Zoeken in deze blog

donderdag 18 februari 2021

Problemen?


💗😃💛😄💝

Naar mijn idee wordt er teveel nadruk gelegd op alle problemen die kunnen voortkomen uit de lockdown en andere maatregelen en dan met name op de problemen voor de jeugd. 
Natuurlijk zijn er problemen, maar ik krijg nu de indruk dat een kind dat geen depressie heeft en geen grote achterstand heeft niet bestaat of niet helemaal goed bij zijn hoofd is. 
De achterstanden zouden ook een levenslang een probleem zijn...... nou...... ik denk dat dat in de meeste gevallen overdreven is. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoe er mee omgegaan wordt...... want is het echt noodzakelijk dat elk kind binnen een jaar op het niveau zit waar het normaliter zou moeten zijn? 
Als het kan is dat mooi, maar als dat niet bij iedereen lukt is het dan zo'n ramp om te accepteren dat er een jaar overgedaan moet worden? Zou je daar levenslang last van hebben? Jarenlang op je tenen lopen omdat je achter bent geraakt vind ik een groter probleem. Natuurlijk ben ik er voor dat er wel geprobeerd wordt achterstanden in te halen, maar niet koste wat kost.... het moet voor het kind wel te doen zijn!
Edwin heeft door ziekte een jaar over moeten doen op de MAVO..... daar heeft hij geen last van gehad. 
En voor mij kwam het achteraf gezien wel goed uit, omdat hij na de MAVO naar een opleiding in Rotterdam ging. Hij was nog geen 18 en kreeg nog geen OV-kaart....... gelukkig werd hij in november al 18. Ik was voor die paar maanden al een vermogen aan reiskosten kwijt...... als hij niet was blijven zitten was er nog een jaar bijgekomen en ik denk niet dat ik dat had kunnen betalen. 

Ik krijg nu toch de indruk dat er dan tot nu toe veel te weinig aandacht is geweest voor kinderen die langdurig ernstig ziek zijn geweest. Want ook die lopen vaak achterstand op en die liggen soms een tijd geïsoleerd waarbij er nog minder contacten zijn dan bij kinderen die nu een tijd niet naar school geweest zijn. Zieke kinderen krijgen ook vaak op afstand les, maar soms zijn ze te ziek om die lessen te volgen, soms proberen ze het wel, maar als je je goed beroerd voelt of pijn hebt valt het niet mee om te leren, om aandacht te hebben.
Ik weet niet hoe het nu is op school, maar indertijd op de MAVO mocht je maar één keer blijven zitten en daar werd geen rekening met de oorzaak daarvan gehouden. Dus als ziekte de oorzaak was dan moest je toch van school af! Dat vind ik pas een probleem! 




Natuurlijk moet er aandacht zijn voor achterstanden, natuurlijk moet er aandacht zijn voor depressies en andere problemen....... maar ik denk dat er nu teveel van uitgegaan wordt dat iedereen een probleem heeft. 
Zo kan je ook mensen een probleem aanpraten. Net als indertijd toen in de verzorgingshuizen geen bezoek mocht komen en iemand die opgenomen werd te horen kreeg: "Wat vreselijk voor u dat u nu heel lang uw familie niet meer ziet, dat is echt heel erg" (is echt gebeurd)...... nou, als je nog niet in een depressie zit dan zal dat snel gebeuren als je dit vaker te horen krijgt. Een beetje positiever graag! Zeg dat er alles aan gedaan wordt om het gezellig te maken en dat hij het vast wel naar zijn zin zal hebben. Benadruk de goede dingen, maar heb wel oog voor mogelijke problemen. 
Ik heb zelf ook te vaak te horen gekregen dat ik nu toch wel heel eenzaam moest zijn nu ik totaal geen contacten meer had. Soms werd dat zelfs gezegd met zo'n zielig stemmetje. Ik heb mij daar over verbaasd.... ik ben niet eenzaam geweest en contacten waren er zat...... geen visite, maar wel via internet en telefoon, tijdens wandelingen, ik heb boodschappen gedaan etc. .... 
Ik laat mij niet snel een probleem aanpraten gelukkig, maar ik heb mij toch wel eens afgevraagd of ik wel helemaal spoorde dat ik geen probleem had. Gelukkig ken ik meer mensen zoals ik, ik weet dus dat niet iedereen een probleem heeft. 




Als er steeds wordt gezegd dat de studenten het het moeilijkst van allemaal hebben kweek je volgens mij problemen. Natuurlijk is het moeilijk en zullen er zijn met problemen, maar ga er niet vanuit dat ze dat allemaal hebben en zoek ook eens naar positieve kanten. Er mag aandacht voor zijn, natuurlijk, dat moet zelfs ...... maar trek niet alles in het negatieve! 
Ik denk aan Kerst, toen mochten we maar weinig bezoekers ontvangen en er werden veel grapjes gemaakt over vervelende schoonmoeders en ouwe tantes die nu gelukkig niet mochten komen.....  maar er zit wel een kern van waarheid in.... soms moet je voor je fatsoen mensen uitnodigen waar je niet blij van wordt en nu kon er gezegd worden dat het niet ging. Er kon gelachen worden om de grapjes..... lachen is beter dan al dat mopperen. 
Ik weet ook dat er mensen zijn die deze Kerstdagen heel ontspannend vonden, lekker rustig! 
Maar zo zijn er steeds dingen die vervelend kunnen zijn, maar waar vaak ook wel eens iets positiefs aan zit. 
Ik wil meer aandacht voor de positieve dingen! Maak wel duidelijk dat er ook mensen zijn voor wie het moeilijker is en dat daar hulp voor moet zijn, maar doe niet alsof iedereen een probleem heeft. 
Ziekte, faillissement, werkeloosheid, dood ...... dat zijn dingen die voor iedereen die er mee te maken heeft een probleem zijn, die het allemaal moeilijker maken, maar ook daarmee kan de één beter omgaan dan de ander en natuurlijk is het ene probleem ook groter dan het ander. 
Maar voor de meeste mensen zijn er ook positieve dingen..... als ze het maar willen zien! Kijk naar wat je hebt en niet alleen naar wat je mist! Praat jezelf en anderen geen probleem aan. Heb je toch een probleem zoek dan hulp.... praat er over (dat is iets anders dan iemand een probleem aanpraten), lucht je hart, maar zoek ook naar het positieve. Je mag blij zijn als je je werk nog hebt, als iedereen in je familie gezond is, als je zelf niet ziek bent, als er mensen zijn die je willen helpen, als je zelf een ander kan helpen, als het mooi weer is, als je een gezellig gezin hebt, als je een dak boven je hoofd hebt.... etc. 


7 opmerkingen:

  1. Als je denkt in oplossingen, zijn er geen problemen, Ans. We praten onszelf de put in, terwijl er ook veel positiefs uit voortkomt. Focussen op het positieve is ook mijn uitgangspunt. En de positieve dingen van corona neem ik in mijn verdere leven mee. X

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met jou kan ik praten!
    Veel problemen hoeven niet een groot probleem te zijn! Dat er mensen zijn die het niet aankunnen begrijp ik, zeker als er over gepraat wordt alsof dat zo hoort en het allemaal zo vreselijk is!
    Maar het lijkt wel alsof mensen negatief willen zijn!
    Precies, de positieve dingen neem je mee! Zoals veel mensen bij hun opvoeding 'omgaan met problemen' hadden moeten meekrijgen, en 'overal het beste van maken'. Ik zie vaak dat voor kinderen alles maar leuk moet zijn...... dat breekt ze op als het een keer tegen zit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Reacties via Facebook

    Rie Groenewegen V D Horst
    Geluk

    Yvonne Willen
    Je hebt helemaal gelijk, ben al enige tijd met verwondering aan het luisteren en lezen over alle 'problemen' die iedereen blijkt te hebben...tuurlijk zijn er problemen, maar het hoeft niet overdreven te worden. En idd, kijk eens naar de positieve dingen, want die zijn er zeker.

    Ans Dekker-Martis
    Gelukkig.... een medestander!

    Carry Kohlmeijer
    Helemaal waar en goed geschreven. Elk praatprogramma heeft het over zielige jongeren. We vergeten de middenstanders, horeca en zzp’ers, die hebben het echt heel moeilijk.

    Ans Dekker-Martis
    Die laatsten hebben het ook aantoonbaar moeilijk!
    En ik geloof echt wel dat er mensen depressief zijn of doordraaien of wat dan ook en die moeten zeker geholpen worden, maar er wordt mensen een probleem aangepraat!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Facebook:
    Susanne Bout
    HE-LE-MAAL mee eens!!
    Gisteren ook weer op tv: "kinderen die zwemles moeten missen lopen een enorme achterstand op die ze nooit meer in kunnen halen." Excuse me????? Haalt je kind zijn/haar zwemdiploma niet op 5 jarige leeftijd, dan met 6, of 7. Of 11. Als je uiteindelijk je zwemdiploma maar haalt. En heb je daar nóg trauma's van op je 34e? 76e? Lijkt me niet.
    Hetzelfde geldt voor school/studie. Ze komen er heus wel.
    Mensen kijken volgens mij best vaak naar wat er nog wél kan. Journalisten niet, die kloppen dingen graag op...
    · Beantwoorden · 8 min
    Susanne Bout Precies. Met zwemmen hebben ouders natuurlijk de angst voor verdrinking als ze dicht bij water wonen, maar een zwemdiploma geeft ook geen garantie. Een 4-jarige doet er veel langer over dan een 6-jarige..... omdat een 4-jarige nou eenmaal minder kracht heeft en ook meer moeite heeft om het door te krijgen..... dus wat later maakt uiteindelijk niet veel uit.
    En later maakt dat echt niks meer uit! Edwin was steeds ziek en miste veel.... er was door een leraar veel tegenwerking en een andere was ook vervelend..... tijd om van school te veranderen. Om op deze manier (met achterstand dus) door te gaan naar het examenjaar vond ik niet verstandig (en hij begreep dat heel goed), dus ongeacht hoe zijn rapport zou zijn lieten we hem dat jaar overdoen. Daar heeft hij niks aan overgehouden.
    Ja, je hebt gelijk, er zijn zat mensen die wel positief zijn, maar we horen en zien alleen problemen, dat is natuurlijk meer nieuws dan mensen die het met alle maatregelen eens zijn tevreden zijn. Ik wilde daar eens tegenin gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Niets nieuws, zodra psychologen en verwante therapeuten het woord krijgen (en kregen)zijn er onoverkomelijke problemen die door de overheid verholpen moeten worden.
    Hoe was dat met de nozems? Ik was nog klein maar herinner de artikelen over verloederde jeugd die door gebrek aan aandacht enz. enz.
    Lang nie alle jongeren waren 'aangetast' maar door gun overdrijving geloof je ze niet altijd meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De verkeerden vallen altijd het meest op, wie normaal doet komt niet in het nieuws.
    Nu dan allemaal gestreste kinders...... ik geloof er niet in. Wel dat het voorkomt, maar niet dat ze er allemaal zo erg onder lijden. Net als in het begin met de bejaarden/verzorgingshuizen.... die hadden er ook niet allemaal last van en bovendien werd er erg veel voor ze gedaan.... en nog steeds. In het begin waren het vaak dingen als draai-orgels voor de deur en zangers etc.en kindertekeningen
    MAar ook een bosje tulpen, gebak, zoute haring e.d. .... en dat is nog steeds zo af en toe. Ze zijn dus niet vergeten..... de bejaarde die thuis zit wordt soms wel vergeten.
    Ik gun het ze van harte hoor.....ik vind het geweldig dat dat allemaal gedaan wordt! Maar ze hadden er echt niet allemaal een probleem mee dat ze geen bezoek kregen. En met de kinderen net zo.... ik denk dat het voor sommige kinderen juist een heel mooie tijd is. En de meeste studenten hebben nu extra tijd om te studeren en op tijd naar bed te gaan ....lijkt mij ook niet verkeerd. Het leven zal wat saaier zijn, maar daar komen de meesten ook wel weer overheen!

    BeantwoordenVerwijderen