Zoeken in deze blog

zaterdag 6 februari 2021

Herinneringen aan winters


 Welke winter het was weet ik niet precies meer, maar Edwin zat in die tijd in Rotterdam op school en zat in de trein op de terugweg. 
Er lag een stevig pak sneeuw en het bleef maar sneeuwen.
Een paar stations verder vertrok de trein weer na een tussenstop om net voorbij het station vast te lopen in de sneeuw. Was dat nou een paar meter eerder gebeurd dan hadden ze kunnen uitstappen, maar waar zij stonden mocht dat niet. Het duurde lang..... er gingen treinen voorbij die richting Amsterdam leken te gaan.... maar ook als ze naar Utrecht gingen zou dat best een goed oplossing geweest zijn.... daarvandaan gaan genoeg treinen naar Amsterdam. Maar ja, ze mochten er niet uit, dus overstappen ging niet. 
Edwin had het geluk in een gezellige coupé te zitten. Er was iemand die vroeg of hij een sigaret mocht hebben van iemand, er mocht niet gerookt worden, maar..."misschien word ik er dan wel uitgezet" 😂
Iemand met hoofdpijn werd geholpen door anderen, de één had een pijnstiller en een ander een flesje water..... altijd leuk als mensen behulpzaam zijn. Het begon toch wel erg lang te duren..... er zat een groep mensen in die toneel speelden en die gingen in die trein stukken uitvoeren die ze ooit gespeeld hadden.... ze werd het een vrolijke boel en iemand uit een andere coupé die even zijn benen strekte besloot daar te blijven, want in zijn coupé werd alleen gemopperd. 
Uiteindelijk zijn ze teruggesleept naar het perron, waar ze konden overstappen. 



Een paar jaar later had Edwin een stage in het Congresgebouw in Den Haag..... hij zou die dag wat later thuiskomen. 
Het begon te sneeuwen en te sneeuwen, de bussen reden niet meer en de enkele auto die ik voorbij zag komen reed stapvoets. 
Ik belde Edwin op....
"Zoek maar een slaapplek voor vannacht, er rijden geen bussen meer".
"Maar de treinen toch wel?"
"Ja, maar dat sta je bij het CS in Amsterdam..... er rijden geen bussen." 
"Dan kan jij mij toch halen?" 
"Je denkt toch niet dat als de bussen niet meer rijden omdat het te glad is dat ik het dan wel doe? Zoek maar een slaapplek, er is een hotel dichtbij, ik betaal wel"
Niet dat ik geld overhad, maar veiligheid voor alles!
Een half uur later belde hij:
"Ik heb de oplossing hoor, ik heb mijn chef gebeld en ik mag een bus lenen, dus ik kom er aan!" "Edwin, ik vind dit geen goede oplossing, het is spiegelglad!"Hij  vond het een perfecte oplossing, er viel niet tegen te praten, maar hij was wel zo aardig om te bellen en de telefoon aan te laten staan de hele rit.... zo wist ik of alles goed ging. Hij bleek een hele strooi- en veegploeg voor hem te hebben, daar had hij geluk mee, maar toen hij van die weg afging was het slechter. Hij reed voorbij.... gelukkig..... hij reed de straat in, maar er lag teveel sneeuw op de parkeerplekken.....doordat hij dat voor zich uit schoof werd het een berg en hij kon daar maar half in..... dat zou voor mijn kleine autootje geen probleem zijn, maar de bus die hij mocht lenen was erg groot en zou veel te ver uitsteken. Dus weer terug en verderop langs de weg geparkeerd. 


1978/1979, ik was net getrouwd die zomer en woonde tijdelijk in Purmerend. Het sneeuwde nadat er eerst ijzel viel, het stormde, het onweerde er was mist......... de telefoonlijnen waren overbelast. 
Ik probeerde de bushalte te halen om naar mijn werk te gaan..... ik had geprobeerd de bus te bellen of ze wel reden, maar ik kwam er niet door... dan maar proberen. Ik ploegde mij door de sneeuw, maar er stonden daar veel flats en als daar een windvlaag omheen gierde werd ik gewoon weer teruggeblazen, dat schoot niet op. Uiteindelijk gaf ik het op en ging terug naar mijn flat. Met moeite kon ik mijn werk telefonisch bereiken en vertelde dat ik niet kon komen. 
Ook Ed kon niet naar zijn werk.... hij had lange tijd in Purmerend gewerkt, maar hij was overgeplaatst naar Amsterdam...... en daar kon hij niet komen. 
Het was best gezellig, allebei thuis. 

2012, mijn oudste broer was net overleden en het sneeuwde een beetje. Op de dag van de crematie lag er een flink pak sneeuw en er kwam steeds meer bij. 
Er belden mensen af, het was echt geen weer voor een verre rit, het was glad, er was slecht zicht en er was kans om ergens vast te lopen in de sneeuw. Mensen die wel onderweg waren draaiden om toen het steeds slechter werd, anderen kwamen te laat. Wat een geluk dat we niet mee zouden gaan naar het crematorium, we zouden hier afscheid nemen. 
Edwin kwam met het ov, hij had toen een heel oud autootje, hij wist niet of hij daarmee met dat weer Monnickendam zou halen. 
Toen Edwin arriveerde zag hij de dikke laag sneeuw op de stoep en praktisch als hij is ging hij meteen op zoek naar een bezem. 
Terug naar huis was hij zo'n 5 uur onderweg, net als mijn Zeeuwse familie die ook met het ov was..... Nederland lag plat. 
Het bleef de hele week vriezen en in die tijd bleek de waterleiding in broer zijn huis stukgevroren te zijn. Dat jaar heb ik niet van de sneeuw genoten, niet zoals anders.

1986..... dat jaar was er net als het jaar ervoor een elfstedentocht....de 14de. Deze herinner ik mij zo goed omdat ik die samen met Ed in het ziekenhuis op tv zag. Dat was genieten samen.

1986/1987 ... Wat was het koud! Ik kan goed tegen de kou, maar dit was erg..... ik droeg over mijn warme muts oorwarmers.... met een sjaal dekte ik het grootste deel van mijn gezicht af, want de kou deed pijn op mijn gezicht. 
Ik had alle radiators in huis open gezet, zodat ze niet konden bevriezen.... en stiekem lachte ik om de mensen met een bevroren radiator....eigen schuld!
 Totdat ik een plas water onder de verwarming op Edwin zijn kamer zag. Het bleek geen lek te zijn, maar doordat ik niet vaak aan die knoppen draaide was er deze keer binnenin een moer meegedraaid wat de lekkage veroorzaakte..... dat was eenvoudig te verhelpen! Ik zal nooit meer andere mensen uitlachen!!!



De lange winter van 1962/1963 maakte ik ook mee....  ik was 8. Ik herinner mij nog wel wat, maar niet veel meer. Ik herinner mij de fakkeltocht over het ijs hier en ik weet dat ik in een auto zat die over het ijs reed..... allebei dingen die ik daarna nooit meer meemaakte. Ik denk dat dat ook het jaar was dat we voor het eerst gingen fonduen met Kerst. Mijn vader was de hele dag met zijn ijsschuit op het ijs geweest en kwam hongerig thuis. Aan tafel moest hij steeds lang wachten voor hij een gaar stukje vlees in zijn mond kon stoppen...... voor hem was fonduen geen succes!

Er zijn meer winterse winters geweest, maar ook kwakkelwinters. Veel mensen denken dat er vroeger elke winter sneeuw lag en dat er geschaatst kon worden, maar dat zijn de dingen die we onthouden, de kwakkelwinters vergeten we weer. Ik heb dat zelf ook hoor, in mijn herinneringen zie ik alleen sneeuw en ijs, maar tegelijkertijd herinner ik mij mijn meester die ik in de 4de en 5de klas had.... dat hij zei dat we niet zo dom moesten zijn om kunstschaatsen aan Sinterklaas te vragen, want als het zo door zou gaan als de laatste jaren dan zouden ze te klein zijn als we eindelijk weer konden schaatsen. Er waren toen dus ook kwakkelwinters, alleen ben ik dat vergeten! 

Nu staan er een paar koude dagen op het programma.... sneeuw en ijs.... ik ben benieuwd. Van mij mag het.... heerlijk! 
De schaatsen en sleeën zijn niet aan te slepen....  overal kom ik vraag en aanbod tegen..... skipakken voor kinderen worden gevraagd, sleeën te koop en te leen......de bezorgauto's van AH krijgen een sneeuwschuiver (dit hoorde ik op tv, maar later las ik dat ze een sneeuwschep meekrijgen.... elke winter! Dat klinkt toch net even anders!)...... Nederland heeft winterkoorts! 

Sneeuw   Sneeuw   Sneeuw   Sneeuw   Sneeuw

BLIJ BLIJ BLIJ


PRETTIG WEEKEND ALLEMAAL!!!!

ps..... Zondag wordt het afgeraden om de weg op te gaan, in het hele land kan het spiegelglad worden.....KIJK UIT DUS!


2 opmerkingen:

  1. Dat zijn winters die je nooit meer vergeet. Mooie en grappige herinneringen zoals de gezelligheid in de trein. ☻
    Als deze winterweek doorzet worden weer nieuwe verhalen opgeslagen.
    Ik wacht in spanning op de komende dagen, maar ook met de gedachte: eerst zien-dan geloven.🤔

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, goede herinneringen, gekke herinneringen..... heerlijk.
    Eindhoven en Enschede sneeuwt het al en op veel plaatsen motscheeuw, waaronder Schiphol.... dat komt in de buurt. Ik zie hier nog niks.
    Het blijft altijd afwachten, eerder deze week geloofde ik het nog niet echt, maar zo kort van tevoren is de kans groter dat het uitkomt, maar of het inderdaad een week gaat duren is weer afwachten. Ik wil een meter sneeuw!

    BeantwoordenVerwijderen