Zoeken in deze blog

zondag 23 februari 2020

Opoe Pad

Mijn moeders oma, mijn overgrootmoeder dus werd opoe Pad genoemd, niet omdat zij op een pad leek, maar ik denk dat zij aan een pad woonde (dat moet dan aan de achterkant zijn geweest, want voor was het wel meer dan een pad) of misschien liepen ze er naartoe via een pad ergens halverwege of zo....geen idee.
Maar goed, opoe Pad was een bijzonder mens......ik heb haar helaas niet gekend, ze is vlak voor mijn geboorte gestorven.


Opoe Pad en haar 2 dochters: v.l.n.r. Tante Wum, Opoe Pad en Marie van der Horst-Kroonenburg

Opgegroeid in een andere tijd begreep ze het niet dat mijn broers zo vaak in de tobbe zaten: "Alweer in dat water? Waar is dat voor nodig?"
Opoe had geen eenvoudig leven gehad, twee gehandicapten kinderen waarvan 1 pas met 3 jaar kon lopen en heel vroeg weduwe. Ze werkte daarom 's nachts 'in de vis', want dan sliepen de kinderen....overdag kon zij er dan 'gewoon' voor ze zijn. Ze kon rekenen met stuivers, verder niet. Geen idee of zij kon lezen. Haar taalgebruik was nogal grof...... dat had waarschijnlijk veel te maken met haar leven en haar werk 's nachts...... waar je mee omgaat.....

Mijn moeder was gek op haar. Waar haar moeder haar altijd kleineerde was opoe lief....op een norse manier, maar toch...
Mijn moeder was als kind veel ziek en dan werd haar moeder kwaad: "Die zieke kip, daar heb ik wat mee te stellen"  Witheet was ze toen mijn moeder rode hond had en er een bord "Besmettelijke ziekte" aan de deur moest. Dat was voor haar blijkbaar erger dan voor mijn moeder: "Wat ik met die zieke kip allemaal meemaak..." .
Mijn moeder was weer eens ziek en opoe kwam met een biefstuk "gebakken in de beste butter" tussen twee schoteltjes langs....ze hield het onder haar schort om het warm te houden...."Hier, want van je moer zal je wel niks te vreten krijgen" .....dat laatste klopte soms wel, want toen mijn moeder eens een dieet kreeg kwam het regelmatig voor dat er iets gegeten werd dat mijn moeder niet mocht hebben....."Mag je dat niet? Dan eet je maar niet!"


De gezusters Wum en Marie (Willempje en Maria) Kroonenburg


Opoe Pad was weer hertrouwd met Kees een rustige, lieve man.

Mijn moeder ging graag met opoe Pad en tante Wum (Wim) naar Amsterdam. Tante Wum was een ongetrouwde tante met een heupafwijking waardoor ze mank liep.....mijn moeders moeder liep ook mank, maar dat kwam door een enorm beenlengteverschil.
Samen gingen ze dan ergens wat eten, mijn moeder vond het prachtig.....tot ze wat ouder werd.

Het kopje waar opoe Pad altijd uit dronk, nu in mijn bezit.

Ze zaten eens ergens brood te eten en daar kregen ze een kroket bij, opoe Pad vroeg: "Wat is dat Wum?" Tante geneerde zich en zei snel "Dat is een kroket moeder!" Waarop opoe zei: "Kroket? Hm. goed voor Kees" waarna de kroket in een servet werd gerold en in haar handtas verdween.

Een andere keer zaten ze te eten bij de Hema en opoe riep naar iemand van de bediening: "Mens, waar is hier de plee?" "Wat zegt u merouw?" "Nou, de wc!!!" "Ooo, mevrouw bedoelt het toilet" en ze wees de weg. Opoe vertrok, maar was snel weer terug en ze was nog een paar tafeltjes van tante Wum en mijn moeder verwijderd toen ze boos riep: "Wat denk je Wum? Zit daar een wijf met een schoteltje dat een dubbeltje wil, je denkt toch niet dat ik een dubbeltje betaal om te pissen?"  Tante Wum stond op en troonde opoe en mijn moeder naar buiten....maar eerst de trap af......mijn moeder zag hoe ze nagekeken werden en hoorde de mensen lachen. Ze was toen een jaar of 13 en gaf thuis aan: "Ik ga niet zo graag meer met opoe naar Amsterdam".



 De knijpbril van opoe Pad, ook in mijn bezit

Opschrift brillenkoker

Opoe Pad, ruwe bolster blanke pit, ze is gestorven in mijn moeders armen in 1954, haar huisje staat al jaren in het Zuiderzeemuseum.


23 februari

Start Carnaval
Bananenbrooddag
Hondenkoekjesdag
Begrip en vrede-dag




Quote van de dag:



2 opmerkingen:

  1. Wat mooi dat je de brillen koker en knijp bril, als herinnering aan haar hebt bewaard.
    Fijne zondag
    Groetjes lia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, daar ben ik heel blij mee. Ik vind dergelijke dingen altijd leuk, maar als het uit de familie komt is het heel speciaal.
    Fijne zondag Lia

    BeantwoordenVerwijderen