Zoeken in deze blog

zaterdag 14 december 2019

De kerstboom



Lang geleden stond met Kerst mijn kinderledikantje in het kleine huiskamertje in het huis aan het Zuideinde....het huis waar ik geboren ben. Ik was ziek, zoals zo vaak...... naast het ledikantje stond een kastje (het theemeubel) met daarop de kerstboom....in een bak water. Hoe het gebeurde weet ik niet , maar ineens lag de kerstboom bovenop mij in mijn ledikantje.......samen met de plens koud water! Gelukkig geen brandende kaarsjes......ik denk dat wij toen nog echte kaarsjes in de boom hadden, al hadden wij al vroeg elektrische kaarsjes. De echte kaarsen waren wel knusser, maar zoveel onveiliger! Net als de kaarsjes in de lampionnen waar we op Sint Maarten mee langs de deuren gingen.....hoeveel er niet in de fik zijn gegaan....en we vonden dat heel normaal. Ik had zelfs extra lampionnen in huis voor de kinderen die met een verbrande lampion aan de deur kwamen. De batterijlampjes van nu zijn dan toch echt beter! Dan maar minder echt.....veiligheid gaat voor!

Sommige mensen kopen elk jaar nieuwe kerstversiering.....elk jaar een nieuwe kleur. Dat hoeft van mij niet....behalve dat ik het veel te duur vind, vind ik het ook niet leuk!  Af en toe wat aanvulling vind ik prima, dat is wat anders. Maar ik herinner mij van vroeger dat het juist zo leuk was om die oude spullen elk jaar weer te gebruiken.....al toen ik heel klein was mocht ik altijd het vogeltje in de boom doen, ik vond het prachtig! Soms zitten er herinneringen aan......zou toch jammer zijn als dat weggegooid wordt omdat het niet meer kleurt.
Een boom in één kleur......saai! Wel mooi, maar saai en niet voor mijn huis, het past prima in een toonzaal!  Het is mij te mooi, te netjes, te precies! Past niet bij mij. Toen ik net getrouwd was kocht ik voor de kerstboom vooral houten en rieten dingen....het mocht geverfd zijn...... leuk juist die kleurtjes. De glazen ballen had ik vooral in zilver.......van dat glas vind ik de kleuren niet altijd mooi en dan van alles door elkaar is mij net iets te bont....... wel kleur, maar geen/niet teveel glimmende kleuren. Ook had ik knalrode plastic appels...wel glanzend, maar niet als dat glas.  Die vond ik ook heel leuk staan.
Gekleurde lampjes heb ik nooit gewild......die vind ik niet mooi!  Wel zag ik een keer bij iemand rode ballen met lampjes erin.....dat vond ik dan weer wel leuk.
Jarenlang had ik gewoon een piek, een zilverkleurige, totdat ik van mijn moeder een engeltje kreeg! En elke hand had zij een kaarsje en er zat nog een snoer lampjes aan. Zij bewoog zachtjes heen en weer daar bovenin de boom.....prachtig!
Al jaren zet ik geen boom meer....... soms een miniboompje op tafel, meer niet. Ik ben er vaak niet tijdens of rond de feestdagen...... te weinig thuis om een boom neer te zetten......vooral in het begin moest ik daar erg aan wennen. Sowieso vind ik het erg wennen om met dergelijke dagen niet thuis te zijn, nog steeds ben ik daar niet helemaal aan gewend. Toch maar eens een keer veranderen!
Ik wil als ik een boom heb wel een echte boom........ en nepboom wil ik niet, hooguit een mini-nepboompje voor op een kast of zo. 
Ik moet de kerstboomversiering eens uitzoeken......er zitten vast wel dingen bij die weg kunnen omdat ze stuk zijn. De houten dingen zullen niet snel stuk gaan of kunnen vaak ook wel gerepareerd worden. Één van de dingen die ik nooit weg zal doen is een heel klein kerststalletje van blank hout....heel simpele vormen, maar zooooo mooi! Ik heb ook een kerststalletje om neer te zetten...... een kleine met vastgelijmde beeldjes erin...... ik wilde het al zolang  als kind! Ik begreep nooit waarom dat katholiek was.....ons kerstverhaal was hetzelfde.....ook de stal met Jozef en Maria....de os en de ezel etc.  Toch hadden Hervormden geen kerststal. Mijn moeder vond dat eigenlijk ook raar en toen ze in een advertentie van de speelgoedwinkel zag dat die ook eenvoudige kerststallen verkocht voor een schappelijke prijs mocht ik er één halen.....ik kreeg hem mee toen ik trouwde. Hij stond altijd waar ik nu het poppenhuis heb staan....een andere goede plek heb ik er niet voor, jammer...maar het komt wel weer een keer...er is natuurlijk altijd wel plek te creëren, maar ergens hoog boven op een kast wil ik het stalletje niet.

Cadeautjes onder de boom vind ik leuk staan, maar het komt voor mij nooit in de plaats van het Sinterklaasfeest. Sinterklaas vind ik eigenlijk nog leuker.....maar dan wel op een andere manier.....Kerst is weer sfeervoller, Sinterklaas is vrolijker en gek (met surprises en gedichten).  Ik deed met Kerst voor Edwin ook altijd cadeautjes onder de boom.....mooi ingepakt (dat hoort bij Kerst).  Simpele cadeaus....een potlood, een schrift....dat soort dingen, snoep hoefde ik hem niet te geven, want Edwin dacht dat hij dat niet lustte en ik maakte hem niet wijzer 😂. Ik schreef erop wanneer hij het mocht uitpakken.....op elk cadeau een andere dag en tijd!  De laatste cadeaus waren voor oudejaarsavond......zo had ik nog steeds cadeautjes onder de boom en hij had steeds iets om naar uit te kijken. Natuurlijk hield hij heel goed bij wanneer hij iets uit mocht pakken.

Ik denk dat ik dit jaar met kerst een dagje chique ga en een dagje gek......een foute kerstsoepjurk met een nog foutere legging. ......nog even over nadenken. Foto's na afloop!😂

Vandaag een beetje chique met wat extra's......tijdens een kerstconcert waar (o.a.) ons opleidingsorkest aan meewerkt, georganiseerd door koor "De happy flowers" . En omdat ik aanvulling/hulp ben bij dat orkestje (dat vaak jeugdorkest genoemd wordt, maar ja, ik ben echt geen jeugd meer) moet ik dus aan de slag vanmiddag..




Na afloop gezellig samen met alle groepen voor een hapje en een drankje in ons clubgebouw.......dus ik moet nog even de keuken in!





.

6 opmerkingen:

  1. Helemaal mee eens Ans. Ik vind een gekleurde boom ook veel meer sfeer hebben dan een saaie een kleur boom.Ik heb nog twee dingen uit mijn jeugd een kerstbal en een mini kerstmannetje. Ik ben er heel zuinig op.Ik ben een kerst mens, altijd al geweest.

    Heel veel succes en plezier vanmiddag bij het Kerstconcert.

    groetjes lia

    BeantwoordenVerwijderen

  2. Heel leuk met verschillende kleuren en wat oude dingen erin.....ik hou ervan.
    Dank je wel.....gaat lukken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. vergeet helemaal te zeggen dat ik de foto erg lief vind.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij kleedden de boom aan met wat de kinderen mooi vonden, zelf vonden we de zilveren knijpvogeltjes en belletjes het mooist.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja leuk hè Lia? Ik gil daar omdat ik doorhad dat broer Mart (MAtthijs), rechts op de foto een gekke bek trok, ik riep "Hij gaat echt zo op de foto! Vandaar mijn open mond.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat vind ik ook belangrijk Bertie, voor iedereen iets... dat is toch eigenlijk een beetje het kerstgevoel. Vogeltjes en belletjes....ja, daar hou ik ook van!

    BeantwoordenVerwijderen