Zoeken in deze blog

zondag 2 februari 2020

De planning....

Nog bijna 2 weken..... dan heb ik hier mijn stamppotparty.......mijn boodschappenlijstje is klaar, ik weet wat ik wil. Het enige 'probleem' is: "Hoe krijg ik alles tegelijk warm op tafel? " Het gaat niet alleen om de hutspot zelf, maar ook om dingen als rookworst, spek, gebakken uitjes etc. ...die bak ik allemaal op het laatst, maar sommige dingen koelen best snel af. Ik kan van die warmhoudbakken lenen, maar dat vind ik meer geschikt voor een buffet.....ik wil het op tafel zetten (geef de hutspot even door en mag ik van jou wat uitjes?) .... vind ik beter passen bij de stamppot.


Een flinke bak stamppot krijg je in de magnetron ook niet door en door warm. Dus ik denk dat ik het één en ander au bain marie opwarm/warm houd. De zuurkool maak ik een hartige taart van, die bak ik even van tevoren en die is koud ook lekker, dat is dus geen probleem....maar dan heb ik nog 3 stamppotten (waarvan 1 "kaal", daar moeten ze zelf dingen aan toevoegen) en wat bijbehorende dingen die warm moeten zijn. Het gaat natuurlijk wel lukken, maar ik zal een goed schema moeten maken. Ik wil het een dag eerder maken, want anders sta ik de hele middag in de keuken, dat is niet gezellig. De tafel dek ik van tevoren (ze gaan toch eerst aan de andere kant van de kamer zitten)....... alleen het eten moet er nog op..... de extra tafel zet ik pas later neer....... zonder die tafel past het wat moeilijk..... dan komt bijna iedereen bij een poot te zitten 😂.....maar ik heb klaptafels, dus dat is geen probleem....maar omdat dat meer ruimte inneemt zet ik dat pas kort van tevoren klaar. Dat is zo gebeurd als de rest al klaar is. Verder moet ik dus alleen zorgen dat alles op tijd warm is en wat dingen bakken. Mijn plekkie aan tafel zal ik reserveren, ik wil dicht bij de keuken zitten! De rest zoekt het zelf maar uit..... de enige gereserveerde plek is van mij!
Er komen 6 mensen (met mij erbij zijn we dus met 7)....en een hondje (maar die gaat niet in de pot), een puppy.  Niet heel veel mensen dus, maar wel meer dan ik gewend ben...... lang geleden dat ik de tafel aan alle kanten vol had....meestal zijn we met 4 als ik eters heb. Ik vind het wel erg leuk en het zijn allemaal leuke mensen, dus het wordt erg gezellig! Het toetje heb ik ook al bedacht......ik zet van alles neer en dan mogen ze dat verder zelf samenstellen! Dat vind ik wel zo leuk..... dan neemt iedereen wat hij lust/mag...... de één veel, de ander weinig, de één lust alles, de ander is kieskeuriger......dan is het handiger als ze het zelf samenstellen! En er is altijd een goed gevulde fruitschaal, dus wie liever een appeltje of zoiets wil.....die gaat z'n gang maar!
Verder maak ik er ook een beetje zelfbediening van...... ze mogen mijn 'snoepwinkeltje' plunderen, de bonbonschaal leegeten....alles wat op een tafel staat mag gegeten worden.....koffie en thee gaat in thermoskannen, ander drinken staat in de koelkast....ik wil het ook halen, maar ze mogen ook zelf even kijken. En wie na afloop een doggybag wil vullen.....ook dat mag! 😊😂.
Ik wil wel bijtijds eten...... ze mogen daarna net zolang blijven als ze willen, maar wie het niet laat wil maken hoeft dus niet te wachten tot eindelijk het eten op is. Zelf ben ik toch een nachtbraker en de volgende dag kan ik uitslapen, dus ze hoeven van mij geen haast te maken. En de afwas doe ik de volgende dag wel....lekker op m'n gemakkie. Mijn ervaring is dat je elkaar in de keuken maar in de weg loopt als ze willen helpen..... en ik vind het niet erg (ook al heb ik geen afwasmachine), in mijn jeugd had ik een hekel aan afwassen, maar het grote verschil is dat ik het nu mag doen wanneer ik wil... en vroeger moest dat meteen na het eten en dan wilde ik wat op tv zien, maar ik moest eerst afwassen! Nu doe ik een grote afwas ook wel eens in etappes....... ik ben mijn eigen baas!


Zuurkool  (Sjef van Oekel)

Maar vandaag krijg ik ook eters......Edwin en consorten komen vandaag langs. Dan zet ik niet zoveel soorten op tafel, de bedoeling is om een flinke bak bami te maken, altijd lekker. (Leuk als hij dit leest en ik zet wat anders op tafel 😂.) En jullie mogen ook een doggybag hoor 😂
Gezellig om het hele stel weer hier te hebben, compleet met de honden.  Edwin neemt flink wat spullen mee die ik niet mee kon nemen toen ik begin januari naar huis ging..... handig zo!

De laatste dagen veel gedaan in huis, vooral de keuken! Het is nog niet helemaal klaar, maar vanochtend nog even wat opruimen en voorbereiden en dan moet het maar goed genoeg zijn..... voorlopig. Vrijdag en zaterdag een paar kastjes in elkaar gezet, dat staat een stuk netter dan al die verschillende rekjes die ik had. Voorlopig zijn nog niet alle rekjes weg, want ik moet nog wat dingen uitzoeken. Tussendoor naar een verjaardag in Volendam..... kom ik een geel bord tegen daar met een pijl....een omleiding? Een flink eind om dan..... want er stond: Lissabon, Tanger, Genua. Huh???? Rare mensen die Volendammers 😁😂😃




2 februari

Groundhogday (yeah.... Punxsutawny Phil 😊)
Crêpesdag (lekker)
Maria Lichtmis
Wetlandsdag
Ukeleledag
Werelddag voor het Godgewijde leven.


Quote van de dag:

 








5 opmerkingen:

  1. Nounou, een flinke tafel vol, je hebt wat te doen.
    Maar met wat goede wil en meegaandheid van alle gasten lukt zoiets wel.
    Grote hoeveelheden kunnen in de magnetron in een wijde schaal. Of de oven gebruiken. Hoe dan ook is het een hele kunst om de gerechten tegelijk warm te hebben.
    Als het in ieder geval maar gezellig is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het gaat vast wel lukken.....het is wat puzzelen, maar ach..... als we maar lol hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Susanne Bout Zo, helemaal naar Portugal? Dat is een pittige reis. 🤣
    Hoe je de stamppotten tegelijk goed warm krijgt weet ik ook even niet. 🤔
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 22u
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis Het gaat vast wel lukken, maar het wordt even goochelen :D
    1
    Bewerk of verwijder dit
    Leuk
    · Beantwoorden · 17u
    Hanny Hasquare
    Hanny Hasquare Stamppot met een 'gouden' worst ? ;-) Jammer dat de Franse Hema geen vlees- en verswaren (en gebak) heeft, dus behelp ik me met 'knakworst' als ik stamp of erwtensoep maak ...
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 21u
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis Jammer!
    Bewerk of verwijder dit
    Leuk
    · Beantwoorden · 17u
    Ans Dekker-Martis
    Schrijf een antwoord...

    Michel van der Roest
    Michel van der Roest Dat wordt gezellig, lekker, lachen, vrolijkheid 😊😂
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 20u
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis Als jij je goede humeur meeneemt gaat het vast lukken 🤣😂👍
    Bewerk of verwijder dit
    Leuk
    · Beantwoorden · 17u
    Michel van der Roest
    Michel van der Roest Ans Dekker-Martis laat ik nooit thuis, dan is ie zo alleen namelijk!😂😂😂
    1
    Dit verwijderen of verbergen
    Grappig
    · Beantwoorden · 15u
    Ans Dekker-Martis
    Schrijf een antwoord...

    Mieke Lavrijsen
    Mieke Lavrijsen Wat een leuk idee, een stamppotparty !! Ik geniet al als ik dit lees. Het wordt vast gezellig. 🍲 🥗 🥘
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 18u
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis Ja toch? Is weer eens wat anders! Ik heb ze wel alvast het menu gemaild en geschreven dat ik bijna overal gebakken uit en soms dingen die niet gangbaar zijn doorheen roer....zodat ze konden reageren als ze iets echt niet lusten of niet tegen kunnen.
    1
    Bewerk of verwijder dit
    Leuk
    · Beantwoorden · 17u · Bewerkt
    Ans Dekker-Martis
    Schrijf een antwoord...

    Yolanda Vis
    Yolanda Vis Het is maar een ideetje, maar misschien kun je bij de buren iets opwarmen??
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 6u
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis Heb ik ook aan gedacht, maar dat vind ik ook wat onhandig. Het zal vast wel gaan lukken en anders moet ik het in kleinere schalen doen, dan lukt het sneller in de magnetron...... dan gewoon steeds aanvullen. Ik heb wel iets om het op warm te houden (niet voor alles, maar dat is niet erg). Het is snoerloos (je warm het van tevoren op en dan blijft het lang warm), dus ideaal denk ik!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je hebt een tafel vol. Heel gezellig maar flink wat werk.Zal best wel lukken allemaal. Succes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is even puzzelen om alles tegelijk warm op tafel te krijgen, maar het gaat wel lukken.....en anders hebben we pech! Het zal hoe dan ook vast heel gezellig worden en dat is het belangrijkste!
    Het meeste doe ik vrijdags al..... dan alleen alles nog warm zien te krijgen. De zuurkooltaart maak ik wel vrijdag, maar bak hem zaterdag....die blijft wel even warm en is koud ook lekker.

    BeantwoordenVerwijderen