Zoeken in deze blog

vrijdag 15 mei 2020

Taal

Het valt mij op dat zo veel mensen het woord 'normaliter' verkeerd uitspreken en dat gebeurt dan ook nog vaak bij mensen die dat woord heel vaak gebruiken. Kort geleden was er iemand op tv die het in bijna elke zin zei.....en dus steeds met die verkeerde uitspraak ( maar dat is dezelfde persoon die ik vaak 'één van de enige' hoor zeggen.....ook al zoiets vreemds. 😋).
Het lijkt misschien erg interessant om dat woord te gebruiken, maar doe het dan goed!

Voor wie het niet weet: De klemtoon ligt op de A en de e wordt al è uitgesproken.

Jaren geleden was het woord 'indirect'  ineens in de mode, maar veel mensen gebruikten het waar ze eigenlijk 'direct' bedoelden........ en dat is echt wat anders.

Dat is vaker zo, mensen horen of lezen een woord en gaan dat gebruiken.....prima....maar graag wel goed dan!

Ook kort geleden op tv..... een onderwijzer hoorde het woord 'sceptisch' wat als sseptisch werd uitgesproken en verbeterde het gelijk en zei dat septisch iets anders was ......tja...... meneer de onderwijzer wist blijkbaar niet dat het allebei mag. Voor alle zekerheid zocht ik het nog even op, want ik kan mij ook vergissen (ja echt, dat kan..... ik ben niet perfect...., nou ja bijna 😂) , maar het mag echt op beide manieren uitgesproken worden. Zelf gebruik ik het woord niet graag omdat ik allebei de uitspraken vreemd vind..... met sk.....ja, ik heb geleerd dat een c voor een e als s wordt uitgesproken.... maar als ik de c als s uitspreek krijg je inderdaad sseptisch en hoewel die uitspraak mag (en ik vind die ook logischer) klinkt het dan als het woord dat je zonder c schrijft (septisch=ziektekiemen bevattend) en dat vind ik dan ook weer raar klinken.....liever zoek ik er dan een synoniem voor.

Ik kan het niet helpen, het valt mij op en soms erger ik mij er zelfs aan. Het hangt er wel vanaf wie het zegt (en hoe vaak), maar als iemand nogal arrogant overkomt en dan bijv. meerdere keren het woord 'normaliter' verkeerd uitspreekt vind ik dat irritant. Noem mij gerust een zeur.....maar ik hou van de Nederlandse taal en vind het zo jammer als er slordig mee wordt omgegaan!


Vrijdag 15 mei 2020

Pizza party day
Nationale dag van de huishoudelijke hulp
Internationale dag van het gezin
Internationale virtuele assistent dag
Internationale dag van gewetensbezwaarden
Internationale MPS dag
Internationale dag van de bedreigde soorten
Dag van het werkplezier
IJsheiligen dag 5 Sophia van Rome/ Boze Sophie (meestal wordt uitgegaan van 4 ijsheiligen)

Quote van de dag:






3 opmerkingen:

  1. Net als het woord accesoires, maag ook op beide manieren maar de logica en van de asse- kan men niet duiden als bij skeptisch.
    Ik hoor het ook meteen en zie ook of het een uitslover is(-ster) is.
    Wij taalkundigen.... 😁😁

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, bij sommigen klinkt het echt alsof ze interessant willen doen en dan is het lachwekkend of irritant.....hangt van mijn bui af en wie het is.
    Blij dat ik niet de enige ben hahaha. In de spreektaal maak ik zelf zat fouten hoor..... maar als ik ergens ben waar ik het belangrijk vind dat het goed is let ik automatischer meer op. Gewoon 'onder ons' denk ik er niet bij na en dan zeg ik ook wel dingen verkeerd. Als Edwin in de buurt is verbetert hij mij dan weer.....hij hoort dat ook.

    BeantwoordenVerwijderen