Zoeken in deze blog

zondag 13 juni 2021

Fietsen

 Zaterdagochtend toch nog maar even naar de supermarkt op de fiets..... op de terugweg zou ik opstappen en 'PLOP' band leeg. Ik hoorde echt die plop en bij het kleine stukje lopen naast de fiets had ik nog niks gemerkt, dus ik denk dat ik op dat moment over iets scherps reed. Ik heb al gecontroleerd of hij echt lek is of dat iemand zo aardig geweest is mijn ventiel los te draaien. Ik heb een fietspomp met een luchtdrukmeter, daardoor kon ik duidelijk zien dat de band echt leeg was..... dat een klein beetje lucht inpompen nog wel lukte, maar als snel liep het er net zo snel weer uit..... dus echt lek! Dus dat wordt van de week lopen naar de fietsenmaker..... en de band is te lek om nog even vol te pompen om fietsend te kunnen wegbrengen.  Ja, ik weet hoe je een band moet plakken, ik heb het ook wel eens gedaan...... maar met plakken alleen ben ik er niet..... de band moet er weer om en dat lukt mij dus niet! Ik ben er een keer heel lang mee bezig geweest, bloed, zweet en tranen..... ik begin er niet meer aan..... we hebben een prima fietsenmaker die gewoonlijk zo'n één keer per jaar mijn fiets even helemaal nakijkt en zo nodig herstelt....... dat is dit jaar nog niet gebeurd.... vorig jaar ook niet..... dus dat mag hij gelijk even doen.... 'Rob, ik kom eraan!' Hij moet tenslotte ook brood op de plank hebben. 😂 Als er geen fietsenmakers bestonden moesten ze worden uitgevonden!
Van mij wordt hij toch al niet rijk...... ik koop niet steeds een nieuwe fiets of dure accessoires.....deze 🚲 heb ik daar gekocht, maar dat is al  25 jaar geleden denk ik, ik zal het eens vragen, want dat kan hij vast zo opzoeken.  Voor Edwin kocht ik ook ooit een fiets daar (volgens mij 21 jaar geleden), die was behoorlijk prijzig, maar wel goed  (nou ja, hij had niet het eeuwige leven, Edwin woonde al in Arnhem toen hij ineens in tweeën brak.... gelukkig geen ongelukken gebeurd). Garantie zat er niet meer op en de fiets naar de winkel brengen waar je hem gekocht hebt was ook niet logisch doordat hij in Arnhem was gaan wonen...... dus jammer dan.... dag fiets! Hij heeft er in elk geval wel veel op gefietst! Dat is gewoon pech hebben, dat kan.... dat kan de verkoper ook niet helpen. 

Maar mijn fiets is dus veel ouder en ik vroeg mij bij de fietsenmaker een keer af hoe lang hij het nog vol zou houden en of ik al sparen moest, maar ik kreeg heel eerlijk het antwoord dat hij nog jaren mee kon. 
Gelukkig, want ik vind een nieuwe fiets kopen nogal moeilijk (en prijzig).......  elke volwassen fiets is te hoog..... ook als ik een maat kleiner neem dan de meest gangbare maat. Zadel kan niet lager. Een noodstop betekent dus dat ik mij van mij zadel moet laten glijden (een automatisme) zodat ik stil sta met aan beide zijden van de fiets een been. 
Soms zeggen mensen dat ik dan een fiets met een lage instap moet hebben..... maar ik ben elke keer weer verbaasd over die reactie want daar gaat mijn zadel niet van omlaag. Het is niet de instap, die red ik nog wel, al zou ik nu wel kiezen voor een lege instap als ik een nieuwe zou kopen. 
Een kinderfiets kan ook, maar ik heb geen kindergewicht...al verwacht ik wel dat dat wel kan......maar de kleine trappers van kinderfietsen zijn zo klein...dat vind ik niet zo prettig.
Die hoogte is ook één van de redenen dat ik geen elektrische fiets wil.... ik vind het voor mij te gevaarlijk! Meestal rijden mensen toch sneller op een e-bike en dan op mijn manier een noodstop maken lijkt mij niet fijn. Ook vind ik een goede e-bike even teveel geld om aan te schaffen dus eentje op maat zal zeker geen optie zijn. Het onderhoud kan ook veel duurder zijn dan bij een gewone fiets. Een andere reden is dat ik graag een rondje in de omgeving fiets en dat een heerlijke manier vind om rustig aan conditie op te bouwen..... dan wil ik niet elektrisch fietsen, dat gaat te soepel.... en natuurlijk weet ik dat ik hem ook uit kan zetten.... maar daar koop ik geen e-bike voor. Ik denk ook dat met een stevige tegenwind de verleiding wel erg groot wordt om het toch aan te zetten.  Nu moet ik gewoon wat harder trappen.... en als het echt niet gaat stap ik af en ga lopend verder. Het mag best wat moeite kosten. Het argument dat ik dan verder kan fietsen helpt ook niet, want ik wil helemaal niet verder fietsen. Hier in de buurt een rondje fietsen is prima..... afhankelijk van hoe ik mij voel. Als het erg warm is ga ik de dijk op...... soms een klein stukje, soms door naar Marken en een andere keer via Zuiderwoude en Broek in Waterland weer terug. Een rondje Monnickenmeer en Overleek is niet zo ver, maar net even een lekker rondje. Wil ik wat verder dan kan ik naar Broek in Waterland en via de Volgermeerpolder bijvoorbeeld naar Ransdorp. Op de terugweg kan ik als ik nog zin heb er een rondje Zuiderwoude aan vastplakken...... op veel plekken zijn bankjes waar ik even lekker kan zitten en eten en drinken (wat ik altijd mee heb) en van het uitzicht kan genieten. In Zuiderwoude zijn bankjes langs het water, ik heb daar al vaak een appeltje zitten eten, heerlijk. In Overleek een cappuccino bij de theetuin, ook een heerlijke plek om even te zitten. Zo zijn er wel meer plekken te vinden.... ik vind dat heerlijk.... maar ik heb altijd zelf wat te eten en drinken mee. 



Vroeger met Edwin ben ik ook wel eens via Uitdam naar de Schellingwouderbrug in Amsterdam gefietst..... en we zijn eens op de fiets een dagje naar Hoorn geweest..... daar een paar musea bezocht.... heerlijk dagje. Dat is mij nu teveel.... Hoorn is 25 km. dus heen en terug  50 en dan daar ook nog eens rondlopen is zeker op dit moment wat veel gevraagd, maar ik vind dat ook niet nodig, als ik een stuk wil fietsen vertrek ik meestal zonder doel, zonder plan.... ik zie wel.  Ik ging vaak naar de kaasmarkten in Edam op de fiets, ook wel eens naar Purmerend..... maar meestal is het toch iets dichterbij..... rondjes die ik langer of korter kan maken, afhankelijk van hoe het gaat. Als ik naar Volendam, Purmerend of Edam fiets dan is het meestal met een reden en niet zomaar een lekker rondje. Het meest ga ik toch de dijk op..... heerlijk even uitwaaien als het warm is. Daar heb ik al heel vaak toeristen de weg gewezen of dingen uitgelegd over de omgeving. Vaak leuke ontmoetingen gehad daar als ik lekker even op een bankje zit. Vaak moet ik dan Engels spreken of Duits..... maar de meeste Duitsers proberen het in het Engels.... alleen als ze dan onderling Duits spreken raak ik in de war en ga ik 3-talig verder (Duits, Engels en Nederlands). 
Dat is dan ook vaak weer lachen. Duitsers voelen zich vaak schuldig als ze geen Nederlands spreken. 
Het is nu weer om uit te waaien aan de dijk..... en dat was ik van de week ook van plan, maar ik moet het dus uitstellen..... eerst naar de fietsenmaker! Volgens mij is hij op maandag gesloten (als dat niet veranderd is).... dus dan zal het wel dinsdag worden..... zaterdag had ik geen zin meer. 


 

Fietsen is voor mij een combinatie van lekker buiten zijn, beetje conditie opbouwen, genieten van de omgeving en uitwaaien.... niet om kilometers te maken en snelheid. 



De laatste 2 jaar heb ik niet zo veel gefietst, maar ik merk duidelijk dat ik fitter word, ook al ben ik nog niet op het oude niveau.... daarom hoop ik dit jaar weer wat leuke tochtjes te gaan maken, maar eerst naar de fietsenmaker dinsdag!



En als het op- en afstappen toch wat moeilijk wordt ga ik sparen voor een driewieler..... daar heb ik al echt mooie van gezien....... en dat is wel heel handig. Wel prijzig, maar ik ga er vanuit dat ik dat maar één keer hoef aan te schaffen en een goede tweewieler is ook prijzig......  tegen die tijd heb ik waarschijnlijk ook geen auto meer want dit is echt mijn laatste tenzij ik een grote prijs win of een rijke vent krijg..... dus dat spaart toch kosten uit (hoewel ik dan wel vaker met het ov moet)......  dan kan ik vast wel een driewieler bij elkaar sparen. 
Ik wil er wel eentje met een boodschappenmandje erop..... een leuk kleurtje....  ik zie het wel zitten! 


Ook die zijn er elektrisch, maar ik denk niet dat dat het wordt..... maar dat zien we tegen die tijd wel, want andere omstandigheden vragen om andere dingen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten