Zoeken in deze blog

woensdag 19 februari 2020

Verkleedfeest?



Waarom moet toch alles een andere naam krijgen?
Een school in Zevenaar veranderde de naam van Carnaval in verkleedfeest omdat het katholiek is. Katholiek......nou en? Iedereen mag meedoen hoor, zo moeilijk zijn die katholieken niet!

Omdat het een openbare school is zou het toch niet zo moeten zijn dat ze op geen enkele manier met het geloof te maken zouden willen hebben?  Volgens mij is openbaar voor iedereen!
Zelf zat ik vroeger op een openbare school en daar kwam 1x per week de dominee langs. Waarom niet? Ik vind het heel normaal om iets van het geloof te weten.....ook als je niet gelovig bent, zolang het er maar niet ingestampt wordt als enige echte waarheid. Van mij mogen de kinderen over elk geloof iets meekrijgen. Bij ons op school zaten kinderen die gelovig waren en kinderen die niet gelovig waren....gewoon lekker bij elkaar. Het geloof speelde op school geen grote rol, maar we kregen er wel iets van mee.
Het viel mij al eerder op dat openbare scholen nu vaak anti-geloof zijn....ik weet natuurlijk niet of het op elke openbare school zo is, maar ik vind dat als ze niet meer de normale kerstliedjes leren dat ze dan wel erg hun best doen om niks met het geloof te maken te hebben. Alleen maar liedjes als "Tiereliere boom versieren"..... ik vind het mal! Een kind in Nederland dat nog nooit van "Stille nacht, heilige nacht" gehoord heeft..... dat gaat mij te ver! Het kerstverhaal mag verteld worden...... kinderen mogen best weten wat het kerstfeest betekent voor gelovigen. Met Carnaval net zo....vertel er iets over! 

Vroeger was het "Onverdeeld naar de openbare school"......allemaal hetzelfde, een school voor alle gezindten.


Nu is het meestal niet meer onverdeeld...... het is voor niet-gelovigen en voor kinderen met een ander geloof...... die niks met het christelijk geloof te maken willen hebben.

Maar ook andere dingen die van naam veranderen vind ik mal.... zoals de moorkop..... je kan alles overdrijven. Als iemand het anders wil noemen dan moeten ze dat zelf weten, maar dring het een ander niet op! Een moorkop is ook een paard, moeten die dan ook een andere naam krijgen? Op zich al een beledigende naam voor een paard, want het heeft geen kop maar een hoofd.

Hetzelfde met de negerzoen.....  waarom? Veel mensen zijn er gek op..... niks negatiefs dus. Nou ja, het woord neger zit erin.....dat mag ook niet meer (maar al voor die tijd mocht het al geen negerzoen meer heten)...... een woord waarbij wij gewoon een ras aanduidden..... waar niks verkeerds mee bedoeld werd. Het werd niet als scheldwoord gebruikt. Oké, als je teruggaat in de geschiedenis dan is het minder positief, maar het is hier heel lang een normaal woord geweest en een goed 'vervangwoord' is er nog niet.  Dat woord krijg je er niet zomaar uit en als we van elk woord eeuwen terug moeten gaan om te ontdekken of het misschien ooit negatief was dan denk ik dat wel meer woorden geschrapt moeten worden. Betekenissen van woorden veranderen vaak! Soms zijn er ook meerdere betekenissen van een woord. Woorden die wij vroeger niet mochten zeggen zijn nu normaal, zoals het woord poepen (toch heb ik daar soms nog wel een beetje moeite mee soms, ik gebruik het niet vaak) en natuurlijk is dat andersom ook zo..... maar iets bijleren is eenvoudiger dan iets afleren.

Een andere benaming vind ik prima, maar ik heb meer moeite met een verbod op het woord dat we gewend zijn. Het maakt dat ik het gevoel heb elk woord af te moeten wegen...... o jee....ik zal toch niks verkeerds zeggen? Als er steeds vaker een ander woord voor gebuikt wordt zal het heus wel geleidelijk aan veranderen, maar het woord min of meer verbieden is veel moeilijker.

Ik krijg het woord negerzoen er niet uit.....ik zeg het niet bewust, het is voor mij gewoon een negerzoen. Een taal veranderd, maar min of meer gedwongen veranderingen gaan niet zo snel.
Ik wil niemand beledigen, maar woorden die er ingebakken zitten krijg ik er niet zomaar uit.


19 februari:

Internationale dag tegen homofobie in het voetbal


Quote van de dag:





4 opmerkingen:

  1. Bespottelijk, ik las dat niet alle ouder het ermee eens zijn.
    Het wachten is op tandpastareclame, 'voor sierblanke tanden'.
    😂

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Achter elk woord kan je wel iets zoeken, als je wil vind je iets negatiefs. Zoveel woorden die niet meer mogen. Zo vind ik ook "mensen met een beperking" een mond vol..... en het zegt zo weinig, want er zijn zoveel verschillende beperkingen, zo uiteenlopend.......nou is het niet altijd belangrijk wat er aan de hand is, maar toch..... een hele zin om een groep aan te duiden waar zoveel verschillende mankementen onder vallen..... niet handig.
    Spierblank...... ook een idee!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Facebookreacties:
    Bob Van Dam Ja Ans, ingrote lijn ben ik 't met je eens, iets waar ik me aan "stoor" is het gebuik van engelse woorden, dit gebeurt veelal in de reclame, maar het heeft wel invloed. Kinderen die de Nederlandse taal nog niet geheel beheersen, spreken wel Engwls (Shit of Fuch You)

    Ans Dekker-Martis Het is wel teveel Engels, dat vind ik ook. Zo nu en dan vind ik het niet erg, maar met mate!

    Bob Van Dam That's Right !!!

    Bob Van Dam Oh ja, een Negerzoen kan je wek "vertalen", denk maar aan "Een kus van een getinte medemens". Bij nader inzien smaakt een Negerzoen toch beter, dat mag je niet negeren.

    Yvonne Willen begrijp ook niet wat nu weer aanstootgevend is aan carnaval.

    Ans Dekker-Martis Nee, ik ook niet. De andere dingen vind ik ook overdreven.....al snap ik dat je het nu niet meer zo'n naam zou geven, maar om het te veranderen gaat erg ver. En Carnaval......dat slaat echt nergens op! Ik vind een verkleedfeest echt wat anders dan carnaval. Ik zeg altijd dat hier geen carnaval gevierd word, als er een carnavalsfeestje is is dat een verkleedfeestje.....want het is anders!

    BeantwoordenVerwijderen