Zoeken in deze blog

donderdag 18 maart 2021

Stemmingswisselingen

 Voorheen mocht je pas stemmen als je 21 was..... maar daar hoefde ik niet op te wachten, in 1972 werd het verlaagd naar 18 jaar en dat jaar werd ik in oktober 18. 
Op 29 november waren er tweede kamerverkiezingen (vanwege de val van kabinet Biesheuvel 1), de eerste keer dat 18-jarigen mee mochten doen. 
Natuurlijk ging ik stemmen en gaf netjes mijn kaart af..... er werd eens gekeken.... en nog eens en daar klonk vrij hard: "Ahhhhhhh, net 18 geworden!" 
Ja, 18 jaar en 7 weken....ik zag er jonger uit met mijn 1.52 m. en ongeveer 41 kilo (dat gewicht heb ik jaaaaren gehad).  Ik begrijp dus best dat hij eens extra moest kijken. 

Een keer zag ik een echtpaar dat ik kende naar buiten komen bij de school waar wij altijd moesten stemmen...... zij zag een beetje rood en verontschuldigde zich..... ik hoorde dat iemand zei dat ze de volgende week terug mocht komen... ja, dan waren er verkiezingen, het was mij duidelijk, dan waren er verkiezingen. Wij hadden toen een clubblad waar half Monnickendam een abonnement op had en ook bovengenoemd echtpaar. Dat blad stond altijd vol met gekkigheid en blunders...... dit moest er natuurlijk in vonden ze toen ik het vertelde. Ze hadden mij niet gezien, dus toen ze het lazen waren ze verbaasd...... 'hoe weten ze dat nou?'

Hugo de Jonge ging met een oud paspoort naar het stembureau, verlopen en met gaten erin om het onbruikbaar te maken. Dat is natuurlijk niet echt slim, maar goed...... een foutje maken we allemaal wel eens. Maar hij zou stemmen vanuit de auto..... dan hoor je je rijbewijs bij je te hebben! Blijkbaar had hij dat ook niet mee, want hij ging naar huis om een geldig paspoort te halen. Beetje dom dus. Nou had die man toch zijn dag niet, want even later kreeg hij een melding van de corona-app dat hij in de buurt van iemand met corona geweest was. Dus hij kon gelijk in quarantaine. 




De verkiezingen waren dit jaar toch al anders dan anders, ook de uitslagen waren verrassend. Ik ben er niet ontevreden mee. Natuurlijk mogen van mij PVV en FVD best wat minder stemmen en was er stemverlies voor partijen die van mij wel wat meer mochten, maar het had erger gekund! Het zal nooit perfect zijn, maar zolang de 'enge' partijen binnen de perken blijven ben ik tevreden. Corona heeft zeker invloed gehad!

Deze keer waren de stembussen snel vol, geen wonder met die gigantische lappen papier.

Het tellen was ook wat lastiger deze keer, vanwege de anderhalve meter regel, er waren gigantische ruimtes voor nodig om dat te kunnen doen. 

Veel van de partijen waar ik in 1972 op kon stemmen bestaan al lang niet meer.... sommige partijen fuseerden, andere partijen verdwenen helemaal.
Ik kon toen bijvoorbeeld stemmen op PvdA, D66, VVD, KVP, ARP, CHU, PPR, CPN, DS70, SGP, BP, PSP, RKPN, GPV, DMP, NMP, Lijst Stam, PvhR, AWA en NRP 

En nu maar afwachten wat er verder gaat gebeuren. 

2 opmerkingen:

  1. De uitslag is niet helemaal wat ik zou willen maar we moeten het er mee doen. ☻

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, als ik het voor het zeggen had zou het wel anders zijn, maar het valt mij nog mee, daarom ben ik niet ontevreden.
    Wilders heeft wel meer stemmen gekregen, maar maar er staan 2 partijen hoger, dus dat maakt het weer een beetje goed. FVD is verviervoudigd helaas, maar behoort toch nog tot de kleinere partijen. Dit is het coronaeffect...... volgende keer speelt dat niet meer mee mag ik hopen.
    Sowieso speelt corona een grote rol bij deze verkiezingen.

    BeantwoordenVerwijderen