Zoeken in deze blog

zaterdag 22 februari 2020

Klei

Deen heeft weer een nieuwe actie, deze keer krijgen we klei bij de boodschappen. Gekleurde klei om leuke dingen van te maken. Het zijn wel heel kleine stukjes, maar ik wil er spulletjes voor mijn poppenhuis van maken, dus dan is klein niet erg.

Op het ogenblik doe ik even niet zo veel met mijn poppenhuis, ik heb even genoeg te doen in mijn eigen huis 😁😂. Het komt wel weer. Maar knutselen met klei zijn kleine klusjes, even tussendoor.
Het lijkt mij leuk om groente te maken...... dat heb ik nog niet! Er staat in mijn poppenhuis wel een goed gevulde fruitschaal, maar nergens groente te bekennen.....maar ik heb wel een gebraden kip!  Misschien ook andere boodschappen maken....van het ene idee komt het andere.....van een klein stukje stof kan ik een boodschappentas maken.



 Ik heb een mooie keuken in het huis, die is eigenlijk te klein, maar op een verhoging is in elk geval de hoogte goed, de diepte vind ik minder belangrijk. Het hoeft ook niet allemaal perfect het juiste formaat te zijn, maar het moet ook niet teveel afwijken. Deze keuken is te mooi om niet te gebruiken.




Hier nog de oudere keuken, met de gebraden kip en een pak chocoladevlokken


Ik heb veel gekregen voor mijn poppenhuis, erg leuk!!! Van een buurvrouw mocht ik eens dingen uitzoeken uit een doos met kleine spulletjes.... alles wat ik gebruiken kon mocht ik houden, geweldig. Mensen hebben soms kleine dingetjes die ze niet weg willen gooien, maar waar ze verder niks mee doen. Dat komt dan soms bij mij terecht. Ik gebruik ook veel dingen die er niet voor gemaakt zijn..... zo heb ik gummen in de vorm van een hamburger en een beker Cola.....ietsje te groot, maar het kan wel...... ik vind het leuk! Letterkastspullen gebruik ik ook vaak..... ik had een fonduepan op letterkastformaat dat perfect in het huis paste. Ik zag een halsketting te koop waar fruit aanhing..... de ketting kostte slechts 1 euro, het fruit sloopte ik eraf en ik vulde er een mooie glazen schaal (van de buurvrouw) mee.  Van een dekseltje maakte ik een vijvertje....ik had nog een eendje dat ik 50 jaar geleden van klei maakte..... wat houten eendjes van de buurvrouw erbij....klaar! Hm....misschien kan ik visjes maken van klei....dan is grijze klei het mooist. Kerstversiering is ook vaak geschikt. Ik kreeg eens voor mijn verjaardag een mooie saxofoonsleutelhanger in houten koffer....... ik heb nu een saxofoonspelend kind in het huis. Sleutelhangers heb ik al vaker gebruikt, oude sleutelhangerverzamelingen met flessen wijn, chocola, zakje pinda's..... het perfecte formaat!
Sinds ik dat poppenhuis heb kijk ik anders naar spullen in de winkel, bij veel dingen (zoals gummetjes of die ketting) kijk ik of het in het poppenhuis past. Ik kreeg ook stukjes triplex van iemand..... daar kan ik wat extra wandjes mee maken. Ideeën heb ik genoeg! Ik zocht een kunstplant met kleine blaadjes om klimop te maken .....een lezer stuurde het op, geweldig! Ik maakte plantenbakken van roerhoutjes, een goed formaat, ik hoefde het alleen op de juiste lengte te zagen en in elkaar te lijmen. Kleine stukjes stof kan ik tafelkleedjes van maken, of kussentjes, kleding...... ik hoef mij nooit te vervelen! Ik ben niet zo handig met naald en draad, daarom gebruik ik vaak vilt, dat werkt makkelijk, maar met kleding is het een voordeel dat het niet lekker hoeft te zitten....afwerking is ook minder belangrijk, als het maar wat lijkt. Poppetjes die ik op een rommelmarkt koop zijn vaak naakt, dus daar moet ik zelf iets voor maken..... wie niet handig is moet slim zijn..... soms is een stukje stof om het poppetje wikkelen al voldoende.....ergens mee vastzetten en klaar! Evt. nog een strikje of een bandje of zo..... het hoeft niet moeilijk te zijn. Als ik twee dezelfde poppen heb dan schilder ik, gebruik make-up, maak hoeden, baarden, brillen of snorren, knip haren..... en ze zijn verschillend. Anders zou ik wel erg veel tweelingen hebben.






Er is altijd wel wat te doen aan het poppenhuis....schilderen, dingen anders zetten, spulletjes maken, ik wil ooit nog eens straatnaambordjes maken, versieren voor Kerst, Pasen, Halloween etc. ......de seizoenen (sleetje, bikini, dikke truien, zomerjurk, ski's, kerstboom, sneeuwpop etc.), opknappen/herstellen, nieuwe dingen bedenken. Ik wil nog eens een achterwand erin maken..... de achterkant is open om de spullen er makkelijk in te kunnen zetten, maar de doorkijk is zo niet mooi....maar daar heb ik een flinke plaat triplex (of zoiets) voor nodig. Misschien iets met stof....of half triplex en half stof.....ik weet het nog niet.

Zelf maken, krijgen, op rommelmarkten zoeken en dingen gebruiken die er niet voor bedoeld zijn is veel leuker dan voor veel geld alles kant en klaar kopen vind ik.







Het is een leuke hobby en het is extra leuk dat mijn vader het poppenhuis zo'n 65 jaar geleden voor een nichtje maakte. Ik kreeg het een jaar of 5 geleden van haar en heb het opgeknapt. Het was gemaakt om mee te spelen en mijn vader maakte het uit zijn hoofd. Daardoor zijn er niet veel spullen voor te koop, het is te groot of te klein. Ondertussen heb ik wel veel poppetjes, vooral kinderen, want die maat is snel goed. De "volwassen" poppen zijn wat moeilijker te vinden, die moeten zo ongeveer tussen de 16 en 18 centimeter zijn. Ik heb er ondertussen wel een paar en eentje heeft bewegende knieën, polsen, ellebogen etc. .....dat is perfect, die kan gewoon in een stoel zitten! De andere poppen zitten met hun benen recht naar voren......dat is prima voor de kindpoppetjes, maar bij een pop die vader of moeder moet voorstellen (of oom, tante, opa, oma) is dat raar. Die ene die ik heb is een man en zit keurig in een stoel, kind op schoot, echt leuk! Kindpoppen zoek ik niet echt meer, maar toch, als ik een bijzondere zie, een heel andere...... dan zit de kans erin dat ik die koop (meestal voor een habbekrats op rommelmarkten) en wat ik krijg is altijd welkom, dan kan ik afwisselen. Maar de grotere poppen (tot 18 cm)met beweegbare ledematen zijn bijna niet te vinden..... die zijn nou juist erg geschikt!


En nu dus de klei..... piepkleine worteltjes maken, een krop sla lijkt mij best moeilijk, maar ik kan het proberen. Ik heb al 3 zakjes, 3 kleuren en ja, er zit oranje bij.....ik kan worteltjes maken! 😂
Van de week kreeg ik een zakje van de klant voor mij.....toevallig iemand die ik goed ken....zij hoefde het niet, ik graag!


22 februari:

Europese dag van het slachtoffer
Margaritadag
Single-tasking dag
Wereld yogadag
Wereld denkdag
Wereld encefalitisdag


De quote van de dag:


4 opmerkingen:

  1. Wat heb je leuke spulletjes voor in je poppenhuis. Die vader met zijn kind opschoot super.Jij bent erg handig, ik ben totaal niet creatief.Je hebt echt een heleboel kinderen zeg.Je kan een schooltje beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog lang niet alle poppen staan op de foto...ik heb een schoolklas vol kinderen hahaha....als er feest is mogen ze allemaal in en om het huis hahaha.
    Die vader is super doordat alle gewrichten kunnen bewegen. Dergelijke poppen wil ik wel meer van hebben!
    Ik ben redelijk creatief en een beetje handig. Vaak weet ik het op een simpeler manier voor elkaar te krijgen, zoals de roerhoutjes voor de plantenbakken....lekker dun hout, de breedte was perfect....dan alleen de lengte op maat zagen, dat is prima te doen.
    Jouw poppenhuis is geweldig, zo compleet, alles klopt! Heerlijk.

    Van paperclips kan je ook leuke dingen maken, ik maakte er brillen van (van gekleurde paperclips) en ik had op Pinterest kledinghangers gezien, dat was ook goed te doen.







    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het ziet er prachtig uit.
    Het mort een gepriegel zijn om er iets mee te doen, inrichten of spelen, ik bewonder je.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het valt mee, het is best een flink formaat. Natuurlijk zijn dingen als serviesgoed en etenswaar erg klein, maar de gangbare poppenhuisformaten zijn veel kleiner. Voor dit formaat kan ik zelf nog wel iets maken, zoals brillen....kleiner zou erg lastig worden.
    Ik heb van de spullen die jij ooit opstuurde ook leuke dingen kunnen maken.... er staat een vaas met jouw bloemen en het vissende jongetje heeft een pruik van jouw bontje (hij was kaal).....en er staat op 1 foto een man met een hoed....zijn pruik en snor heb ik ook zelfgemaakt. Dekentjes en sjaaltjes gebreid.....heerlijk om een voorraad knutselspullen te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen