Zoeken in deze blog

dinsdag 16 maart 2021

Treinen

 Voordat corona in het land was reisde ik regelmatig met de trein. Ik hou van treinreizen.





Er is wel eens vertraging en het valt mij op dat sommige mensen daar een probleem van maken als het geen probleem is. Ik snap dat het een probleem is als je je aansluiting mist en daardoor te laat komt op je sollicitatie of in het ziekenhuis of andere afspraak, maar als je gewoon 5 minuten later aankomt en verder niet snap ik dat gemopper niet. En het hangt ook van de oorzaak af..... het is prettig als dat gemeld wordt, vooral als het een langere vertraging is. Zelf zou ik als ik een afspraak had een trein eerder pakken als de tijd wat krap is, juist als ik een aansluiting moet halen. Meestal heb ik geen afspraak, dus dan steekt het niet zo nauw. Naar Arnhem kan ik rechtstreeks, maar als die trein net weg was koos ik wel eens voor overstappen in Utrecht. Ik moest dan altijd het perron oversteken en flink doorlopen om hem te halen, want hij stond altijd een stuk verderop. Als ik eraan dacht zorgde ik dus voor in de trein te gaan zitten zodat ik sneller bij de achtkant van de te halen trein was. Als ik een afspraak had zou ik daar nooit op vertrouwen...... dan liever te vroeg op mijn afspraak dan het risico te laat te zijn..... ik kan vast wel ergens een broodje en een kop thee kopen. 
Ik zat eens in een trein naar Middelburg, rechtstreeks.... een lange rit, maar dat vind ik geen probleem. Ineens kwam de melding dat er een aanrijding was met een trein op ons spoor, we zouden moeten overstappen...ik meen in Roosendaal..... dat werd een gemopper van mensen die kwaad waren dat er geen bussen klaarstonden.... ik probeerde nog uit te leggen dat ze niet even snel een blik bussen open kunnen trekken, daar is tijd voor nodig. Het was allemaal nog maar net gebeurd, ze moeten even inschatten hoe lang de stremming gaat duren, als dat lang is moeten ze gaan bellen..... om bussen te bestellen. Er zijn bedrijven die regelmatig voor de spoorwegen rijden, maar dat wil niet zeggen dat die altijd voldoende bussen hebben staan en voor de bussen die op dat moment niet gebruikt worden zullen ze ook nog chauffeurs moeten zien te krijgen..... dat zal ook niet altijd lukken.... de chauffeurs die vrij zijn zijn misschien een dagje uit, of een beetje ziek of hebben een feestje waar ze niet bij weg kunnen, staan op het voetbalveld of wat dan ook...... het zal dus even duren voor ze voldoende chauffeurs hebben, die moeten dan een bus ophalen en naar het station rijden....... dat kost allemaal tijd! Er is vast nog wel meer, ik weet ook niet alles, maar het is logisch dat er niet direct bussen staan. 





Er zijn ook wonderlijke vertragingen, al een paar keer heb ik de melding gehoord dat we niet konden vertrekken omdat er geen machinist was...... dat is altijd raar. Nog gekker vond ik het toen er werd omgeroepen dat ze 10 minuten geleden al hadden moeten vertrekken, maar ze misten een lid. Dat leverde verbaasde gezichten op en gekke vragen. 
De langste vertraging had ik onderweg naar Arnhem...... de trein voor ons had een aanrijding en daardoor kwamen wij ook stil te staan. Niet bij een station, want dan kan je uitstappen en kijken of er andere wegen naar Roma leiden, maar zomaar ergens. Terug kan ook niet zomaar..... op dat spoor rijden treinen maar één kant op en als er eentje achteruit rijdt volgen er meer problemen, dus eerst moest het spoor vrijgegeven worden. Ik denk dat we wel een uur stilgestaan hebben voordat we achteruit terug gingen naar Utrecht.... heel langzaam en stoppen bij elk stationnetje om mensen de kans te geven uit te stappen en zelf voor verder vervoer te zorgen. In Utrecht moesten we overstappen op de trein naar Den Bosch en daar moesten we dan weer een trein naar Arnhem nemen. Ik was om 7 voor half 1 uit Amsterdam vertrokken en kwam om 5 uur op station Arnhem aan. Het was wel een vrolijke middag geworden, want ik zat met erg leuke mensen in de trein..... toen we stilstonden hadden we de grootste lol..... bij het overstappen in Utrecht ging niet iedereen mee en doordat de trein natuurlijk erg vol was met al die mensen uit onze trein erbij raakte ik de anderen uit het oog. Ik had meteen een zitplaats, want ik stapte de trein in en meteen hoorde ik iemand zeggen: "Nee, deze zitplaats is bezet voor die mevrouw daar" en er werd naar mij gezwaaid. Dat was geluk hebben. In de volgende trein zat ik weer in de trein met een stel dat ik in de stilstaande trein had ontmoet en weer hebben we flink gelachen, De kosten van de treinrit heb ik volledig vergoed gekregen. 
Een andere keer naar Arnhem waren er ook mankementen...... we moesten overstappen, maar die trein stond zo ver weg dat de meesten die misten. We kregen gratis koffie of thee en op het houten lepeltje stond al "Excuus voor het ongemak" .... wij vroegen ons af hoeveel van die lepeltjes ze in voorraad hadden. Er werd wel wat gemopperd, maar niet te erg en het was best een leuk ritje. Ik moest wel ondertussen mijn kapper even bellen, want hoewel ik een uur speling had genomen was de kans groot dat ik toch iets te laat zou zijn. 
Ik heb vaak leuke ontmoetingen in de trein en er gebeuren wel eens gekke dingen...... veel leuker dan in mijn eentje in de auto zitten en ook heel ontspannen, ik hoef niet op te letten of ik de juiste afslag nemen, geen rekening te houden met ander verkeer, ik kan gaan zitten en kletsen, naar buiten staren, lezen of wat dan ook. Sinds de smartphone is het wel wat minder gezellig geworden, maar ik heb nog niks te mopperen, er zijn toch nog altijd gezellige mensen. 
In coronatijd ben ik niet met het ov geweest, op 1 keer na.... naar de oogarts in Purmerend, ik moest vroeg en het was voor mij te donker om te rijden en bovendien mag ik na de oogdruppels een tijdje niet rijden...... normaal geen probleem, maar als de winkels en alle eettentjes dicht zijn valt er weinig lol te beleven, dus daarom met de bus, maar dat is dan ook de enige keer geweest sinds vorig jaar januari toen ik terugkwam uit Arnhem. 
Het komt wel weer....... daar heb ik alle vertrouwen in.  Het voordeel is dat het extra leuk is als het allemaal het weer kan! Ik ga er dan extra van genieten.
Niet alles wat mag vind ik voor mijzelf verantwoord, dus alleen reizen als het noodzakelijk is! 

Van de week maar eens contact op nemen met mijn kapster, kijken of bij haar de grote drukte al voorbij is en of zij een keer tijd voor mij heeft. Geen probleem als het nog niet kan, dan wacht ik gewoon tot het wel kan, ik kan mij daar allemaal niet zo druk om maken, er zijn belangrijker dingen in het leven. 

2 opmerkingen:

  1. Je maakt nogal wat mee in de trein.
    Ik houd het kort: verkiezingsuitslagen bijhouden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Altijd leuk in de trein!
    Ik volgde het ook, maar viel in slaap...... ik loop dus even achter.

    BeantwoordenVerwijderen