Zoeken in deze blog

vrijdag 17 januari 2020

Lang geleden...verhalen over mijn broers

Heel lang geleden, ik bestond nog niet eens....zat mijn moeder achter een kop koffie bij een broer en schoonzus in het Noordeinde, hier in Monnickendam. Mijn broers speelden lekker in de tuin achter het huis.....het hek was dicht, daar konden die ukkies nog niet uit. Blijkbaar wist mijn moeder toen nog niet dat oudste broer een soort Houdini was die vaker rare stunts uithaalde, want ze zat rustig te kletsen.
Ineens had ze door dat er iets aan de hand was, rennende mensen, verschrikte geluiden....aan de voorkant.....daar wilde ze meer van weten! Ze liep de deur uit en daar kwamen tot haar verbazing de gebroeders aanlopen.....Martje hield Jan vast en meldde: "Hier mam, hier is Jan, hij heb onder de tram gelegen, maar hij is nog niet dood!"  Het duurde even voordat duidelijk was wat er was gebeurd...... de broertjes waren uit de tuin ontsnapt en hadden de tram weg willen duwen maar dat lukte iets te goed want de tram ging rijden....... Jan viel en kwam onder de tram terecht waar hij heen en weer rolde, elke keer als er een wiel aankwam rolde zijn hoofd weer terug. Het schijnt dat er iemand flauwgevallen was van schrik, maar zelf was hij niet zo onder de indruk.



Maar Martje (eigenlijk Matthijs) had beter stuntman kunnen worden, want hij haalde meer uit.
Op een mooie zomerdag lagen de broers lekker in bed .... te slapen (werd aangenomen). Het schuifraam stond op een kier...... Mart kroop op de vensterbank en hielp Jan daar ook op te komen, hij kroop door de kier en liet zich op straat zakken en even later kwam Jan er achteraan. Wij woonden in een soort steeg langs het sluishek van de Middendam en op de brug stonden altijd mannen te kletsen....die zagen het gebeuren en spraken af niet in te grijpen zolang het niet gevaarlijk was....ze hadden er lol om.
Mijn vader en moeder zaten in de kamer en hoorden ineens een stemmetje "Ikke is lekker buiten" .....dat leek Martje zijn stem wel, maar dat kon niet, die lag lekker te slapen in het achterkamertje..... maar even later klonk het weer: "Ikke is lekker buiten". Het was hem echt, ze rende naar de voordeur en ja hoor..... daar liep het stel! De mannen op de sluis vertelden hoe ze het gedaan hadden.

Een andere keer, in hetzelfde kamertje...... mijn moeder wilde ze uit bed halen en trof een paar glimmende vette kinderen aan. Een heel flesje babyolie was over hun hoofden gegaan. Dat flesje stond bovenin een kast, de deur sloot met een haakje....... hoe Martje dat gedaan had zal altijd een raadsel blijven, maar het was hem gelukt! Glimmend van trots (en babyolie) zei hij: "Mooi hè?"

Martje was 3 toen hij met zijn oom mee mocht in de auto.....ome Cees was wat vergeten en liep even snel weer naar binnen terwijl Martje in de auto achterbleef. Toen hij terug kwam hing de auto met alleen de achterwielen nog aan de kade.....en Martje zat voorin. Met een takelwagen werd het geheel weer op de kant gehesen en toen kon Mart eruit. In de krant was later te lezen: "Parmantig stapte het ventje uit"
Erg geschrokken leek hij niet, zijn reactie was: "Ik wou naar 't voetballen, maar hij ging de verkeerde kant op!"

Mijn moeder was in de keuken en ineens een harde knal en dreun..... alles was donker, de stoppen lagen eruit.... snel naar de kamer, daar was Martje, als met hem maar alles in orde was.....op de tast kreeg ze hem te pakken......samen met de lamp waar hij aan was gaan hangen en mee naar beneden was gevallen.



Beide broers hebben heel wat keren in het water van de haven gelegen....tot ze konden zwemmen, toen gebeurde het niet meer.



Mijn vader had ooit een klasgenoot gehad met op zijn rapport vier 10-en, voor gedrag, vlijt, orde en netheid..... dat was wel erg braaf en mijn vader wilde niet graag dat zijn eigen kinderen zo werden, dus hij zei toen ze klein waren: "Als jullie maar nooit met een 10 voor gedrag thuiskomen".  Dit onthield Mart wel...... toen hij zijn eerste rapport kreeg stond hij te juichen voor het raam: "Ik heb een 3 voor gedrag" ...... dat scheen toch ook niet helemaal de bedoeling te zijn!

Het zijn allemaal verhalen die ik vaak gehoord heb.....ik was er niet bij....ik kwam pas toen Jan 5 1/2 was en Mart 7, dus hooguit bij het laatste verhaal zou ik misschien al geboren kunnen zijn..... maar dan lag ik nog in de wieg!

17 januari

Dag van de jonge uitvinder
Wereld fetisjdag
Dag van taal, kunsten en cultuur
Dag van het Jodendom

Venerdi 17, in Italië is vrijdag de 17de een ongeluksdag
Dag van de helden (gisteren en vandaag) nationale feestdag(en) in Congo


De quote van de dag is:




4 opmerkingen:

  1. Je hebt wat gemist maar ik vermoed dat er na je geboorte nog veel meer gebeurd is. 😁
    Altijd prijs met die leuke voorvallen, ze blijven om te lachen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze dingen heb ik gemist ja, maar met zulke broers en een vader die ook vol gekkigheid zat was het nooit saai. En dan mijn moeder nijdig tegen mijn vader "Kerel, jij ook altijd, jij bent ook niet wijzer" maar ondertussen kon zij haar lachen niet inhouden. Ik had een zeer vrolijke jeugd!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jeetje, Wat een stel zeg. Jou moeder heeft daar heel wat mee te stellen gehad.Soms angstig maar ook heel vaak om te lachen.Wat heb jij een heerlijke jeugd gehad.Daar kan je jaren later prachtige verhalen over schrijven.Ik had heel graag een broer of zus gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hihihi, vooral de oudste was te ondernemend, maar hij nam zijn kleine broertje mee!
    Het zal voor mijn moeder best moeilijk geweest zijn, maar vooral achteraf kon zij er ook om lachen. Mijn vader was zelf ook nog een kwajongen en altijd gebleven, maar had ook een serieuze kant als dat nodig was.
    Ik heb echt een heerlijke jeugd gehad, heel veel gelachen.
    Ja, alleen is maar alleen..... broers en zussen... het zijn niet altijd vrienden, maar toch.... het is meestal wel erg gezellig!

    BeantwoordenVerwijderen