Zoeken in deze blog

zondag 24 mei 2020

Vakantie?

Vaak hoor ik mensen klagen over de vakantie die ze moeten missen. O o ....we kunnen misschien niet naar Verweggistan. Natuurlijk is het leuk om met vakantie te gaan, maar is dat nou echt zo vreselijk belangrijk?
 Ik ga (vrijwel) nooit...... en soms denken mensen dat ik vakantie niet leuk vind. Nou....ik vind het wel leuk, maar het is voor mij niet belangrijk genoeg om er schulden voor te maken!
En toch heb ik altijd leuke vakanties gehad! Vroeger met Edwin veel fietstochten gemaakt in de omgeving, heerlijke dagen waren dat....eten en drinken mee, meestal een balspelletje in de fietstas, een verrekijker en een natuurboekje mee......fotocamera.....wij vermaakten ons wel. 

Edwin kende alle kleine dorpjes in de buurt, waar klasgenootjes vaak niet eens van gehoord hadden. Een leuke plek was de vogelkijkhut in Zuiderwoude.....als we in de buurt waren wilde hij altijd even kijken.
We gingen ook dagjes uit, Edwin kon goedkoop met de trein en de dagtochten waren vaak voordelig. Dat was niet gratis, maar kon ik doseren......per keer bekijken of het eraf kon. Soms naar een pretpark, maar ook naar musea of gewoon in een andere plaats rondkijken en wat winkelen. De favoriete steden van Edwin waren dan Eindhoven en Rotterdam. In Eindhoven wist hij een automatiek met gepaneerde frikadellen.....hij vond ze heerlijk en ze waren spotgoedkoop.
We hebben zo heel wat van Nederland gezien.

Toen Edwin klein was wilde ik het liefst vanuit eigen huis mijn vakantie vieren.....met een klein kind is het een heel gesleep om op vakantie te gaan.....het zou dan waarschijnlijk een vakantiehuisje worden, maar ja...... de meeste huisjes hadden toen nog geen telefoon en tv ...mobiele telefoons waren er nog niet.....daar zit je dan met een klein kind dat nog een beetje op tijd naar bed moet.....dat wordt een hutkoffer met boeken mee! Wordt één van tweeën ziek dan kan je niet even bellen..... niet vanuit het huisje. Kind alleen laten hield ik niet van en in een andere omgeving al helemaal niet.  Trek in een kroketje? Geen frituurpan in het huisje en voor de snackbar moet ik de deur uit..... als Edwin op bed ligt zou ik dat nooit doen. Dit soort dingen zag ik altijd voor mij als ik aan vakantie dacht met ukkie Edwin.....  thuis was ik van alle gemakken voorzien..... veel handiger en ook veel goedkoper!
Een prima speeltuin in Monnickendam, de fietstochten, de dagjes uit....heerlijk. Bij slecht weer eindeloos spelen met Lego en Playmobil....... en in de vakantie mocht dat altijd allemaal blijven staan.....hele steden werden er op de grond gebouwd met circussen of een pirateneiland met schepen....heerlijk!
Ik denk niet dat Edwin het gevoel heeft dat hij veel gemist heeft in die tijd.  





Als ik mensen hoor 'zeuren' over de vakantie die ze misschien moeten missen vraag ik mij wel eens af of veel mensen niet te verwend zijn. Een al betaalde vakantie moeten missen is natuurlijk wat anders..... al is het wel de bedoeling dat het geld terugbetaald wordt....maar eerst hebben en dan geloven. Een speciale vakantie waar lang voor gespaard is is triest als het niet doorgaat (ik kan mij situaties voorstellen waarbij het echt moeilijk is dat het niet doorgaat) ..... maar veel mensen gaan elk jaar meerdere keren met vakantie...... nou....nu misschien niet!  Kijk eens om je heen..... in eigen omgeving of iets verderop is waarschijnlijk heel veel dat je nog nooit gezien hebt! Ga lekker op de fiets, nog gezond ook. Ga wandelen in de natuur.....rustgevend en gezond...... en misschien ontdek je wel vogels of planten die je nooit eerder zag en word je nieuwsgierig naar de namen..... een nieuwe hobby is geboren!  Misschien kom je tot de ontdekking dat deze vakantie minder vermoeiend is dan de verre reis die je meestal maakt. Als alle restaurants, terrasjes etc.  gewoon open zijn is het natuurlijk leuker......  gewoon onderweg ergens een patatje kunnen halen of koffie drinken en even naar de wc gaan maakt het leven een stuk prettiger...... maar er komen alweer meer mogelijkheden..... zelf ontwijk ik de drukte nog, ook als alles weer mag kijk ik de kat uit de boom, maar er zijn nog steeds rustige plekken te vinden en ik neem evt. wel zelf eten en drinken mee. 









Als iedereen een beetje in eigen omgeving blijft is de kans op overvolle stranden en bossen een stuk kleiner. Mensen die in een grote stad wonen moeten soms wel iets verder reizen om een lekker plekje te vinden, maar er zijn ook grote steden met veel parken..... als niet iedereen naar dezelfde plek gaat kan er veel. Maar ja, als half Nederland en een deel van Duitsland naar de kust wil is het daar snel vol en voor de mensen die daar wonen is er geen plek meer! 

Wat niet kan dat kan niet...... ik ben daar niet zo moeilijk in..... zolang de belangrijkste dingen in het leven er wel zijn, zolang ik een dak boven mijn hoofd heb en tijdens de maaltijd er altijd nog iets op mijn bord ligt heb ik niet te mopperen. Zolang het goed gaat met mijn naasten heb ik weinig te klagen. Als het tegenzit krabbel ik wel weer op..... blijven kniezen heeft weinig zin.
Ik kijk naar wat wel kan en niet naar wat niet kan!  Tegenslagen zijn niet leuk, zeker niet..... maar er zijn altijd ook nog mooie dingen!
Een vakantie moeten missen vind ik (over het algemeen) geen tegenslag, maar jammer...volgende keer beter (vooral als die vakantie nog niet geboekt was).  Er zijn belangrijker dingen! Natuurlijk heb ik makkelijk praten..... geen baan die ik kan verliezen, geen eigen zaak....maar geloof mij......in mijn leven is ook niet alles gegaan zoals het zou moeten.

Veel mensen zijn nu gedwongen thuis (geweest), hebben hun huis opgeruimd en hebben kunnen uitrusten...... mooi als die tijd nuttig gebruikt is! Een baan kwijtraken is niet leuk, je zaak naar de knoppen zien gaan ook niet..... dat zijn echte problemen! Veel mensen weten er toch nog iets van te maken..... veel restaurant maken afhaalmenu's en/of bezorgen......  vaak zullen de inkomsten niet genoeg zijn, maar zo hou je wel binding met je klanten en komen er misschien wel klanten bij en alle beetjes helpen.  

Proberen het beste er van te maken en blijven hopen op betere tijden....... al is het nog zo moeilijk.... gezondheid is belangrijker! Ik denk wel eens..... stel dat je een kroeg of sportschool of wat dan ook hebt hebt die nog niet open mag en je doet het stiekem toch......veel van je klanten worden ziek en er sterven er zelfs...... hoe voel je je dan? Als je open mag en het gebeurt dan is het al erg, maar als het niet mocht ...... zou je jezelf dat ooit vergeven? Waarschijnlijk heb je dan pas echt een probleem en draai je voor heel veel kosten op!

Ik begrijp dat in veel plaatsen de terrassen mogen uitbreiden....waar het kan. Zo kunnen er wat meer plaatsen gecreëerd worden.... dat is al wat beter! Sportscholen gaan vaak naar buiten.... een hele organisatie natuurlijk, maar als het kan is het een goede oplossing. Niet iedereen zal dat willen, maar anderen vinden het misschien wel veel fijner.
Wat wel en niet kan blijft moeilijk...... elke versoepeling brengt risico's mee. Toch moet het wel versoepeld worden, we kunnen niet eeuwig thuis blijven..... voor de mensen die moeten beslissen wat wel en niet kan is het ook moeilijk. Ze doen het niet om ons te pesten, maar proberen een goede tussenweg te vinden, afgaande op de kennis van het virus dat er tot nu toe is..... en omdat die kennis beperkt is blijft het gissen. Gebruik ook je eigen verstand, zit je in een risicogroep blijf dan voorzichtig! Je hebt maar één leven, verpest dat niet door door eigen schuld ziek te worden...... heb je mazzel dan wordt je niet erg ziek, maar voor veel mensen is het een drama! 

Misschien..... als alles weer mag..... blijven sportscholen wel voor een deel buiten...... misschien mogen de terrassen wel groter blijven..... misschien komen er mooie fietspaden bij omdat meer mensen fietsend naar hun werk gaan....... misschien blijft de lucht dan wat schoner omdat er toch minder auto's rijden...... misschien is heel veel dan wel mooier dan het was! Dan is dit toch nog ergens goed voor geweest..... helaas heeft dit dan wel veel mensenlevens gekost en veel andere ellende....maar er komen betere tijden

Maandag 25 mei 2020

Wereld Tapdans Dag | Wereld Schildklierdag | Internationale Dag van de Vermiste Kinderen | Wereld Afrika Dag | Arts Education Week | Week van Solidariteit met de Volkeren van Niet-zelfbesturende Gebieden | Europese Week tegen Kanker | Wereld Handdoekdag | Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs | Memorial Day | Dag van de Mediastages | Week van de Schildklier | Week van de Trage Schildklier


Quote van de dag: 









4 opmerkingen:

  1. Geen vakantie, voor sommige mensen staat de wereld stil.
    Maar je leest ook optimistische commentaren.
    Vakanties vanuit eigen huis deden wij vaak. Later met de tent en caravan en dagtrips van de NS.
    In de kleintjesjaren werd het het zwembad annex speeltuin, samen met een andere kleintjesmoeder. Als extra iets meer eet- en drinkwerk, glijbanen op en af.
    Het was al heel wat, veel kinderen kwamen niet verder dan een logeren bij opa en oma.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ga er van uit dat niet alles kan was ik leuk vind en dat is maar goed ook, anders blijft er niks te wensen over.
    Vakantie is leuk, maar geen moeten. Als ik wat meer te besteden had zou ik vast wel regelmatig een reisje maken, maar ik vind het geen enkel probleem dat dat niet gaat. En de heel enkele keer dat ik dan wel ga is dan extra mooi. Een weekje logeren bij Edwin is mijn vakantie en dat vind ik ook heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Facebook:
    Giusy Scarfo Helemaal eens. Jos en ik gaan een paar keer per jaar een of twee dagen naar een hotel in eigen land. Zal dit jaar niet zo snel gebeuren, tenzij het op fietsafstand is. Het OV laat ik de komende maanden voor wat het is. Wij wandelen veel in onze eigen mooie omgeving en ontdekken hier weer nieuwe plekken. Ik kan me niet voorstellen dat die vakantie bovenaan het prioriteitenlijstje staat, andere zaken lijken me toch belangrijker. Voor mensen die nu financieel in de problemen komen vind ik het erg, hoor. Onze sportschool geeft ook nu buiten les, gelukkig hebben ze vrij veel buitenruimte en mogen ze ook gebruikmaken van omliggende sportvelden, dat is wel super. Ik zou echt nog niet binnen willen sporten. Maar zo in de buitenlucht met een kleine groep op voldoende afstand vind ik het goed te doen

    Ans Dekker-Martis Er worden veel oplossingen bedacht om toch al veel meer te kunnen doen. Terrasjes gaan binnenkort ook beperkt open, ook dat kan het al veel leuker maken.
    Zo komt er steeds meer bij.
    Vakantie kan erg leuk zijn, maar een keertje niet is toch geen drama?
    Inderdaad, er zijn mensen met financiële problemen, buiten hun schuld....dat vind ik veel erger..... er zijn zoveel dingen die ik erger vind dan een keer geen vakantie!

    Susanne Bout Wij gaan 1x per jaar op vakantie, liefst naar een luxe hotel. Dat kost veel geld. Maar vorig jaar zijn we relatief goedkoop naar Italië gegaan, een weekje in een stacaravan op een camping, en dat zouden we dit jaar weer doen. Onze vakantie is al geboekt in januari 2020 en deels aanbetaald. Nu zijn we volgens de regels verplicht de vakantie voor 6 juni helemaal af te betalen. Voor een stacaravan in het epicentrum van Italiaans coronagebied (het zuidelijkste puntje van het Gardameer)
    Ans Dekker-Martis Helemaal mee eens! Het is jammer als het niet kan en gezondheid is veel belangrijker!
    Of we mogen? Onbekend.
    Of we gaan als we mogen? Weten we nog niet. Is het erg als we niet gaan? Het is 'jammer'. Krijgen we een voucher of ons geld terug als we niet gaan? Geen idee, ik reken erop dat we ons geld kwijt zijn, dan kan het alleen maar meevallen als het anders blijkt te gaan.
    Ik heb de afgelopen weken veel harder gewerkt dan andere jaren in maart, apri en mei, juist door corona. Ik ben eigenlijk wel toe aan vakantie...
    Is het onoverkomelijk om niet te gaan? Nee hoor. Toen ik opgroeide gingen we om de paar jaar eens een dag of 10 naar de Zeeuwse of Belgische kust. En verder ook dagtripjes. Meer zat er financieel niet in. En dan kom je echt niks tekort. Het gaat niet om de reis, het gaat om het gezelschap. Het gaat om kijken wat er wel kan, om zien wat er goed gaat. En dat doen we dit jaar ook.
    Ik ben nog gezond, en mijn gezin ook. Dat is het belangrijkste.
    En dat er meer mag en meer kan, vind ik alleen maar eng. Ik hoop dat mensen zo veel mogelijk thuis blijven de komende weken.
    Ans Dekker-Martis Helemaal mee eens! Het is jammer als het niet kan en gezondheid is veel belangrijker!
    Zou wel zonde zijn als je je geld kwijt bent....die kans zit erin als het wel 'mag', maar je zelf niet wil. Ik denk dat ik niet zou gaan, een beetje enge plek om nu naar te te gaan, dat voelt niet goed.
    Dat je toe bent aan vakantie kan ik mij heel goed voorstellen, het waren rare maanden. Misschien een leuk huisje ergens in Nederland..... even een andere omgeving om tot rust te komen.
    Als kind ben ik ook maar weinig weggeweest......naar de Veluwe toen ik 5 was en toen ik 11 was naar de Ardennen. Maar hoe leuk ook....er zijn belangrijker dingen.
    Susanne Bout Ans Dekker-Martis nee, wij gaan niet in een huisje in NL. Ik ben thuis van alle gemakken voorzien. Waarom zou ik in een kleiner huis, met een slechter bed en geen vaatwasser gaan zitten? Op een plek waar het weer hetzelfde is als thuis en waar niet alles toegankelijk is vanwege corona.
    Besides that, het geld is op: uitgegeven aan een stacaravan in Italië.
    Ans Dekker-Martis Ja, dat is waar..... er zijn wel huisjes met alles erop en eraan, maar de meeste zijn wat eenvoudiger. En ja...... het geld......je hebt gelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Facebook:

    Yvonne Willen hou erg van vakantie, maar nu is het zoals het is...en daar moeten we het beste van maken. En dat kunnen we, zeker weten!!
    Ans Dekker-Martis Precies, het beste er van maken...... dat is belangrijk. Het is nou eenmaal niet anders. Ik zou nu niet eens graag willen denk ik.

    Henriette Hartman-Kompanje Wij gaan eigenlijk nooit op vakantie , als het goed weer is dagjes weg .
    Dus mis het niet nu !
    Ans Dekker-Martis Nee, als je het niet gewend bent is het geen probleem. Ik ben het zelf ook niet gewend hoor, maar ik zou het echt wel eens leuk vinden.....maar ja.......het zit er niet in en dat vind ik ook geen probleem. Voor mij zijn er belangrijker dingen in het leven.
    Henriette Hartman-Kompanje Ans, vind zelf vakantie heel fijn , maar manlief houd er niet van , maar is hier ook niet echt een probleem hoor :)
    Ans Dekker-Martis Henriette Hartman-Kompanje Nee, als je het niet allebei leuk vindt zou ik ook niet gaan......dat werkt dan niet. ...maar dan is dagjes uit een prima oplossing. Ik zorg altijd dat ik een periode echt vakantie hou, zelfs als ik nergens naartoe ga.....dan haal ik bijvoorbeeld patat met een kroket of zoiets wat ik normaal zelden doe, maar dan een paar keer in de week.....ik vind dat echt vakantie-eten. Dan heb ik toch het vakantiegevoel.
    Henriette Hartman-Kompanje Ans , ja dat doen wij ook , iets meer in de week makkelijker eten , want ....we hebben vakantie :)
    Ans Dekker-Martis Precies, dat bedoel ik! :D

    BeantwoordenVerwijderen