Zoeken in deze blog

donderdag 10 juni 2021

Banen en bijbanen



Ooit nam Edwin in de vakantie een folderwijk van iemand over....... hij begon enthousiast..... stootte vervolgens zijn voet en dat was zo heftig dat we toch maar even langs de huisarts gingen. Er was niks gebroken of gescheurd, maar lopen ging moeilijk...... zo kon hij zijn werk niet doen en dus was ik de klos! Maar we deden het wel samen, hij bleef zoveel mogelijk op de fiets en ik deed de rest.
Een week later ging het al veel beter met zijn voet.

Later heeft hij veel studentenbaantjes gehad..... hij heeft grondmonsters genomen, schakelde antennes uit op hoge gebouwen, was verhuizer, bediende op een Rijnschip, was particulier chauffeur, bezorgde bloemen en nog zo het één en ander.... ik weet denk ik niet eens alles meer.
Prima, daar leer je van, al is het maar om respect te hebben voor beroepen die niet leuk bleken te zijn. Nou vond Edwin niet zo snel iets vervelend, maar toch is hij met één ding snel gestopt, niet vanwege het werk zelf, maar vanwege de regels daar...... er werd niet netjes met personeel omgegaan en daar houdt hij niet van. Zelf had hij er niet eens zoveel last van gehad, maar hij zag daar dingen die hij veel te ver vond gaan.
Later ook toen hij een baan had waarbij nogal eens iets misging was hij het al een tijdje goed zat en nam op staande voet ontslag. Hij werd daar steeds gebeld als hij een vrije dag had met de vraag waar hij bleef..... knap vervelend. Toen hij ook niet met vakantie mocht was de maat vol! Hij had die vakantie met zijn sollicitatie al doorgegeven en dat was toen goed.... en vlak ervoor ineens niet!
Ook een bedrijf waar hij via het studenten-uitzendbureau naartoe ging voor een sollicitatie zinde hem niet...... hij werd aangenomen, maar moest het het uitzendbureau zeggen dat hij niet aangenomen was...... dat ging hem te ver, wel dat bureau naar kandidaten laten zoeken, maar daar niet voor willen betalen...... hij bedankte voor de eer en zocht wat anders. 
Met een stage had hij  ook een keer dat geen enkele afspraak werd nagekomen, dat werd ook vervelend, dus hij zocht een andere stage..... toen ineens mocht er van alles als hij zou blijven. Samen met zijn stagebegeleider van school werd geprobeerd hem over te halen om te blijven, maar hij had alle papieren al ingeleverd bij zijn volgende stagebedrijf, dus hij zei dat dat niet ging. Toen zei zijn stagebegeleider dat hij het dan een paar weken moest doen en dan zeggen dat het hem niet beviel en daar stoppen en terugkomen. Dat vond Edwin niet netjes en dat zei hij ook. Ik was het helemaal met hem eens! Hij geloofde ook niet in de nieuwe beloftes.... eerder kwamen ze ook hun beloftes niet na, dus hij had er geen vertrouwen in..... het lag overigens maar aan één persoon, maar één kan genoeg zijn om alles flink te verpesten.
Ik sprak later eens iemand die daar in de tijd werkte (ze kenden elkaar niet, waren met andere dingen bezig), hij werkte daar al jaren toen dezelfde persoon waar Edwin problemen mee had daar kwam werken..... ook hij stopte ermee..... soortgelijke redenen. 
Zijn stages hadden allemaal te maken met licht, beeld en geluid..... theater etc. 
Hij heeft nog wel meer dingen gedaan..... ik herinner mij ook dat hij een tijdje bij de helpdesk van een internetprovider werkte, daarover las ik op internet eens een review van iemand die veel problemen bij de bedrijf had gehad.... tot hij Edwin aan de telefoon kreeg, toen was alles snel opgelost.  Toch leuk om te lezen. 
Van al die verschillende baantjes heeft hij natuurlijk veel geleerd en van de missers leerde hij ook......  het was hem wel duidelijk dat niet iedereen te vertrouwen was. 
Daarna is hij werk gaan doen dat niks met zijn opleiding te maken had, maar dat was voor Edwin geen probleem.... hij vindt veel dingen leuk. 
Na een aantal jaarcontracten moest hij vertrekken en hij had meteen wat anders..... daar kon hij ook alleen maar jaarcontracten krijgen, maar later werd dat toch een vast contract. Daar zit hij al jaren..... volgens mij al een jaar of 7.  
Hij is niet moeilijk, maar ze moeten mensen wel normaal behandelen en eerlijk zijn! 



3 opmerkingen:

  1. Hoe meer baantjes als jong mens hoe beter en liefst veel verschillende. Betere leerschool is er niet, vooral voor degenen die de mond vol hebben over hun 'rechten' als werknemer.
    Haha, 15-16 jaar....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Susanne Bout
    Ik heb ook zo ontzettend veel bijbaantje gehad tijdens mijn school- en studietijd. Daar word je echt niet slechter van, in tegendeel inderdaad. En daar leer je van: dat je je school af moet maken, anders blijf je dit voor de rest van je leven doen en wat je wel en niet aanstaat bij een baan.

    Ans Dekker-Martis
    Precies..... en respect voor de mensen die dit altijd doen.
    Hij vond trouwens alles leuk....... maar het was steeds maar tijdelijk en er zaten wel leuke baantjes tussen.
    Een auto van de zaak krijgen en door heel Gelderland rijden om antennes op hoge gebouwen uitzetten is best leuk (al het niet te lang duurt denk ik), door de weilanden lopen om grondmonsters te verzamelen vond ie ook leuk.... particulier chauffeur.... iemand met haar auto wegbrengen naar een ander deel van Nederland en terug met de trein en een week later het omgekeerde..... heeft hij een paar keer gedaan. Ik zeg altijd: "Overal leer je van!" . Van hobby's kan je ook leren..... hij had zijn muziek, maar hij stond daar ook achter de bar...... als dj leerde hij ook veel van muziek en techniek. Hij heeft karate gedaan en zat bij het jeugd rode kruis. Ook dingen waarbij je veel mensen leert kennen, allerlei soorten mensen.... ook dat is goed.

    Susanne Bout
    Ans Dekker-Martis Ja, precies. Ik ben o.a. koek- en snoepinpakker, vakkenvuller, datatypiste, kantinemedewerker, suppoost in een museum, tandartsassistente en conciërge geweest. Ik heb ook in de thuiszorg gewerkt, achter de bar gestaan, gekookt voor mensen en studentenintroducties georganiseerd. Het een was een bijbaan, het andere was vrijwillig. Soms deed ik dit maar enkele weken, andere dingen heb ik jaren volgehouden. Maar het is altijd goed voor je ontwikkeling.

    Ans Dekker-Martis
    Helemaal mee eens!

    BeantwoordenVerwijderen