Zoeken in deze blog

zondag 1 december 2019

Sint in vroeger jaren



Sintverhaal uit mijn eigen jeugd.

Ik was de jongste thuis en daardoor de enige die nog in de goedheiligman geloofde. Iedereen kocht cadeautjes en was aan het dichten en inpakken etc. (toen nog vaak in krantenpapier) en ik mocht niks merken......de kans was groot dat ik wel iets zou zien, dus werd mij gezegd dat ze Sint een beetje hielpen door ook wat cadeautjes te kopen en dat gewoon bij de andere cadeautjes te doen....... dat vond ik een geweldig idee.....die man kocht al zoveel cadeautjes, we mochten best een beetje helpen......ik wilde ook helpen en kocht voor opa een potje plaksel van een kwartje bij Ploeger verderop in de straat. Trots kwam ik er mee thuis en vroeg mijn oudste broer of hij er 'opa' op wilde schrijven, want dat kon ik zelf nog niet. Mart begon te schrijven en bleef schrijven en ik vroeg al of opa echt zoveel letters had........achteraf vermoed ik dat hij schreef dat ik het had gekocht, zodat opa begreep dat hij uitbundig moest bedanken.

Het heerlijk avondje was gekomen.... de opa's en oma's waren er, er was wat lekker en daar stond ineens onze tobbe in de gang, vol met cadeautjes.......Sint gebruikte elk jaar onze tobbe....hij had zeker geen zakken genoeg. Ik vond dat heel normaal, het was altijd zo!
De cadeautjes werden uitgepakt, gedichten voorgelezen en al snel kreeg opa het potje plaksel...... ik zat in spanning.....hoe zou opa het vinden?  Opa bedankte de Sint uitbundig, maar dat ging mij toch te ver....... stel je voor....ging Sint met de eer strijken terwijl ik het gekocht had van mijn eigen geld.....nee, dat kon niet! Ik riep snel dat ik het gekocht had en niet de Sint.....pffff....zou Sint bijna met mijn veren gepronkt hebben!

Na afloop werden altijd alle kranten bij elkaar in de tobbe gedaan en dan kroop ik erin..... ik weet niet wat de lol ervan was, maar dat vond ik toen leuk, ik deed dat elk jaar, er moet nog ergens een foto van zijn....rare gewoonte.

Het feest werd altijd met alle grootouders gevierd en volgens mij was tante Wum (zus van mijn opoe) er ook wel eens bij en eerder zal mijn overgrootmoeder (Opoe Pad....omdat zij aan een pad woonde (denk ik)) er ook wel bij geweest zijn. Ik heb haar niet gekend, zij is vlak voor mijn geboorte gestorven......ik ken wel de verhalen over haar!  Opa van der Horst vond alles prachtig, die zat altijd te genieten....oma Martis was ook altijd tevreden.......maar opa Martis kon nog wel eens moeilijk doen, voelde zich ook snel tekortgedaan..... hij wilde wel eens opletten of hij niet het minste kreeg. Opoe van der Horst was ook moeilijk......weer op een andere manier, maar haar scherpe opmerkingen waren niet altijd leuk. Op dergelijke avonden was zij meestal wel tevreden, maar toch..... beter was het als opoe niet naast opa Martis zat.  Ik kan mij geen problemen herinneren tijdens het Sintfeest, maar voor mijn tijd was opa eens kwaad omdat hij dacht dat hij het minst had gehad (maar één cadeau, maar dat was dan ook het duurst).  Voor mij was het altijd één groot feest.

Ooit, toen ik al niet meer geloofde in die schijnheilige......zat ik op de dag dat Sint zou arriveren voor het raam toen ik de schilder voorbij zag komen.......met de staf!!!!! Hoe kan dat? De Sint zat nog op de boot! Ik vermoed dat de schilder de staf voorzien had van een nieuwe laag goudverf 😂.

De zinken tobbe waar Sint elk jaar zijn cadeautjes in dropte was ook mijn bad......in de winter mocht ik in de tobbe voor de kachel in de kamer......want ik was een koukleum (nu niet meer). Ik herinner mij dat ik mij eens stond af te drogen, zo dicht mogelijk bij de kolenkachel.....iets te dichtbij.....ik sprong ineens naar voren......tsja...wie zijn billen brandt........





2 opmerkingen:

  1. Hahahahaha... Sint keek natuurlijk raar op. 😁😀

    Wij vierden het ook met hele gezin, verloofden waren er altijd bij. Grootouders had ik niet.
    Mooie herinneringen. Veel geplaag van de broers voor hun zussen. Daar genoot ik van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat geplaag maakte het leuk! Ik hield daar ook van......plagen, lachen en gezelligheid.....iets lekkers erbij....dat waren heerlijke avonden. Lootjes trekken deden wij niet aan..... daar was de groep (vind ik) niet groot genoeg voor. Ik vind het leuker om voor meer mensen iets te verzinnen, maar met een grote groep is lootjes wel een optie.....maar dan ga ik voor meer lootjes per persoon.....dat vind ik toch leuker!
    En anders het Sinterklaasspel, dat is ook leuk!

    BeantwoordenVerwijderen