Zoeken in deze blog

dinsdag 9 maart 2021

Woorden...

 

Zucht.... nu willen ze stoppen met op verzorgingsproducten te zetten dat het voor een normaal haar is of voor een normale huid, want veel mensen zouden zich daar niet meer in herkennen, want wat is normaal?
Zou deze idioterie in andere landen ook aan de gang zijn? Ik wil emigreren naar een land waar dat niet zo is! 
Ik ga naar de winkel en vraag om zoenen en odekoeken...... ik wil ook shampoo voor haar dat niet vet en niet droog is...ik heb ook geen roos, het is niet beschadigd en niet gekleurd! 
Eerst moet ik dan de winkelmedewerker van mij afslaan omdat hij mij wil zoenen, vervolgens ben ik een uur bezig om uit te leggen wat voor shampoo ik wil hebben en het potje nachtcrème dat ik wil hebben voor mijn huid (die niet droog en niet vet is, een huid die wel op leeftijd is, maar crèmes voor een oudere houd zijn vaak te vet en daar kreeg ik puisten van...... maar als ik geen vette crème gebruik heb ik een zuivere huid, dus nee, geen crème voor een onzuivere huid... hydraterend mag evt. wel)laat ik maar zitten, want ik wil er geen nachtwerk van maken. 
Eigenlijk heb ik wel trek in een moorkop, maar daar durf ik niet om te vragen. 

Veel woorden die als racistisch worden beschouwd hebben geen synoniem dat beter is.... het zijn nu hele zinnen geworden. Derdewereldland hoor je ook niet meer te zeggen (geen verbod, maar af te raden), je moet specifieker zijn..... ja, maar als je het niet precies weet is dat lastig. Voorbeeld: Iemand kan weten dat ik uit Europa kom, maar misschien niet uit welk land.... als Europeaan dan niet mag of niet wenselijk is.... wat moet je dan zeggen? Dat is met meer woorden zo, alles moet specifieker en dat houdt vaak in dat het of een heel verhaal wordt om het uit te leggen of dat je het niet preciezer weet en dan maar niks niks zegt..... maar dat is dan weer verzwijgen en dat kan ook discriminerend opgevat worden. Blank schijnt ook niet wenselijk te zijn, wit is beter. Ik vind het prima, ik ben blank, ik ben wit, ik heb melkflesbenen, ik ben een bakra en nog veel meer.....noem mij zoals je wilt, zolang ik maar begrijp dat ik bedoeld word en het nog wel ergens op slaat. 

Veel oude kinderliedjes kan ik in het openbaar niet meer zingen vanwege de tekst (oké, ook vanwege mijn zangstem), liedjes als "Guusje zag een negerjongen, vol verbazing bleef hij staan" en Moriaantje zo zwart als roet" zong ik altijd graag, maar ja...... als de woordenpolitie het hoort.....
Nou zijn dit liedjes die totaal niet racistisch bedoeld zijn, Guusje was verbaasd, in die tijd zag je geen 'mensen van kleur' en eigenlijk wordt in dit liedje duidelijk gemaakt dat er behalve de kleur geen verschil is. Moriaantje heb ik even opgezocht en dat blijkt uit het Duits te komen en de tekst is veel langer..... het komt erop neer dat 3 kinderen een donker kind uitlachten en voor straf gooide Sint Nicolaas inkt over ze heen zodat zij zelf nog zwarter werden..... dus eigenlijk werd duidelijk gemaakt dat er niet gediscrimineerd mag worden. 

Nog altijd vind ik het overdreven om veel woorden in de ban te doen.... woorden die we altijd heel normaal vonden en waar niks verkeerds mee werd bedoeld. De negerzoen wordt door veel mensen lekker gevonden en dat vind ik dan toch iets positiefs. Bij nieuwe producten moeten dergelijke namen niet meer bedacht worden, dat vind ik wel logisch...... maar wat al zo lang bestaat moet toch geen probleem zijn? En dan het alternatief.... zoenen..... dat vind ik niks. In deze tijd hebben ze paaszoenen.... dat zeg ik wel, maar gewoon zoenen... dat wil niet. 

Ik ben zondermeer tegen discriminatie en ik weet dat er wel degelijk discriminatie bestaat,  maar ik heb ook wel eens het gevoel dat veel dingen te snel als discriminatie gezien worden. Zelf heb ik vaak niet eens door of iemand een andere kleur heeft..... ik zie het natuurlijk wel, maar ik ben het mij in veel gevallen niet bewust, denk er niet verder over na, net zoals ik zelden verder nadenk over iemands blauwe, bruine, grijze of welke kleur ogen dan ook. Soms valt het op..... dat gebeurt ook wel eens, maar meestal niet. Ik vind iemand aardig of niet, dat heeft niks met kleur, geslacht of geaardheid te maken, maar met het karakter van die persoon. 
Zelf voel ik mij als vrouw niet gediscrimineerd..... er zijn wel dingen die beter kunnen want natuurlijk is het niet goed dat vrouwen minder verdienen dan mannen als ze hetzelfde werk doen. En er wordt wel eens te snel van uitgegaan dat vrouwen iets niet kunnen, niet technisch zijn of wat dan ook..... natuurlijk is dat niet goed, maar om nou te zeggen dat ik mij dan gediscrimineerd voel gaat wat ver. Soms vind ik het dom, soms lachwekkend en soms niet belangrijk. Eigenlijk valt er niet aan te ontkomen dat we mensen beoordelen op een eerste indruk en dat heeft vaak (voor een deel) met uiterlijk te maken. 
Iemand maakt soms een slome indruk en dus verwacht je dat die persoon sloom is..... maar wat ik er sloom uit vind zien, vind een ander misschien helemaal niet sloom. Als iemand bij een eerste ontmoeting vervelend doet ga ik er al snel van uit dat die persoon altijd vervelend is, maar dat is soms echt niet zo...... een eerste indruk vorm je al snel, maar blijkt niet altijd met de werkelijkheid te kloppen. Andersom komt ook voor..... iemand kan erg aardig lijken, maar pas later komt de ware aard van het beeste soms boven.  Maar we oordelen dus vaak op het eerste gezicht al en dat heeft meestal echt niets te maken met kleur, geaardheid, geslacht of wat dan ook! 

Maar doordat er zoveel woorden niet meer kunnen/mogen heb ik snel het gevoel iets fout te zeggen.....  ik ontwijk dingen om het maar niets fout te zeggen.... dat is volgens mij ook niet goed! 

2 opmerkingen:

  1. Mee eens, dit las ik al verschillende malen, mensen zijn geërgerd.
    En dan nog wat: alsof al die gediscrimineerde figuren zelf nooit iets kwaads zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Precies! Ik vind wel dat een nieuw product zo'n naam niet meer moet krijgen, dat ligt anders, maar namen die al zo lang bestaan.... dan kan je wel aan de gang blijven.
    En is normaal ook niet goed..... iedereen snapt dat toch? Iedereen begrijpt toch ook dat je met 'iedere-dag-shampoo'best wel eens een dagje mag overslaan. Ik lees wel eens dingen op verpakkingen die niet kloppen en dan gaan ze over normaal moeilijk doen..... eerdaags moeten we op Nederlandse les om al dat nieuws erin te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen