Zoeken in deze blog

woensdag 22 januari 2020

Daar zit muziek in (nu moet het er nog uitkomen)

Weer lekker bezig met allemaal nieuwe muziek, er zitten best wel lastige stukken bij, te lastig (voor mij) om zo weg te spelen. Prima vista (op het eerste gezicht) ben ik niet zo goed, tenzij het heel eenvoudige muziek is. Bij snelle stukjes die ik voor het eerst zie raken mijn vingers in de knoop. Stukjes die logisch lijken te lopen doe ik op goed geluk...... bijvoorbeeld een snel 'loopje' omhoog.....roetsj.... de eerste en laatste noot kloppen, wat er tussenin zit was een gok, dat kon ik zo snel nog niet bekijken, dat komt later hopelijk wel goed. Het overkomt mij ook wel dat de moeilijke delen een eerste keer wel redelijk lukken en de eenvoudiger delen niet, dat is raar. Ik vermoed dat ik op de moeilijker delen meer geconcentreerd ben, wat er eenvoudig uitziet geeft een gevoel van 'dat zal wel lukken', maar vaak valt dat dan tegen. Een melodie loopt soms anders dan ik verwacht..... tijdens het spelen voel ik soms aan hoe het verder gaat, maar mijn gevoel klopt niet altijd 😂.... gek is dat.... zo'n stukje kost soms veel moeite, want heel hardnekkig wil ik dan iets anders spelen dan er staat. 
Een lastig stuk was dat (voor de kenners) waar 7 (!) kruizen in stonden en dan tussendoor nog wat herstellingstekens en dubbelkruizen (dat vind ik nou moeilijk doen op niks aan....ik heb vaak de uitleg gehoord waarom dat zo is, maar dat wil er bij mijn bolle kop niet in.... dat kan eenvoudiger geschreven worden). Voor de niet-kenners: Een kruis (#)verhoogd een noot met een halve noot..... een dubbelkruis verhoogd het 2 keer een halve noot..... een hele noot dus! Ik denk dan: Schrijf gewoon die volgende noot i.p.v. die lagere met een dubbelkruis ervoor...... maar dat schijn ik fout te zien. Theoretisch zit er verschil in....in de praktijk niet, vooral niet op een instrument waar je daar echt geen verschil in zou kunnen maken.... een piano bijvoorbeeld...... dat blijft echt diezelfde toets. Het heeft met meer dingen te maken, maar laat maar zitten, ik vind dat te moeilijk om over na te denken!

🎷🎵🎶🎵 


Er valt dus weer veel te oefenen. Het is lekker spelen als we een stuk goed onder de knie hebben..... maar een nieuw stuk is weer leuk om even goed mijn best op te doen..... het verschil te horen hoe het na een paar weken al zoveel beter klinkt vaak. 
De snelle en andere lastige stukjes moet ik vaak vele keren achter elkaar spelen om het erin te krijgen....arme buren..... 20 keer achter elkaar hetzelfde stukje met elke keer wel een paar fouten. 
Sommige stukken krijg ik er nooit echt lekker in....die blijven tot het laatst lastig. Eigenlijk speelt het pas lekker als het bijna uit mijn hoofd lukt..... dat mijn vingers al de juiste noot pakken voor ik hem zie..... dat ik niet over elke noot hoef na te denken.  Vooral bij snelle delen is dat belangrijk, dat komt er niet uit als ik elke noot nog goed moet bekijken, zoveel tijd is er niet.  Er zijn van die snelle stukjes die niet lekker 'liggen'..... waar ik nooit echt tevreden over ben, die lastig zijn omdat mijn vingers daar blijvend in de knoop raken (en soms raken mijn vingers op slot, ik heb kromme vingers, een aangeboren afwijking, een soort heksenhanden, vooral bij mijn rechterhand (die is het ergst)is dat wel eens lastig als ze snel op slot gaan). Sommige combinaties van noten spelen niet lekker en soms denk ik wel eens: 'Die componist of arrangeur speelt vast geen saxofoon, anders had hij/zij dat niet zo opgeschreven!'.



22 januari:

Grasdag
Voorleesdagen
Voorleesontbijt
Prostaatkanker-voorlichtingsdag


De quote van de dag is:



2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties op Facebook tot nu toe:
    Bob Van Dam Goede morgen Ans, voor mij is 't hele muziekschrift Hocus Pocus, het is wel getrscht mij bij te brengen, maar helaas, 't blijft voor mij een duister geheimschrift. Vroeger (in de brugklas) had ikeen leraar die met een dom fanatsme probeerde ons de liefde voor klassiek bij te brengen. Ook moesten we op een tringeltrangel bakje liedjes oefenen en dan klassiekaal uitvoeren. Ik deed ijverig mee en hield net voordat ik het balkje raakte op met slaan. Op deze sluwe wijze hoorde de leraar geen fouten (dacht ik). Op een gegeven moment riep hij STOP !! met daarop de mededeling "Mijnheer van Dam, nu alleen U". Dat was 't moment dat ik door de mand viel. De rest van 't schooljaar heb ik de les nogmaar enkele keren bezocht.😠😡🤬
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 8u
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis Bob toch!!! Er zou meer muziekles op school gegeven moeten worden, maar dan wel op een manier die voor de kinderen leuk is. Voor de oudere kinderen is dat minstens zo belangrijk.
    Ik denk dat ik jou wel muziek kan leren lezen hoor......goed genoeg om …Meer bekijken
    Bewerk of verwijder dit
    Leuk
    · Beantwoorden · 7u
    Bob Van Dam
    Bob Van Dam Ik geef toe dat er ook een hele hoop desinteressse van mij een rol speelde, muziekles was niet mijn favoriet en de uitstraling van de dikke Roos gaf mij een excuus om.............Te spijbelen.

    Hilde de Jongh-Meulbroek Haha ja, ik had een E met een kruis, middenin die solo. Maar die stond net op de volgende regel.
    Ik lees vaak een maat vooruit, maar geen regel. Kwam als verrassing, wist in de gauwigheid echt niet wat er stond.…Meer bekijken
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 7u
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis Hahaha, ja dat is wel leuk.... een beetje show erbij!
    Inderdaad is op de volgende regel vaak verrassend! Ik had een mol die aan het eind van de regel en zelfs op de laatste regel van het blad erbij kwam.....de noten stonden op het nieuwe blad.....ik hoorde dat ik een mol miste, maar moest echt zoeken waar die dan stond. Ongebruikelijk kruizen en mollen moet ik teveel bij nadenken, daar heb ik tijd voor nodig. Ook noten ver boven de notenbalk lees ik niet automatisch...die moet ik uitrekenen.
    1
    Bewerk of verwijder dit
    Leuk
    · Beantwoorden · 7u
    Hilde de Jongh-Meulbroek
    Hilde de Jongh-Meulbroek Ans Dekker-Martis dat heb ik met lage noten op trombone. Moet echt het schema bij
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 7u
    Yvonne Vermist
    Yvonne Vermist ik kan vioolsleutel prima lezen, maar nu met pianoles blijft de bassleutel nog steeds moeizaam gaan, zeker onder de balk 🎶
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 6u
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis Hilde de Jongh-Meulbroek Die zie je gewoon te weinig!
    Bewerk of verwijder dit
    Leuk
    · Beantwoorden · 5u
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis Yvonne Vermist De minder gangbare noten zijn altijd lastiger en als je vioolsleutel gewend bent moet je echt wennen aan de bassleutel. Ik kan de bassleutel lezen, maar doe het zo weinig dat ik steeds vaker moet uitrekenen welke noot het is.
    Als je het regelmatig doet dan komt het wel, maar misschien blijft de vioolsleutel wel altijd vlotter gaan, die zit al veel langer in je geheugen.


    Susanne Bout
    Susanne Bout Ik kan geen noten lezen en geen instrument bespelen, maar ik merk het al: het is net als met dansen. Als jouw vingers en mijn voeten het voordeel hebben van muscle memory dan gaat het meestal vloeiend.
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 5u
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis Als het in je hoofd zit gaat het altijd beter, dat is met dansen ook zo. Als je moet nadenken over elk pasje dan gaat het niet soepel en dat is met muziek ook zo. Met muziek heb ik vaak wel even tijd nodig om het onder de knie te krijgen. Met dansen zal dat nog erger zijn..... ik doe het al zo lang helemaal niet meer waardoor zelfs een simpele quickstep nog over nagedacht moet worden.


    BeantwoordenVerwijderen