Zoeken in deze blog

donderdag 19 december 2019

kerstfondue


Jaren geleden lag een stevig ijs met Kerst. Ik vermoed dat het de winter van 62/63 was....in elk geval woonde ik nog in mijn geboortehuis.
Mijn vader was een verwoed ijszeiler, dus die trok er op uit......eindelijk weer eens dik ijs, die kans liet hij zich niet ontglippen. De winter van 62/63 duurde erg lang, het vroor langdurig, vaak scheen de zon erbij en er stond vaak niet genoeg wind om te kunnen ijszeilen.....is er eens goed ijs en dan staat er geen wind!
De ijsschuiten waren van mijn opa. de had er 3. De kleinste (de Piet Hein) heb ik nooit op het ijs gezien, maar wel de blauwe Finta en de Oranje Fram.
Ooit was koningin Wilhelmina naar Monnickendam gekomen om te ijszeilen en haar gevolg zat toen in de Fram. Uit dank kreeg mijn opa gouden manchetknopen met een W en een kroontje, echt een heel leuk cadeau! En nee, dat is niet de reden dat de Fram oranje was, want die was al oranje toen mijn opa hem kocht!! Ooit stond in een krant dat mijn opa hem uit dankbaarheid oranje had geverfd.....ik wist al jong dat je niet alles moet geloven wat er in de krant staat.

Maar goed, terwijl mijn vader die kerst de hele dag op het ijs was dekte mijn moeder de tafel gezellig en zat zich al te verheugen op het eten, want ze had iets nieuws......fondue.....ze verheugde zich daar erg op!
Pa kwam hongerig thuis, Ma zette alles op tafel en het feest kon beginnen. Pa bleek niet enthousiast te zijn........ die had honger en moest elke keer lang wachten tot er een klein stukje vlees gaar was, wat een ellende dat fonduen, van hem hoefde het niet. Ma was teleurgesteld, ze had zich er zo op verheugd en en nou vond manlief het niks. Ach, ze begreep het wel, een hele dag op het ijs maakt koud en hongerig, dan is dit natuurlijk niet het meest ideale eten.....maar jammer was het wel!

foto's ijsschuiten/stichting ijsschuiten Monnickendam

4 opmerkingen:

  1. Ik kan me jou vaders reactie begrijpen. Hartstikke hongerig en dan zolang moeten wachten op je stukje vlees. Jaap vond er ook niets aan, maar die had de oplossing, alle vorken in de pan dat schoot tenminste op vond hij. Ik denk dat je moeder nooit meer heeft gefondued.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, volgens mij was de aardigheid er af. We hadden toen alleen dat vlees, nu zouden er mee andere dingen bij zijn, zodat je niet alleen op dat vlees hoeft te wachten. Het was ook gewoon het verkeerde moment ervoor hahaha

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Arme vader.
    Voor mijn man, zoons, broers, vader en zwagers was fonduen ook geen feest. En ook niet voor alle vrouwen in beide families.
    Te weinig geduld, te kleine hapjes.
    Dan liever een barbecue met grote lappen vlees. 😯

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, dat eet lekker door hahaha. Toch...als er veel andere dingen bij zijn dan is het anders.... maar toen was het alleen de fondue. Nu wordt er bij fondue en gourmet vaak patat geserveerd en stokbrood, salades etc. .....dat maakt al een groot verschil.
    Kaasfondue vind ik ook erg lekker en dat kan je wel sneller eten.

    BeantwoordenVerwijderen