Zoeken in deze blog

zondag 14 februari 2021

Een prachtige Valentijnswinterdag

 Mijn opa had 3 ijsschuiten, de "Fram', de 'Finta' en de 'Piet Hein'. De Piet Hein was het kleinst en ik kan mij eigenlijk niet herinneren dat die gebruikt is. De Oranje Fram en de blauwe Finta stonden regelmatig op het ijs. Later waren de ijsschuiten van mijn vader en hij heeft ze nog een tijd gehad, totdat de opslag ervan een steeds groter probleem werd, want waar laat je 3 ijsschuiten in de zomer? Ze zijn daarom verkocht. 
Wel jammer, maar het is niet anders.
Gelukkig is er nu een stichting voor behoud van de ijsschuiten van de Gouwzee! 

Toen de oranje Fram verkocht werd stond er een artikel in de krant over deze ijsschuit. De nieuwe eigenaar had verteld dat het gevolg van koningin Wilhelmina daarin meegezeild was en dat mijn opa hem daarom uit dankbaarheid oranje had geschilderd. Mijn moeder was witheet.... een onzinverhaal en ze schreef naar de krant. Het was een typisch gevalletje van de klok horen luiden, maar de klepel niet kunnen vinden. 
In werkelijkheid was hij al oranje toen mijn opa hem kocht. 
Wilhelmina zat in een andere ijsschuit, maar haar 'gevolg' zat in de Fram en mijn opa kreeg als dank gouden manchetknopen met een kroon en een W erop. 
Ook stond in het artikel dat de nieuwe eigenaar geen flauw idee had waar de naam vandaan kwam. 
Jammer, het is in elke encyclopedie te vinden (het was nog in het precomputertijdperk).
Fram is Noors en betekent voorwaarts. 
De ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen liet een schip  bouwen met de naam Fram voor ontdekkingsreizen naar het Poolgebied.  Het schip is in de vaart genomen op 24 juni 1893 en bevind zich tegenwoordig in het Frammmuseum in Oslo.

foto gevonden op internet: Door João Ferro - http://viagensdojoao.googlepages.com, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1547130

Finta is een plaats in Roemenië, in het Tjechisch betekent Finta truc of foefje. 

Toen ik klein was (nog veel kleiner dan ik nu ben) ben ik eens mee geweest met mijn vader in één van de ijsschuiten, ik weet niet meer of het de Fram of de Finta was. Mijn moeder was bang dat het te koud voor mij was en ik werd in een tafelkleed gerold. Mijn jongste broer ging vaker mee, die vond het prachtig. Ik weet mij er verder niet veel meer van te herinneren, behalve dan dat tafelkleed.
Zodra het begon te vriezen werden de mannen al onrustig .... zodra het kon werden de schuiten opgebouwd en dan maar hopen op wind. Vaak was het ijs goed, maar was de wind er niet...... andere jaren was er wel wind maar geen ijs. Maar wat was het leuk als het dan eindelijk weer eens kon! 
Ik weet nog dat mijn vader dan op klompen 'op scherp' liep, die had hij nodig om af te kunnen zetten. 
Hij had dan een lange leren jas aan en een bivakmuts die mijn moeder gebreid had. 

Later zagen we vaak DN-ers, kleine éénpersoons-ijszeilers die vaak voor wedstrijden gebruikt werden. Wij vonden dat eigenlijk maar niks, zulke kleine dingetjes.... nee, dan onze ijsschuiten, daar kon je met een heel stel mensen in. Die waren ook nuttig, zeker toen Marken nog echt een eiland was..... van voor de dijk!  Met ijsschuiten was Marken goed te bereiken. Markers kwamen als er ijs lag vaak op de schaats naar Monnickendam met duwsleeën.... daar konden ze spullen op meenemen, maar een ijsschuit was natuurlijk ook handig. Ik weet daar zelf niet meer van, ik was 3 jaar en 8 dagen toen de Markerdijk ervoor zorgde dat Marken niet langer een eiland was, maar een schiereiland, ik heb dus geen herinneringen aan de tijd van voor de dijk. 

Ze stonden deze week op het ijs.... zodra het kon. Er is gezeild.... een prachtig gezicht. 
Ik wilde er aldoor naartoe wandelen, maar ik wilde zoveel en niet elke dag liep ik lekker genoeg om zo ver te gaan, zaterdag was ik in de buurt, maar ik had al veel gelopen en dat kon er niet meer bij.. Vandaag was de laatste kans, want ik neem aan dat iedereen op tijd de boel weer inpakt.
Ik liep lekker en heb daar een tijd staan kijken. Er stond een koude wind. Gelijk maar even het hele Hemmeland rondgelopen. Ik had nog niet gezeten, nou ja, 2 keer een minuutje.... even een foto maken en weer verder. Ik was toch wat overmoedig geweest merkte ik, ik had al veel gelopen, maar was nog lang niet thuis! Maar daar zag ik het perfecte bankje....in de zon, uit de wind!
De vogels kwinkeleerden dat het een lieve lust was. (Oké, beetje overdreven, de kauwen schreeuwden meer, maar ik vond het zo'n mooie zin!) 😂🐦
Daar heb ik een kwartiertje heerlijk gezeten..... ondertussen kwamen er steeds meer wolken..... de zon kwam er nog doorheen, maar het zou duidelijk kouder worden als de zon echt achter de wolken verdween. 


De kortste weg naar huis, geen meter extra, niet voor warme chocolademelk, niet voor een Vietnamese loempia.....nergens voor, nog geen centimeter! 
De laatste loodjes wogen zwaar, maar ik kwam thuis... natuurlijk kwam ik thuis. 
Het avondeten werd iets waar ik weinig werk aan had..... de verwarming moest al snel wat hoger, want nadat ik eerst begon te gloeien, kreeg ik het daarna koud. Dus lekker bij de verwarming en onder een dekbed op de bank..... met warme cappuccino!  



Het zijn wat veel foto's geworden, ik had er nog veel meer, maar een verdere keuze vond ik te moeilijk. 
Scroll gerust door, klik het weg of klik de foto's groter...... de keuze is aan de lezer! 

Herinneringen aan een korte maar prachtige winter. 
Een winter om
BLIJ van te worden!

Valentijnswinter 2021


Bij aankomst op het Hemmeland zag ik ambulance en brandweer net vertrekken.....ze hebben het druk. 
Toen ik later op de terugweg was hoorde ik weer sirenes in de buurt. 
Ik vind dat toch altijd wel eng!










Toen een ijskoude oostenwind het begin van deze vorstperiode aankondigde overstroomde het hier, waardoor en allerlei binnenmeertjes ontstonden die snel bevroren..... een veilige schaatsplek voor de kleintjes!













Ken je die mop van die cv-ketel in Arnhem? 
De monteur weet het ook niet meer en belt de fabrikant! 
(Hij kreeg hem zaterdag wel aan de gang, maar hij blijft uitvallen) 

LET OP!

Voor maandagochtend geldt code rood in het hele land i.v.m. IJZEL!
Vanaf 03.00 uur geldt het in de westelijke provincies, daarna volgt de rest van Nederland. 

3 opmerkingen:

  1. Het ijszeilverhaal kende ik. Het blijft een mooie herinnering, het bewaren en opschrijven meer dan waard.
    Het koningshuis werd toen nog vereerd door veel mensen. ☻

    De cv-ellende in Arnhem is een soap aan het worden....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, toen werd er meer naar het koningshuis opgekeken dan nu.... maar ook nu zouden veel mensen het nog wel erg leuk vinden denk ik. Maar de verering is normaler geworden..... fouten worden ook gezien, niet alles wordt goed gepraat.

    Ja, dat is echt een soap, niet normaal meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geertje Woldering
    Wat leuke foto's

    Ans Dekker-Martis
    Dank je!

    Susanne Bout
    Mooie wandeling.
    (Wat erg, die ketel bij Edwin...)

    Ans Dekker-Martis
    Susanne Bout Het was een heerlijke wandeling (de terugweg wat minder)..... en zo mooi allemaal.
    Die ketel is echt een drama.

    Pat Ricia
    Prachtige foto's Ans. En wat een boel herinneringen aan de ijsschuiten in jouw familie. Ben je de ijsschuiten nog weleens ergens tegen gekomen?

    Ans Dekker-Martis
    Dank ja. Heel veel herinneringen, ook al heb ik er zelf niet vaak ingezeten
    Jawel, in elk geval is de Fram hier nog..... ik dacht de Finta ook, maar weet het niet zeker. Ik weet de kleuren, maar aan het model kan ik ze niet herkennen, daarvoor heb ik ze toch te weinig gezien.
    Jammer dat ze weg moesten, maar je krijgt die dingen niet in een schuurtje.

    Pat Ricia
    Nee, je hebt echt wel een flinke ruimte nodig om die ergens te stallen inderdaad. Maar de afgelopen dagen waren wel grandioos. Ik vind die oude ijsschuiten echt prachtig om te zien.

    Ans Dekker-Martis
    Ja, ik vind ze nog altijd leuker dan die kleintjes. Ik snap wel dat dat leuk is om te doen, maar die grote dingen vind ik echt mooi!
    Ik heb genoten deze week.... eerst die sneeuw en later ijs..... super! Al was het maar een week, dit hebben we binnen! Kan niemand ons meer afpakken!

    Pat Ricia
    Ans Dekker-Martis zo is dat. En ja die kleintjes gaan vreselijk hard maar ik vind de grote ook veel leuker en mooier om te zien.

    BeantwoordenVerwijderen