Zoeken in deze blog

donderdag 27 februari 2020

Overgrootouders Martis



Een overgrootmoeder van mijn vaders kant was een beetje koopziek. Nou was dat niet zo eenvoudig in die tijd, want veel geld was er niet. Maar toch......zij kocht een nieuwe kast en liet hem trots zien aan de buurvouw, de buurvrouw waar ze bijna elke dag koffie dronk. 
Buurvrouw was verbaasd: "" Hoe krijg je dat voor elkaar? Zo'n dure kast!?" Het antwoord betekende gelijk het eind van de vriendschap: "Nou, elke dag als ik bij jou koffie drink gooi ik een kwartje in het potje, want dan heb ik thuis geen koffie hoeven zetten....zo heb ik hem bij elkaar gespaard."

Een andere keer had ze een klok gekocht.......maar ja, ze moest even een goed moment afwachten voor ze hem aan haar man kon laten zien, dus ze verstopte hem zolang. 
Haar man was een klein driftig mannetje met als bijnaam "De ouwe Pruis".
Ze zaten die middag 'aan een koppie' toen tot schrik van 'opoe' de klok begon te slaan. 'Opa' stoof op een brulde: "Potdome, wie beukt daar op de ketel?" 

Opoe wilde ook graag een kanarie en besloot hem haar man cadeau te geven voor zijn verjaardag.
Zij kreeg vervolgens op haar verjaardag van opa een doos sigaren!

De ouwe Pruis:
Het verhaal gaat dat de familie Martis ergens in 1797 (ik kan er een paar jaar naast zitten zo uit mijn hoofd) in Monnickendam kwam wonen. Afkomstig uit Glückstadt in Pruisen. In gemeenteregister en kerkregister zijn verschillende namen genoteerd....Martis en Martens. Wat is juist? Martens is gangbaarder, maar voor Martis is ook wat te zeggen. In een boek van Dick Dreux dat handelt over een oorlog in Pruisen lazen we dat de soldaten door de straten trokken terwijl ze zongen: "Komaan stoere Martiszonen!"  Mijn broer nam contact op met Dick Dreux en kreeg een brief waarin uitgelegd werd dat Martis hier een verlatijnsing was van de oorlogsgod mars.

Ik heb een foto van de ouwe Pruis  als militair en zijn militair zakboekje...... zijn lengte staat er tot op de millimeter nauwkeurig in!





27 februari:

Chilidag (lekker)
Internationale dag van de ijsbeer
Wereld NGO-dag


Quote van de dag: 






7 opmerkingen:

  1. Een heel mooi bezit, het bewaren waard.
    De anekdotes zijn hilarisch, die mogen ook nooit weg.😂

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ik ben blij dat ik veel van die oude verhalen ken, door ze hier te zetten gaan ze niet verloren hoop ik.
    Die papieren zijn ook erg mooi om te hebben.
    Ik heb veel van zowel vaders als moeders kant. Mijn vader was enig kind, dus dan is het niet zo gek dat alles naar mij kwam. Mijn moeder was er één van zeven, maar in die tijd hechtte niemand waarde aan die oude papieren, maar ze gooiden het ook niet graag weg.....dus waren ze blij dat ik het wilde hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk om dit tegen te komen. Dit is mijn overgrootvader. Mijn oma is Meining Martis. Deze verhalen zijn geweldig om te lezen!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk Lia...... dus we zijn verre familie van elkaar. En nu vraag ik mij natuurlijk af hoe het precies zit...... van wie van de kinderen van Meining stam je af?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb ook nog wel een foto van Meining.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ondertussen je pb gelezen.... ik weet het nu dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De 'Meiningfoto" is van je overgrootmoeder, die heette ook Meining (Meining Martis-van Zanten) en daar was je oma een dochter van. (En mijn opa was daar een zoon van)

    BeantwoordenVerwijderen