Zoeken in deze blog

donderdag 23 januari 2020

Taalkronkeltje

De laatste tijd hoor ik steeds vaker  "één van de enige".......ik ben elke keer weer verbaasd als ik het hoor, dat is raar.....de enige is er maar één en dan daar één van. Wonderlijk.

Ook zie ik vaak woorden die in tweeën gehakt worden. Er zijn wel eens woorden waarbij ik ook even twijfel, maar bij de meeste woorden is het toch wel duidelijk.

Bijvoorbeeld het woord 'inkomen' in de betekenis van wat je aan geld ontvangt....... maar als er staat in komen..... tja, waar wil je in komen?
Of doorlichten, maar dan staat er 'door lichten'....hm, door lichten kan je verblind raken. 
Spektakel....als ik spek takel is dat een heel spektakel.
Kussensloop.....als ik een kussen sloop heb ik geen kussensloop meer nodig. 

Ik lees het te vaak..... het kan best wel eens gebeuren, maar dit zijn toch echt woorden waarbij het naar mijn idee wel duidelijk is dat het één woord is, net als groenteman (groente man), sneltrein (snel trein) en nog heel veel meer woorden. Soms krijgt het hierdoor een andere betekenis, dus het kan verkeerd begrepen worden. Hier helpt spellingscontrole gewoonlijk niet omdat het om twee bestaande woorden gaat.
Ik weet het, ik ben een zeur als het om taal gaat, maar ik vind het zo jammer dat Nederlanders hun eigen taal niet meer kennen. Misschien dat daardoor zoveel mensen dingen in het Engels zeggen/schrijven, ze vinden hun eigen taal te moeilijk.

Een fout die ik al langer hoor en die ik nog steeds niet begrijp is: "Het meisje die....." hallo, het is "dat meisje" en dus ook "het meisje dat".... net als "het dorpje die" en "het stoeltje die"......moet allemaal dat zijn. Wat ik zo gek vind is dat het een fout van de laatste jaren is.......vroeger hoorde ik die fout nooit en nu hoor ik hem zelfs bij leerkrachten en ministers en nog veel meer mensen waarvan ik dat niet verwacht. 
Ik begrijp best dat er mensen zijn die dyslectisch zijn, maar niet elke fout valt daar aan toe te schrijven.
En ik weet dat ik ook taalfouten maak, dus kom je er één tegen meld het mij dan.....misschien heb ik het over het hoofd gezien.... of misschien weet ik niet beter en dan kan ik er wat van leren!




23 januari:

Landelijke dag aandacht voor pesten bij mensen met een licht verstandelijke beperking.
Dag van het leerlingenvervoer
Dag van het handschrift


Quote van de dag is: 



9 opmerkingen:

  1. Het blijft een probleem, vooral dat in twee delen hakken, eerlijk gezegd weet ik het zelf ook niet altijd.
    'Het meisje die...' enzovoorts vind ik ernstige taalfouten, als ik mezelf daar op betrap is het meestal een tikfout maar schaam ik me alsnog.

    Mooie header!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat in tweeën hakken is bij sommige woorden wel eens een twijfelgeval, maar bij veel woorden is het naar mijn idee overduidelijk, zoals groenteboer. Maar er zijn inderdaad woorden waarvan ik zowel aan elkaar als los logisch vind. Meestal zoek ik het dan op of ik maak er een andere zin van.
    "Het meisje die" .....ik begrijp het niet.....dat vind ik iets voor mensen die het Nederlands nog niet helemaal onder de knie hebben. Een keer een vergissing kan...... maar ik hoor het zo vaak en dan is het geen vergissing meer.
    Is je zich weer helemaal goed? Ik heb ook een keer gehad dat het heel lang duurde voor het over was.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, die vorige header was ik niet helemaal tevreden over, deze is beter, de kleur past beter bij de rest en de foto is mooier.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Twee nieuwe lenzen, de eerst half maart.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ah, staar? Ik denk dat het voor mij ook niet lang meer duurt. Moet in december pas naar de oogarts.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Reacties op facebook tot nu toe:

    Bob Van Dam Tsja Ans, ik kan er in komen dat je met mijn inkomen niet overal n kan komen, maar je hebt gelijk, het Nederlands is een taal die hard veranderd. Ik denk dat iedere taal wel aan het veranderen is, maar met het Nederlands gaat 't wel enorm snel. Dat is deels te danken aan de vele allogtonen die ons land "veroveren" deels aan de muziek, waar Engels bijna de voertaal is, deels aan de film-industrie en het internet speelt ook een grote rol. Als je in de tijd zou kunnen reizen, dan zou iemand van 150 jaar geleden, veel moeite hebben om ons te verstaan of om zich verstaanbaar te maken. Maar, zoals je zelf als zegt "Wie lastig is van geest ergert zich het meest." Taal is een "levend"iets en staat dus aan verandering bloot, net als wij. Kijk maar een naar een foto uit je jeugd, jij bent ook veranderd !!!!
    2
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 13u
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis Ja, een geleidelijke verandering snap ik, maar als ineens bijna iedereen dezelfde fout gaat maken vind ik dat raar!
    Bewerk of verwijder dit
    Leuk
    · Beantwoorden · 4u
    Ans Dekker-Martis
    Schrijf een antwoord...

    Geja Staal
    Geja Staal Vandaag ga ik voor de dag van het handschrift......
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 12u
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis :D Met gekleurde inkt!
    1
    Bewerk of verwijder dit
    Leuk
    · Beantwoorden · 4u
    Geja Staal
    Geja Staal juist Ans , ..... maar daar moest je wel eerst je best voor doen , na 3 vlaggen / stempels een kleurtje inkt kiezen!
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 4u
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis Stempels waren het toen. :D . Maar het was voor mij als linkshandige best moeilijk.....het waren rechtshandige pennen, waardoor de pen in het papier blijf haken......pas later kwamen ze ook voor linkshandigen. Toch heb ik meerdere keren met gekleurde inkt mogen schrijven.
    Bewerk of verwijder dit
    Leuk
    · Beantwoorden · 1u
    Geja Staal
    Geja Staal ja ja ....Ans zo ging dat toen , leuk hè?!
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 34 m
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis Ja, leuk om uit te leggen aan de huidige generatie. Er is heel wat veranderd
    Bewerk of verwijder dit
    Leuk
    · Beantwoorden · 1 min

    BeantwoordenVerwijderen
  7. vervolg Facebook:
    Giusy Scarfo Ah dat ken ik ook nog, in de jaren 70 was dat ook nog gebruikelijk. Bij ons waren het stempels en later plaatjes. Ik heb vaak met een andere kleur mogen schrijven 😄
    1
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 28 m
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis Ik had dat in de derde klas, van Juf Geja de Roos (nu Staal) :D .Dat was bij ons echt iets nieuws (dat krijg je met een nieuwe juf :D )..... stempels hadden we wel al, maar de gekleurde inkt vonden we heel bijzonder

    BeantwoordenVerwijderen
  8. vervolg Facebook:
    Geja Staal .... en ik was ook links Ans , maar in mijn tijd kreeg je een tik over je vingers als je met je “ verkeerde” hand schreef
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 25 m
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis Ja, dat was vroeger, mijn moeder moest dat ook (maar dat is langer geleden).
    Toen ik links mocht schrijven hoorde ik dat dat nog niet op alle scholen was.
    Ik kreeg wel eens te horen dat het lastig was....een rechtshandige en een linkshandige naast elkaar....maar dat hoeft niet..... gewoon van plaats wisselen als het problemen oplevert.
    Ik ond het altijd heel handig dat ik zo samen met mijn man op de bank cryptogrammen e.d. kon invullen. Boekje in het midden en tegelijk schrijven....kan heel goed!
    13 augustus is dus onze dag.....dag van de linkshandigen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. vervolg facebook:
    Hanny Hasquare Elke 'levende taal' veràndert.. Het Nederlands lijkt mij te 'ver-engelsen', en de werkwoorden worden vaak verwisseld en vreemd vervoegd af en toe ... ( al oud : ken het dat ik u kan ? ipv Kan het dat ik U kèn ...)
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 1 d
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis Dat laatste is typisch Amsterdams.
    Het verengelsen vind ik niet zo erg (nou ja, het moet ook niet al te gek worden), maar dat iedereen ineens dezelfde fouten gaat maken vind ik echt raar. Dat er veranderingen zijn snap ik, woorden raken in onbruik, er komen woorden bij...... maar massaal fouten gaan maken vind ik toch wat anders, juist als het fouten zijn die vroeger vrijwel niemand maakte.......waar komt dat dan vandaan?
    Ik vind het overigens wel leuk om af en toe weer eens een oud woord van stal te halen.

    Susanne Bout Leuke fb-pagina voor jou: Signalering Onjuist Spatiegebruik
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 12u
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis hahaha, ik wist niet dat hij bestond, ik ga meteen een kijken
    Bewerk of verwijder dit
    Leuk
    · Beantwoorden · 12u
    Susanne Bout
    Susanne Bout Ans Dekker-Martis het is geweldig!!
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 12u
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis ik zag al de stinkende wasmachine reiniger

    BeantwoordenVerwijderen