Zoeken in deze blog

maandag 15 februari 2021

15 februari, herinneringen aan STAMPPOT.


 

Het is alweer een jaar geleden dat ik hier een stamppotparty had...... het zou al zo lang, maar eindelijk ging het gebeuren. Het koste niet eens moeite om een datum te vinden waarop wij allemaal konden..... dat was een wonder. 
Het werd een leuke dag, die 15de februari....... we wisten nog niet wat ons te wachten stond met corona. We hadden er wel van gehoord, maar dat was de 'ver van mijn bed-show'... .... hier was dat niet en bovendien was het niks ernstigs dachten we toen nog. 

27 februari werd de eerste besmetting vastgesteld in Nederland..... nog steeds zagen de meeste mensen de ernst er niet van in.

Op 4 maart moest ik voor controle naar de huisarts waar briefjes hingen dat er geen handen meer werden gegeven..... dat moest even wennen en zowel bij binnenkomst als bij vertrek gaf ik mijn huisarts een hand. 
Die middag ging ik naar een verjaardag....... de felicitatie ging net als anders.... geen enkele voorzichtigheid. 

Op 5 maart werd o.a. bekend gemaakt dat medici en zorgverleners mondkapje en andere beschermende middelen moest gaan gebruiken

6 maart werd een eerste sterfgeval vastgesteld in Nederland. Achteraf waren er waarschijnlijk al eerder besmettingen en sterfgevallen, maar toen werd er nog niet aan corona gedacht.

8 maart stond ik nog op een rommelmarkt.... binnen. We begonnen wel een beetje door te krijgen dat er meer aan de hand was, maar vonden het nog geen reden om thuis te blijven. 

Op 9 maart werd  in een persconferentie aangeraden andere mensen geen hand meer te geven en alle adviezen goed op te volgen. In Brabant moesten mensen zoveel mogelijk thuis werken.

10 maart werden grote evenementen in Noord-Brabant afgelast

11 maart werd covid-19/corona officieel als pandemie erkend..... toch zagen veel mensen de ernst er niet van in..... een griepje, meer niet. Nog steeds zijn er mensen die dat denken.  Het bleek wel wat heftiger te kunnen zijn, ook omdat er te weinig van bekend was. Er was geen geneesmiddel voor. Alles was nog onbekend, mensen kregen soms ernstige ziekteverschijnselen, de ziekenhuizen en vooral de ic-s raakten vol. Alleen daarom al werd het een probleem. Zelf als het niet erger dan een gewone griep zou zijn (waar ook jaarlijks mensen aan sterven) dan nog was het een probleem omdat er zoveel mensen tegelijk erg ziek van werden. Niemand had nog antistoffen waardoor het virus vrij spel had...... en niet iedereen werd er flink ziek van..... het verschil was groot!
Er was al snel sprake van de eerste golf.

Steeds meer werd er duidelijk..... veel ouderen werden erg ziek, mensen met andere gezondheidsproblemen......  maar ook mensen die daar niet onder vielen..... het bleken ook vaak mensen met overgewicht te zijn en dan vooral mannen met overgewicht. Een echt geneesmiddel was er nog niet, maar het werd wel steeds duidelijker welke middelen mogelijk verlichting konden geven. Ook middelen met kans op bijwerkingen die niet wenselijk waren, dus werd daar voorzichtig gebruik van gemaakt. 

Op 12 maart was er weer een persconferentie en werden maatregelen voor heel Nederland aangekondigd, zoals thuisblijven met geringe klachten en thuis werken. Een bijeenkomsten van meer dan 100 personen werden verboden. 

15 maart aangescherpte maatregelen.....alle horeca, uitgaansgelegenheden, sportclubs, zwembaden etc, moest per direct sluiten. Hotels bleven nog wel open. Alle scholen moesten de deuren sluiten, maar er werd een uitzondering gemaakt voor examenklassen en voor kinderen met ouders in vitale beroepen was opvang. 

Dit was allemaal nog maar een maand na onze stamppotparty......  dat hadden we toen nog niet kunnen bedenken!

Er kwamen steeds strengere maatregelen..... in de zomer kwam er een versoepeling en in het najaar moest het weer strenger worden omdat de tweede golf eraan kwam. Nu wordt er al uitgegaan van een derde golf. 
Er is veel gebeurd het afgelopen jaar. Vooral in het begin volgden de maatregelen elkaar snel op. Het was allemaal een beetje onwerkelijk. Onze party was net op tijd en heeft ook geen gevolgen gehad gelukkig.... niemand van ons is ziek geworden.  
Er zijn nu vaccins..... dat moet uitkomst bieden. Geen 100% bescherming natuurlijk en best kans dat dit net als de griepprik elk jaar nodig zal zijn, het zou mij niet verbazen. En het duurt even voor iedereen de prik heeft gekregen.

Zelf denk ik dat de kans groot is dat het zich zal ontwikkelen als griep, dat we er weerstand tegen krijgen, dat het steeds weer terugkomt, vooral in de wintermaanden, dat er nog wel mensen aan overlijden, maar dan net als bij griep alleen maar de zwakkeren. Dat niet meer zoveel mensen tegelijk ziek worden omdat we weerstand hebben tegen corona, deels door de vaccins en deel doordat we er toch mee in aanraking komen. Door het vaccin zullen we er minder snel erg ziek van worden als we toch besmet zijn en zo bouwen we eigenlijk alleen maar meer weerstand op. Er zullen steeds mutaties bijkomen en daarom zal het vaccin (ook weer net als de griepprik) steeds aangepast moeten worden. 
Ooit was de griep ook een gevaarlijke ziekte en gingen er veel meer mensen aan dood.
Ik denk echt dat het met corona net zo zal gaan.....over een tijdje nog steeds een vervelende ziekte, vooral voor kwetsbare mensen, maar de meeste mensen zullen er niet meer zo erg ziek van worden.... er zullen geen quarantaines meer nodig zijn en niet al die maatregelen die we nu hebben en naar mijn idee nu ook echt nodig zijn. 
Het zal even duren voor het zover is.....  ook als we allemaal ingeënt zijn zal niet ineens alles weer normaal zijn, maar zal het wel steeds normaler worden. Ook willen veel mensen niet ingeënt worden, daardoor kan niet te snel alles weer open. Er zal nog steeds extra aandacht zijn voor de verschijnselen van corona, er zal nog wel een tijdje regelmatig getest worden. Pas als duidelijk is dat we het grote gevaar hebben weten om te buigen naar een veel kleiner gevaar wat voor de meeste mensen geen enkel probleem is, pas dan is het echt weer normaal. Hoe lang dat duurt? Geen idee! Misschien heb ik het wel helemaal mis, ik ben tenslotte geen viroloog. Maar er komen zeker betere tijden, daar ben ik wel van overtuigd! Zelf ben ik deze periode doorgekomen zonder problemen...... ik mis natuurlijk wel dingen, maar ik vind dat geen enkel probleem. Ik ben niet ziek geworden, zelfs een test is niet nodig geweest tot nu toe. Ik ben wel voorzichtig geweest, maar leefde niet in een voortdurende angst voor het virus. Ondanks dat ik nauwelijks visite kreeg en op visite ging was er genoeg contact met andere mensen..... op straat kwam ik tijdens mijn wandelingen regelmatig mensen tegen met wie ik een praatje maakte. Lange telefoongesprekken, mails, facebook, mijn weblog..... contact genoeg. Wel anders, maar daarom niet verkeerd. Ik verveel mij gelukkig nooit, dus ook dat maakte dat ik mij prima vermaakte. Mijn uitzicht helpt ook mee, natuurlijk is het moeilijker als je driehoog achter woont met uitzicht op een blinde muur en met 5 kinderen die je moet helpen met hun huiswerk en tussendoor ook nog zelf thuis moet werken. Maar ik heb het niet slecht..... ik ben echt tevreden met hoe het nu gaat voor mij. 
Natuurlijk heb ik liever dat alles weer normaal is, maar als het nog even zo doorgaat is dat geen probleem voor mij.
Ik denk altijd maar dat het tijdens de Spaanse griep veel erger was..... toen hadden de mensen nog geen telefoon of computer. Er was geen tv wat voor de nodige afleiding en informatie kon zorgen. Er waren geen supermarkten waar je gewoon je boodschappen kon bestellen die thuisbezorgd werden, geen webwinkels om leuke of handige dingen te bestellen ...... je zal in die tijd in quarantaine moeten.... dat is pas echt in afzondering!  Geen radio, spelcomputers, cd's of dvd's, als je geluk had had je wat boeken die je al 10x gelezen had. Kasten vol met boeken hadden de meeste mensen niet. De kinderen hadden geen bakken met speelgoed..... er was gewoon van alles minder. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar om dan in quarantaine te moesten lijkt mij niet fijn! 

Ik ben BLIJ dat ik in deze tijd leef..... niet blij met corona, maar als het er dan toch is dan is dat in deze tijd voor mij helemaal niet zo slecht! Er zijn dingen die ik mis, maar er zijn nog zo verschrikkelijk veel mooie dingen die er wel gewoon zijn!
Ik ben BLIJ dat ik mij blijkbaar goed kan aanpassen en overal het beste van weet te maken!
Niet alles in het leven loopt nou eenmaal zoals we het graag zouden willen, dat besef ik heel goed..... en daarom ben ik BLIJ met wat ik wel heb! 

De herinneringen aan die stamppotparty zijn leuk en vooral omdat de wereld zo snel daarna zo veranderde! Misschien volgend jaar weer zo'n party.... of wat anders.... dat zien we volgend jaar wel weer. Maar wat we gehad hebben pakken ze ons niet meer af! Net als de leuke barbecues die we met datzelfde groepje hadden....leuke herinneringen! 












2 opmerkingen:

  1. Stamppot, toevallig vandaan spinaziestamp gegeten.
    Ook lekker, met spekkies en rookworst smakeen ook andere groenten dan koolsoorten.
    Morgen naar de winkel voor zuurkool, heb ik al te lang niet meer gekookt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben gek op zuurkool, daar had ik toen een hartige taart van gemaakt....heeeeeerlijk!
    Ik doe door stamppotten ook vaak shoarma, vooral in de hutspot.... vind ik erg lekker! Ik stamp ook regelmatig iets anders mee, bij hutspot vaak ook wat gebakken uien. Een appeltje wil ik nog wel eens meestampen en als ik een restje van het één of ander heb gaat dat er ook gewoon doorheen.

    BeantwoordenVerwijderen