjaar is factor 50 niet snel nodig vind ik.
De zon heeft ook zijn goede kanten...... zoals de aanmaak van vitamine D. Ik probeer dus het goede van de zon te benutten, maar wel op tijd in te smeren. 
Helemaal niet smeren kijkt mij echt niet goed...... het risico op huidkanker is te groot. 
Beter teveel dan te weinig smeren denk ik! Of ik het zelf goed doe..... dat weet ik natuurlijk nooit zeker en daarom zal ik een ander niet aanraden om het hetzelfde te doen, maar ik denk dat ik er wel verstandig mee omga.
Bruin worden vind ik niet belangrijk..... het staat leuk, maar ik bruin niet zo snel (ook weer met uitzondering van mijn gezicht) en ga echt niet in de zon zitten alleen omdat ik bruin wil worden!     
Ik vind het goed dat er op steeds meer plekken automaten met een anti-zonnebrandmiddel komen te hangen..... handig als je vergeten bent iets mee te nemen. 
De zon schijnt nu..... maar gisteravond zag ik een vreemd natuurverschijnsel..... het regende.... echt waar! 

3 opmerkingen:

  1. Zoals met veel dingen: met mate.
    Ik wist niet dat anti-zon-middelen verdacht waren, wat gaan die dan doen volgens de wantrouwigen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is wel voorgekomen dat er een stof inzat die kankerverwekkend was..... maar dat wil niet zeggen dat dat bij allemaal zo is. En welk risico is groter, de kans op kanker door de zon of kanker door een smeersel?
      Om nou meteen alles te wantrouwen vind ik ook overdreven..... maar er is een groep die nu tegen alles is.... het moet nu allemaal puur natuur zijn, je lichaam moet het zelf doen etc.
      Als dat kan is het mooi, maar het kan niet altijd.... je kan nog zo gezond leven, dat wil niet zeggen dat je gezond bent en dan zijn er wel eens hulpmiddelen nodig zoals medicijnen. En soms moet je jezelf wel eens beschermen.... bijvoorbeeld tegen de zon. Kan natuurlijk ook met kleding, maar ook dat is niet altijd 100% natuurlijk.

      Verwijderen
  2. Giusy Scarfo
    Het hangt echt van je huidtype af. Jos heeft een zeer kwetsbare huid. Dus hij smeert in het voorjaar wel met factor 50 als we lange stukken gaan fietsen. Ik hou het zelf bij factor 15-20. Op de fiets met een beetje wind gaat verbranden ook best snel.

    Ans Dekker-Martis
    Bij langere stukken fietsen is het wel uitkijken natuurlijk..... ik fiets vaak kleine stukjes, ik ben geen uren buiten, dus dan valt het wel mee. Gezicht smeer ik minder vaak in, maar soms is ook dat nodig. Als ik weet dat ik langer buiten ben dan smeer ik meestal wel.... vooral als ik nog niet veel zon gehad heb.
    Het niet in willen smeren zoals in het artikel vind ik te ver gaan en gevaarlijk. Met een huid die snel verbrandt is het extra uitkijken. Daarom vind ik een voorjaarszonnetje zo lekker..... nog niet zo fel en toch al een beetje aan de zon kunnen wennen. In de zomer is het mij vaak te heet. Ik heb meestal wel zonnebrand mee als ik wat langer weg ben.

    Giusy Scarfo
    Ans Dekker-Martis het advies van niet smeren lijkt me gevaarlijk. Ik ken helaas wat vrouwen van mijn leeftijd en ouder met huidkanker. Toen ik klein was, werd ik niet ingesmeerd met zonnebrandcrème. Ik verbrandde en kreeg daarna een t-shirt aan om zelfs mee het water in te gaan. Het verhaal was dat eenmaal gebruind, je huid wel beschermd was..........Ik zou het er niet op wagen. Jos heeft rossig haar, heeft sproeten en heeft dus een heel gevoelige huid. Mijn huid is ook wel gevoelig, maar niet zo gevoelig. Wij fietsen veel en als we wandelen, wandelen we vaak al meer dan een uur. Vanmiddag ook weer 6 kilometer. Dan smeren we. Ik met factor 15, Jos met factor 50 en hij draagt ook een petje, met de klep aan de achterkant om zijn nek te beschermen.

    Ans Dekker-Martis
    Giusy Scarfo niet smeren gaat veel te ver, dat is gevaarlijk. Elke huid is anders, de een heeft het harder nodig dan de ander, maar opletten is echt nodig, zelfs bij een huid die veel hebben kan.

    Giusy Scarfo
    Ans Dekker-Martis eens.


    Bob Van Dam
    Hmmpfft, wat een gedoe (sprak hij tamelijk onverschillig), verbranden ???, daar heb ik ( gelukkig) geen last van. Smeersels etc. raak je aan mij niet kwijt, ik ben n.l. iemand met een Olifanten- huid, ik bruin vrij gemakkelijk en hoef dus niet te smeren.

    Ans Dekker-Martis
    Helaas verbrand ik wel..... ik ben wel eens flink verbrand met zelfs blaren. Dat is lang geleden, ik kijk nu wel beter uit. Ik smeer dus wel regelmatig, maar niet bij elke zonnestraal.

    BeantwoordenVerwijderen