Zoeken in deze blog

dinsdag 1 juni 2021

Magnetron

 Jaren geleden nam ik een magnetron van iemand over, een combimagnetron. 
Ik denk dat dat ongeveer 25 jaar geleden is..... in die tijd waren ze nog erg duur en ik kende nog niet veel mensen die er één hadden. 
Ik werd gebeld door iemand die weer iemand kende die hem wilde verkopen omdat hij zijn huis uit moest..... het was veel geld, maar voor die tijd toch goedkoop voor een goede combimagnetron. 
Hij was nauwelijks gebruikt..... na lang twijfelen besloot ik hem te nemen! 
Hij werd keurig thuisgebracht...... hij was loeizwaar! Hij staat nog steeds op dezelfde plek..... en hij doet het nog steeds. Ik heb hem veel gebruikt en ook wel eens mishandeld door hem per ongeluk op magnetron te zetten als het oven moest zijn.....  de afbakbroodjes op het metalen rekje waren dan snel verkoold. 
Rookwolken lieten brandalarm en een keer het koolmonoxide-alarm afgaan, ramen en deuren open..... de rook stroomde naar buiten. In al die jaren is dat denk ik toch wel een keer of 5 gebeurd.... soms had ik het nog redelijk op tijd door, voordat alle alarmen afgingen.  
Ik heb er een gewoonte van gemaakt dat als het metalen rekje erin staat dat hij dan op oven staat, zodra ik het eruit haal zet ik het schuifje op magnetron. 




Hij heeft geen digitale bediening..... draaiknoppen heb ik.... hij is daardoor minder nauwkeurig in te stellen..... het is altijd een 'ongeveer-tijd' en dat is met de oventemperatuur ook zo Op hoeveel watt hij staat weet ik ook niet.... ik heb een ontdooistand en 1, 2 en 3.  Het is nooit een probleem geweest, ik gok wel en het is altijd goed.... hooguit met ik iets nog even wat tijd extra geven.... geen probleem. 
Ik gebruik hem dagelijks..... ik drink 's morgens altijd een mok koffie met warme melk..... dat beetje melk warm ik op in de magnetron, het is te weinig om in een pannetje op het vuur te verwarmen.


Een gebruiksaanwijzing zat er niet bij, dus ik moest gokken, maar de bediening is eigenlijk heel simpel, alleen dus niet nauwkeurig. Ik had nog geen computer om te kijken of er een gebruiksaanwijzing op internet te vinden was en omdat er geen problemen waren heb ik er later ook niet naar gezocht, niet belangrijk. 
Als ik de magnetrons van nu zie dan krab ik eens op mijn achterhoofd.... uhhhh..... uhhhh.... hoe werkt dat? Teveel knoppen om zonder gebruiksaanwijzing te snappen voor mij. Natuurlijk went dat snel en ik vermoed dat veel knoppen niet eens gebruikt worden, maar zo op het eerste gezicht snap ik er vaak niks van. 
Ik weet dat mijn combimagnetron niet het eeuwige leven zal hebben, ooit zal hij er mee stoppen, maar hij heeft zijn geld wel opgebracht! 200 gulden betaalde ik er toen voor, ik vond het een vermogen, maar hij bleek het waard te zijn. Voor een goede combimagnetron zal ik nu niet goedkoper iets kunnen vinden denk ik (ongeveer 90 euro).... ik heb mij er nog niet in verdiept....... deze lijkt onverwoestbaar en hoewel ik hem veel gebruik kan ik best even zonder om op mijn gemak een andere te zoeken als deze de geest geeft.
Omdat ik hem tweedehands kocht is hij dus nog iets ouder... dat gaat al snel richting 30 jaar dan. 
Zelf heb ik hem al zo'n 25 jaar ..... als ik hem 25 jaar heb kostte hij mij 8 gulden per jaar......  nou, dat is nog geen 4 euro.
Nog geen ouderwets duppie per dag. 
Ik ben blij met deze magnetron, nog steeds! Ik hoef geen modernere..... die zal misschien meer mogelijkheden hebben, maar die mogelijkheden heb ik nog niet gemist (al neem ik aan dat ik die heel handig vind als ik daar aan gewend ben). 
Als hij stuk is ga ik zeker kijken of dit merk een betaalbare vervanger voor mij heeft.
Sharp..... voor mij een topmerk! 


2 opmerkingen:

  1. Die heeft zijn geld wel opgebracht!
    Zo'n groot ding hebben wij ook gehad, zonder toeters en bellen maar hij werkte prima. Van Vendet of Vendex.
    Helaas ging hij stuk,repareren was bijna duurder dan een nieuwe. :-/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als deze stuk gaat laat ik hem ook niet repareren, hij is op een leeftijd dat dat mij onzinnig lijkt.
    Ooit zal er een eind aan komen, het is niet anders!

    BeantwoordenVerwijderen