Zoeken in deze blog

zondag 28 maart 2021

Hoe ik er over denk....

 Zou het mogelijk zijn om nog iets toe te voegen aan het vaccin? 
Graag zou ik er een portie verdraagzaamheid aan toegevoegd willen hebben. 
Wat verstand erbij zou veel mensen ook veel goed doen en voor de mensen die genoeg verstand hebben en dat ook nog weten te gebruiken kan een beetje extra natuurlijk nooit kwaad. 
Als er dan ook nog wat tevredenheid bij kan zal de wereld er een stuk mooier door worden! 



Ik ben het niet eens met volle kerken..... het komt op mij nogal dom over. Dat er veel media-aandacht voor is was te verwachten, dat de kerkgangers dat niet leuk vinden verbaast mij ook niet. 
Dat mensen agressief worden gaat een stap verder.... en of het nu van de kant van de kerkgangers komt of van de journalisten..... geweld is nooit goed. Journalisten kunnen erg opdringerig zijn en dat kan wel wat agressie uitlokken, maar iemand een dreun verkopen, schoppen, aanrijden of wat dan ook en daarna braaf in de kerk zitten vind ik een vreemde combinatie. 
Journalisten kunnen vervelend zijn, maar ze doen ook maar hun werk en je valt ze niet aan. Geef gewoon antwoord of probeer ze te negeren...... zeg dat je geen mening hebt.... maar val ze niet aan. Als de journalist te ver gaat kan je dat zeggen en evt.  aangifte doen of een klacht indienen bij zijn baas, maar je valt hem niet aan! 

Dit alles versterkt mijn geloof niet! Ik ben Hervormd van huis uit, maar we deden er thuis eigenlijk steeds minder mee. Bij mij is er wel altijd wat overgebleven, ik ben niet ongelovig! 
Maar een geloof dat kerkbezoek blijkbaar belangrijker vindt dan besmettingen kan ik mij niet in vinden. Gelovigen die agressief worden staan mij tegen. (Agressie staat mij altijd tegen!!!)
Natuurlijk gaat dit maar om een kleine groep, in de meeste kerken houden ze zich wel aan de regels
Ook hier gaat het gelukkig anders in de kerk, hier wordt wel rekening gehouden met de maatregelen. 
Geloof zit toch vooral in jezelf en als je gelovig bent snap ik best dat het prettig is om naar kerkdiensten te gaan, om samen met het geloof bezig te zijn, om samen te bidden en te zingen........ maar ik ben er altijd van overtuigd geweest dat het belangrijker is hoe je leeft dan hoe of wat je gelooft. 
Ik heb dus liever te maken met een ongelovig goed mens dan met een gelovig slecht mens. En welk geloof het ware geloof is..... het is maar waar je mee opgegroeid bent of op een andere manier mee in aanraking bent gekomen.... het is niet een keuze 'morgen kies ik voor een ander geloof'.
. Over het algemeen gaat een geloof uit van het goede. Extreme gelovigen zijn vaak eng is mijn mening, van welk geloof dan ook. 
Mijn idee is dat er niet een god is die alles voor iedereen regelt, dat is te makkelijk..... we leven ons eigen leven, goed of slecht. Als er een god is die alles regelt dan zou er minder ellende zijn op deze wereld, minder ziekte, minder armoe, maar zouden we ook geen eigen wil meer hebben.
Als hij dingen regelt gebeuren er misschien wel bewust nare dingen om ons te leren er mee om te gaan..... in dat geval zou deze pandemie dus leerzaam moeten zijn. Ik heb er wel veel van geleerd, ik heb geleerd dat sommige mensen heel anders zijn dan ik dacht. 
Als er een god is denk ik dat hij wil dat wij deze pandemie bestrijden op elke manier die mogelijk is en dat we daarin samenwerken. Dat we ons verstand gebruiken, dat we sterk zijn en volhouden. Daar horen volle kerken niet bij..... naar mijn gevoel hebben die mensen een andere god dan ik denk te hebben.  





Er zullen zat mensen zijn die er anders over denken..... dat mag, we staan vrij om te denken en te geloven wat bij ons past, waar we ons goed bij voelen. We mogen het zeggen ook en zelfs schrijven. 
Het een ander opdringen vind ik al moeilijker, je kan je mening geven en er normaal over praten, dat is genoeg. Daarmee kan je een ander soms overtuigen, maar soms ook niet.... maakt niet uit.... het zou in elk geval niet moeten uitmaken. 
Leven volgens de regels is belangrijk, we kunnen niet allemaal volgens onze eigen regels leven.
Zolang je eigen regels niet botsen met de heersende regels mag je leven zoals je wil. Zolang je een ander er geen kwaad mee doet is het prima. De maatregelen die verband houden met corona zullen we ook in acht moeten nemen, dat zijn nu de regels, of je het er mee eens bent of niet. 
Ook wie het er niet mee eens is zal zich aan deze regels moeten houden..... om de eenvoudige reden dat ze een ander in gevaar kunnen brengen als ze zich er niet aan houden. Breng je jezelf in gevaar dat vind ik dat geen probleem, maar wel als het een ander is. 
En je kan natuurlijk geloven dat dat niet waar is, dat het allemaal anders ligt, dat het niet gevaarlijk is, je mag zelfs geloven dat het virus niet bestaat..... maar stel dat je ongelijk hebt..... dat kan toch?
Stel dat het wel bestaat, dat het wel gevaarlijk kan zijn ...... en dat je dat pas ziet als je je familie besmet hebt, dat er daardoor mensen ernstig ziek worden en er misschien aan overlijden......vind je jezelf dan nog steeds zo goed dat je tegen de regels ingegaan bent? Zou je echt dat risico willen nemen? Je mag van mij zeggen dat je het er niet mee eens bent, maar hou je wel aan de regels. 
Als je wel gelijk hebt dan komen we daar ooit wel achter..... dan zal ik ook eerlijk toegeven dat ik het fout had. 
En je kan je vrijheid wel terug willen, maar bedenk wel dat jouw vrijheid in dit geval voor anderen juist minder vrijheid kan betekenen! 

Deze tijd zou ons kunnen leren dat het niet is 'ikke, ikke, ikke en rest kan stikken!" ......maar veel mensen zijn nog steeds zo, die zullen het nooit leren..... helaas. 







2 opmerkingen:

  1. Nu maar afwachten wat het kerkbezoek oplevert behalve een plek in de hemel. Fanatiekelingen vind je overal maar het gedrag van een paar lui is verwerpelijk, ze hadden de pers kunnen verwachten.
    Ik vermoed dat het ook een soort uitje is: er even uit en een kerkdienst is beter dan niets.
    Het beroep op godsdienstvrijheid begrijp ik niet, zijn noodgrepen zoals de coronaregels niet van hogere waarde? Dit opent perspectieven voor alle groepen die een bijeenkomst verzinnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind ook dat corona belangrijker is, ik snap het echt niet. En die reacties gisteren waren echt niet normaal.

    BeantwoordenVerwijderen