Zoeken in deze blog

vrijdag 26 februari 2021

Lekker.... of toch niet?

Er zijn wat dingen die ik graag lust, maar die niet goed voor mij zijn. Één daarvan is chocola! Witte chocola heb ik nooit lekker gevonden, daar griezel ik echt van... een dun laagje om een bonbon vind ik niet erg, maar een hap witte chocola..... bij de gedachte krijg ik al kippenvel en word ik een beetje misselijk. Verder vind ik ook niet alle chocola meer lekker, maar veel nog wel... als het heel zoet is haak ik af. Puur vind ik ook lekker, maar daar heb ik snel genoeg van (wat dan weer goed is). Met noten en rozijnen.... heerlijk. Negerzoenen vind ik ook heerlijk..... ja, zo noem ik ze nog steeds, want het staat wat raar als ik schrijf dat ik zoenen heerlijk vind! Kan ook lekker zijn, maar we hebben het nu over heel andere dingen. Negerzoenen..... ik kan er niet afblijven als ik ze een keer in huis heb..... ik koop ze dan ook niet vaak.... meestal met een verjaardag of zoiets en dan blijft er altijd wel iets over 😂

Drop lust ik ook graag, maar ik ben er niet meer zo gek op als vroeger......   toch heb ik soms ineens zin in drop. Ook niet goed voor mij...... natuurlijk door de suiker (en ik ben niet gek op vervangingsmiddelen voor suiker, producten met suikervervangers zijn vaak zo zoet dat ik het echt niet lekker meer vind en sommige vervangers veroorzaken darmproblemen bij mij. Ik ben er ook niet van overtuigd dat dat gezonder is dan suiker, dus ik gebruik weinig waar suikervervangers inzitten)... maar drop is ook slecht voor de bloeddruk. En dan maakt het niet uit of het zoete of zoute drop is, want het is niet het zout (wat meestal salmiakzout is) dat de boosdoener is, maar glycyrrhizine en dat is gewoon een bestanddeel van drop!
Zoute rijen.... heerlijk.... ook dropachtig! De meeste soorten salmiakdrop vind ik heerlijk! 

Spekken.... hm.... vroeger was ik er gek op, nu soms..... als ik trek in spekken heb zou ik een hele zak leeg kunnen eten (doe ik niet), maar dan hoef ik ze ook een jaar lang niet meer. 
Veel ander snoepgoed ben ik minder gek op.... ik lust het wel, maar het kost mij geen moeite om het te laten staan. 

Koek ben ik ook niet zo gek op.... hoewel ik sommige soorten best lekker vind zal ik voor mijzelf nooit koek kopen, er zijn andere dingen waar ik gekker op ben. Roze koeken griezel ik een beetje van, hoewel de ene roze koek de andere niet is.
Gek is dat..... hoewel ik sommige soorten koek lekker vind denk ik in de winkel nooit "laat ik eens lekkere koek meenemen!' ik kan er heel goed afblijven. Maar.... als er een pak open is en ik neem er één.... dan vind ik ze ineens weer heel lekker.... maar niet zo dat dan het hele pak leeg moet!

Gebak... heerlijk..... vooral slagroom, maar mokka vind ik ook heerlijk! Eigenlijk vind ik alle gebak wel lekker.... maar dat koop ik niet voor mijzelf, dat is iets voor feestelijke dagen! En ik vind ook echt dat gebak een feestelijke dag feestelijker maakt. Eigenlijk vind ik een verjaardag zonder gebak geen verjaardag.... ik weet dat het onzin is, maar zo voelt het voor mij.... het is dan minder feestelijk en ik vind dat een verjaardag best feestelijk mag zijn. Het hoeft van mij geen duur gebak te zijn. Hoewel de banketbakker vaak wel erg lekker gebak heeft ben ik met goedkoop gebak uit de supermarkt ook dik tevreden! 

Slagroom vind ik ook lekker op de koffie of ijs en zelfs zomaar een lepel slagroom zou ik wel lusten. Wel jammer dat de slagroom in spuitbussen zoet is, ik vind het lekkerder zonder suiker en het is nog beter ook.

IJs...... heerlijk!  De meeste soorten lust ik erg graag en als ik eenmaal begin ben ik niet te stoppen! 

Salades.... ik denk dat ik alle soorten wel lust. Heerlijk op brood of op een toastje, maar ook zonder dat..... zo lekker! 

Pindakaas.... ook lekker, heerlijk op brood.... vooral met een dwarsligger erop (augurkenplak)..... en evt. nog een plak kaas. Nou is pindakaas niet heel ongezond, er zitten ook goede dingen in, maar grote hoeveelheden pindakaas is niet aan te raden. 

Patat, pasta's, pannenkoeken, pizza..... heerlijk! Sommige dingen kan je zo gezond of ongezond maken als je zelf wil.... pasta's eet ik met heel veel groente en ik gebruik altijd de volkorenversie.... dus op die manier is het geen ongezonde maaltijd.
 
Zuurkool... alle soorten en op welke manier dan ook klaargemaakt.... ook zo uit het pakje! 
Stamppotten... de meeste soorten vind ik heerlijk. In verhouding gebruik ik altijd veel groente en minder aardappels dan gebruikelijk. 

Zoute haring.... met uitjes en zuur graag..... daar kan je mij wakker voor maken! Daar kan ik echt BLIJ van worden!


Dat is nog wel gezond (wel even het zout wegdenken dan).... vette vis is prima!
En een verse makreel..... heerlijk!
Braadharing in het zuur...... ik koop wel eens een potje en loop dan steeds naar de keuken voor nog een stukje..... en ineens is het potje leeg! (Het zijn maar kleine potjes!)


Gebakken spek.... jammie.... met een gebakken eitje erbij! 
Kaas..... bijna alle soorten, alleen blauwschimmelkaas ben ik niet gek op.. ik lust het wel, maar zal het voor mijzelf nooit kopen.. 
Rookworst...... veel te lekker! Chorizo....jammie.

Gelukkig zijn er ook gezonde dingen die ik lekker vind, ook al loopt over het algemeen het water mij niet in de mond als ik bijvoorbeeld snoeptomaatjes zie.... maar die vind ik echt wel lekker en ik heb ze vaak in huis. 
Fruit.... ook lekker, vooral in de zomer....in de winter ben ik meestal minder enthousiast. Favoriete fruitsoorten zijn mango, aardbeien, watermeloen, zure appels en kersen. 
Komkommer vind ik heerlijk, maar niet in de winter..... of het aan mij ligt of aan de komkommer weet ik niet, maar in de winter vind ik het wat bitter smaken. Bovendien heb ik in de winter de komkommer niet nodig als dorstlesser..... tijdens een hittegolf eet ik heel veel komkommer, maar heb ik ook veel meer dorst en dan is komkommer heerlijk! Sla eet ik vaak en dat kan overal bij.... ook op een broodje kaas of zoiets (met een plakje komkommer en wat wortelrasp) Sla kan op vele manieren klaargemaakt worden en vooral op heel veel gezonde manieren!

De dingen waar ik het meest gek op ben zijn over het algemeen niet gezond, ik eet ze daarom ook niet te vaak. Af en toe mijzelf verwennen mag wel, maar niet overdrijven..... als ik weet dat ik er niet af kan blijven koop ik dat niet voor mijzelf. 

Ik drink vooral water en thee en soms koffie met warme melk. Frisdranken neem ik zelden en alcohol drink ik helemaal niet (nou ja, misschien eens in de 3 jaar of zo met oud en nieuw of iets anders feestelijks.... één glaasje). 


Gelukkig zijn er best veel gezonde dingen die ik lekker vind, al kan er niet veel tegen negerzoenen en gebak op!  Maar een gezonde maaltijd staat regelmatig op tafel en verorber ik met smaak, dus meestal eet ik echt wel gezond.... maar zo af en toe is het erg lekker om iets ongezonds te nemen! Gewoon even een verwenmomentje, dat heeft een mens ook nodig en zolang het met mate is is dat meestal geen probleem. Natuurlijk moet iemand met een pinda-allergie zichzelf niet verwennen met een handje pinda's, dat kan iemands dood worden, dus dat is geen verwennerij meer, maar mensen die zuinig met zout, suiker of vet moeten zijn mogen over het algemeen best wel eens 'smokkelen..... maar niet teveel en te vaak! 
Ooit had ik vreetbuien en at ik echt alles..... niet te stoppen! Ik at dwangmatig! Veel mensen kwamen met (meestal) goedbedoelde adviezen, maar hadden geen flauw idee hoe het werkt bij iemand die zoiets heeft. Niet erg.... maar als mensen hun waarheid dan als enige waarheid verkondigen wordt het irritant!
Want nee....niet in huis halen hielp niet..... als ik zo'n bui had bleef ik zoeken en aardappelen, eieren, brood, pindakaas e.d. had ik altijd wel in huis.... dat ging dan allemaal op!!! Juist als ik wel iets lekkers in huis had ging het beter.... dan stopte ik vaak eerder (niet altijd) omdat ik in huis had waar ik trek in had. Ook hielp het als ik wist dat ik iets lekkers in huis had.... het idee dat ik het nemen kon als ik het wilde maakte dat ik er beter af kon blijven. Toch waren er mensen die mij streng toespraken dat ik het niet in huis moest halen.... waarschijnlijk konden die er zelf niet afblijven als ze het in huis hadden en sommige mensen gaan er nou eenmaal vanuit dat wat voor hen goed is voor een ander ook goed is.... die willen niet geloven dat niet iedereen hetzelfde is!  Discussie is met dergelijke mensen niet mogelijk, maar hun gezeur zorgde juist weer voor nieuwe vreetbuien!
Ik heb het gelukkig niet meer, wat ik nu een eetbui noemt lijkt niet meer op de vreetbuien van vroeger. 
Ik kan nu stoppen..... als ik een keer chips eet (o ja, daar ben ik ook gek op), dan doe ik vaak meerdere dagen over een zak en dan soms nog met wel een week of langer ertussen. Vroeger moest hij in één keer leeg.... er bestonden toen heel grote familiezakken chips.... die waren nog te klein...... als ik niet meer had ging ik op zoek naar iets anders, want ik moest eten. Zo blij dat ik dat niet meer heb! 
Ik heb er nooit een probleem van gemaakt.... ik ging er altijd vanuit dat het wel weer over zou gaan. Het heeft wat lang geduurd, maar het ging uiteindelijk wel over. Een tijdlang was het nog wel zo dat ik het heel even had als er dingen tegenzaten..... dan gingen even alle kasten open op zoek naar iets eetbaars. Daarom was het maar goed dat ik er zelf geen probleem van maakte, want dat probleem zou dan weer een reden voor extra vreetbuien geweest zijn!!! Maar nu heb ik het zelfs niet meer als het tegenzit.....  alleen een heel enkel keertje zomaar een klein eetbuitje omdat ik ineens ontzettend veel trek in wat lekkers heb! Dat is prima! Ik heb mijzelf afgeleerd om uit gewoonte of beleefdheid iets ongezonds te nemen..... als ik gebak eet heb ik daar dus echt trek in ! Ik lust het altijd, maar er is verschil tussen lusten en er echt trek in hebben! Er zijn wel eens uitzonderingen, maar over het algemeen vraag ik mij eerst af of ik het echt heel graag wil. 



Maar bij tropische temperaturen en harde wind een ijsje eten is nog niet zo simpel.
Ik was hier op weg naar mijn Arnhemse kapper (was hard nodig) en at met Edwin en Geurtje nog even een ijsje, daar was nog tijd voor. 
Ik had om een klein ijsje gevraagd (ik wilde niet teveel suiker), het was inderdaad een klein ijsje, maar dit kinderijsje was versierd met heel veel zoetigheid..... wel lekker hoor, maar volgende keer toch maar een kaal klein ijsje 😂



8 opmerkingen:

  1. Een smakelijk stukje, ik heb het lekker gelezen.😁

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel van wat je opnoemde past ook bij mij.
    Beetje téveel.☻

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vraagje.
    Heb jij niet ooit een goedkoop krantenabonnement gehad?
    Stopte dat echt vanzelf of moest je er werk van maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Late reactie van mij, ik heb je over het hoofd gezien.

    Dat is wisselend, ik let er altijd op of het erbij staat. Er is nu weer een mogelijkheid voor een goedkoop abonnement bij verschillende kranten voor 4 euro (4 weken papieren krant of 6 weken digitaal, maar op zaterdag papier of 8 weken digitaal) met een gratis kwartetspel.
    Er stond duidelijk bij dat het vanzelf stopt. Ik heb het weer eens gedaan, maar deze keer de digitale krant. Toen ik mijn banknummer moest invullen stond er ook bij dat het voor eenmalig 4 euro was.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Verkiezingsabonnement: https://campagne.krant.nl/dpn-verkiezingscampagne-2021

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier wil ik me ook abonneren, maar ik moet eker weten dat het ook echt stopt. Ik houd het wel bij maar toch...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het stond erbij, dus daar ga ik dan vanuit. De vorige keer ging het ook goed, toen had ik de papieren krant. Ik doe het wel vaker, af en toe een andere krant.

    BeantwoordenVerwijderen