Zoeken in deze blog

maandag 8 februari 2021

Zucht.....

 Als ik reacties lees over de extra vrije dag voor veel kinderen i.v.m. de sneeuw dan valt mijn mond open van verbazing. Natuurlijk is het voor sommige ouders lastig en er zullen vast wel kinderen zijn die er niet blij mee zijn... dat snap ik allemaal nog wel en er mag best wel even gemopperd worden,  maar de mensen die niet snappen dat het voor veel leerkrachten moeilijk is om naar school te komen begrijp ik dus niet. 
Opmerkingen als "Gewoon met de auto"..... nou..... niet iedereen heeft een auto en als het ov niet rijdt dan is het niet verstandig om met de auto te gaan.  "Dan gaan ze maar lopen"......prima als je om de hoek woont, maar je zal 50 km. verder wonen. "Gewoon met de slee" ....tuurlijk..... ook handig als je ver moet, niet iedereen heeft een gemotoriseerde slee..... zelfs geen arreslee.
Daar komt bij dat groepen niet samengevoegd mogen worden met de nieuwe maatregelen, dus hoe los je dat op als er te weinig mensen zijn op school? 
"Vroeger kregen wij ook geen ijsvrij!" las ik ook.....nou.... ik wel! 
"Watjes tegenwoordig, vroeger moest je er gewoon door!" Jaja, vroeger was alles beter, vroeger, toen de schepen van hout waren en de mannen van staal. Er zijn echt wel jaren geweest met zoveel sneeuw dat er geen ov reed en er gewoon niet door te komen was..... zoals in januari 1979.  
"De zorg, brandweer en politie gaan toch ook gewoon door? Die kunnen het wel!" ..... ja, maar vast wel met minder mensen of met invallers, want ook iemand in de zorg zal niet 50 km gaan lopen door de sneeuw. Het ene beroep is belangrijker dan het andere, de één zal ook meer zijn best doen dan de ander, maar sommige dingen gaan nou eenmaal niet. 
Welk beroep je ook hebt, wat niet kan dat kan niet! Waar het echt noodzakelijk is dat het doorgaat zullen collega's die dichterbij wonen ingeschakeld worden om het toch door te laten gaan, maar dat zal ook niet eenvoudig zijn. Ik ben ook wel eens niet naar mijn werk geweest vanwege het slechte weer..... maar toen moest wel een ander mijn werk overnemen.... niet eens heel belangrijk werk, maar het moest wel doorgaan. 
"Die paar cm. sneeuw?" Huh? .... paar cm? Die leefde zeker onder een steen...in het grootste deel van het land is het wel iets meer en bovendien waait het steeds naar plekken waar het problemen oplevert voor het verkeer. 
Het ov stopt er niet zomaar mee en waar het wel rijdt is het vaak maar mondjesmaat en het is voor veel mensen maar afwachten of ze aan het eind van hun werkdag nog naar huis kunnen! 
De strooiploegen zijn ook niet voor hun eigen plezier dag en nacht aan het werk, het is gewoon extreem weer nu.

Zo vaak komt dit niet voor, de meeste kinderen zullen graag in de sneeuw spelen...... op school kunnen ze geen dingen buiten organiseren met allemaal samen.... iets wat in een normaal jaar misschien wel gedaan zou worden, maar 2020 en 2021 zijn geen gewone jaren. 
Er zullen scholen zijn waar alles gewoon door kan gaan, er zijn scholen die vandaag online lesgeven, er zijn scholen die wel de noodopvang hebben, er zijn scholen die helemaal dicht zijn, ook voor noodopvang (lijkt mij niet helemaal de bedoeling, tenzij het echt niet anders kan natuurlijk).... het is overal anders, de omstandigheden zijn ook overal anders. Beter een dag van tevoren alles afzeggen dan 's morgens voor een dichte deur staan te wachten tot er iemand komt zeggen dat iedereen weer naar huis kan. 
Corona en extreem weer..... 2 dingen die  er voor zorgen dat alles anders is dan normaal..... het weer is maar korte tijd een probleem, corona zorgt al veel langer voor problemen en er zijn steeds weer nieuwe maatregelen. Dat is niet altijd leuk.... de maatregelen zullen niet altijd naar ieders zin zijn, of de maatregelen juist zijn zullen we misschien nooit met zekerheid kunnen zeggen, maar van tevoren zeker niet...... niks doen lijkt mij zeker geen optie. We hebben te maken met een virus, niet met een voorspelbare tegenstander.....  dan is het moeilijk om het perfect te doen en zullen er altijd mensen/beroepsgroepen zijn voor wie het extra moeilijk is en wat misschien oneerlijk lijkt, maar ik ben bang dat het niemand lukt om alles logisch en eerlijk ten opzichte van elkaar te doen. 
Het weer kan ook een tegenstander zijn. Sneeuwruim- en strooiploegen doen hun best, maar het zijn geen tovenaars, als het weer dwars ligt dan wordt het gewoon moeilijker. Zelf vind ik het heerlijk dat het eindelijk echt winter is, maar het brengt natuurlijk ook problemen met zich mee. 
Er zijn veel ongelukken gebeurd, gelukkig voor zover ik weet niet ernstig tot nu toe. Maar het kan ook slecht aflopen..... ik denk dat niemand blij is als juf die 50km verder woont tegen de adviezen in in haar auto stapt en een ernstig ongeluk krijgt...... dat is vreselijk en de problemen zijn dan groter..... laat haar dan nu gewoon veilig thuisblijven! 
Verwacht geen dingen die onmogelijk zijn, verwacht ook geen dingen die bijna onmogelijk zijn.... probeer overal het beste van te maken! Soms kan er best wel reden zijn om te mopperen, maar denk wel na en geef niet iedereen overal de schuld van..... en wijs niet altijd naar een ander van 'hij wel en ik niet'... of 'als ik het kan kan hij het ook' en meer van die dingen..... we zijn allemaal anders met andere omstandigheden, andere gezondheid en wat dan ook. Een beetje verdraagzaamheid zou het leven voor iedereen aangenamer maken, vooral als daar ook nog een portie tevredenheid bij komt. 
En bedenk ook.... er zijn altijd mensen die het slechter hebben.... kijk naar de dingen die wel goed zijn en niet alleen naar de dingen die niet naar je zin zijn! 
Dat veel kinderen achterstand oplopen is natuurlijk niet leuk..... maar is het nou echt zo'n ramp als ze er een jaartje langer over doen? Nee, liever niet natuurlijk, maar als het kind een zware tijd krijgt omdat er veel ingehaald moet worden en het is maar de vraag of het lukt en er is stress...... zou het dan niet beter zijn om gewoon verder te gaan en wel zien wat het wordt? Een beetje extra doen is prima, maar als een kind een jaar lang op zijn tenen moet lopen om het bij te benen lijkt mij niet ideaal.... en al helemaal niet als het achteraf toch niet blijkt te lukken! Ik denk dat het beter is om er ontspannen mee om te gaan..... 'doe je best, meer kan en hoef je niet te doen!' Als ouders steeds jammeren dat het zo vreselijk voor de kinderen is zullen de kinderen het ook vreselijk vinden. Ik denk dat het voor veel mensen best mogelijk is om van deze rare tijd toch een mooie tijd te maken..... ik denk dat er kinderen zijn die later met plezier herinneringen ophalen aan deze tijd.... ik denk ook dat er kinderen zijn die later terugkijken op een tijd met veel gemopper en stress. Natuurlijk hangt het ook af van andere omstandigheden.... als er ziekte en dood in de directe omgeving is zijn dat slechte herinneringen waar niet aan te ontkomen valt..... en zo kunnen er meer problemen zijn. Maar maak de kleinere problemen niet groter dan ze zijn....  en leer de kinderen omgaan met tegenslagen, leer ze dat nou eenmaal niet alles mee zit in het leven, leer ze dat er nog zoveel leuke dingen zijn.  Dat zijn dingen waar ze hun leven lang iets aan hebben.... het zijn geen vakken die ze op school leren, maar heel belangrijk. En een keertje mopperen hoort erbij..... maar overdrijf het niet. Leer ze plezier te hebben en zichzelf te vermaken! 

Zo, dit moest ik even kwijt..... dit is hoe ik er over denk!
Je mag het oneens zijn met mij.
Ik ga even wandelen in de sneeuw en kou..... daar wordt ik weer BLIJ van!

3 opmerkingen:

  1. Giusy Scarfo
    ✔️✔️✔️ 💯
    Helemaal met je eens dus!

    Ans Dekker-Martis
    Dank je.... goed om te weten dat ik niet de enige ben.

    Giusy Scarfo
    Ans Dekker-Martis het is hier nog steeds aan het sneeuwen, ik heb in geen jaren zoveel sneeuw gezien als nu.

    Ans Dekker-Martis
    Bij jullie ligt er meer dan hier.....maar hier is het ook de moeite waard. Het sneeuwt hier ook nog, maar er valt niet veel.
    Het is lang geleden inderdaad..... in 2012 was het erger.

    Geurtje Hendrika Witte
    Edwin rijd voor zijn werk naar mij toe, voor zijn veiligheid mag de sneeuw wel weg.
    Wesley zit vast bij zijn vader dus het is afwachten wanneer hij thuis komt.
    Sneeuw bah.

    Ans Dekker-Martis
    Ik ben nog altijd gek op sneeuw, maar het levert soms wel problemen op.

    Geurtje Hendrika Witte
    Ans Dekker-Martis
    Als edwin de honden niet had kon hij hier blijven.
    Als edwin de honden niet had kon hij hier blijven.
    Wesley heeft les via de laptop maar zijn boeken liggen hier, dus hij moet wel naar huis, maar ik vind dat de leraren rekening moeten houden met gescheiden ouders.
    Ik zit zo weer met buikpijn als Edwin naar huis gaat.

    Ans Dekker-Martis
    Ja precies

    Susanne Bout
    Ik heb er alle begrip voor als de scholen dicht blijven, de krant niet komt of het vuilnis niet wordt opgehaald. Dit is weer wat eens in de 20 jaar voorkomt en het is toch echt wel extreem. En gevaarlijk.
    Onze dochter is (als bijbaantje in haar studietijd) pizzakoerier. Met de auto. Gelukkig ging het niet door. Wie pizza wilde kwam maar afhalen. Dat vonden we (E., Ard, ik én al haar huisgenoten 🤩 #lief) een opluchting.

    Ans Dekker-Martis
    Precies! Dit is extreem en daar zullen we ons aan moeten aanpassen. Lijkt mij inderdaad een opluchting dat E. nu niet hoefde te bezorgen! Je wil ze nu niet onderweg hebben.
    Maar dan die mensen die zeuren over watjes en vroeger ging je gewoon.... zo irritant!
    Ik vind scholen dicht een prima oplossing..... vooral als het dan zonder online les is..... kunnen de kinderen lekker in de sneeuw spelen..... hier in de straat ook een stel kinderen dat mij ging uitleggen hoe ze een glijbaan gingen maken.... geweldig!
    Na al die weken dicht kan die dag er ook nog wel bij.... scholen zijn wel belangrijk, maar niet om daar levens voor in gevaar te brengen.
    En natuurlijk zijn er mensen voor wie het ingewikkeld werd nu het niet volgend de planning verliep, maar dat geldt niet voor alle mensen. Er waren ook mensen die het juist heerlijk vonden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Yvonne Willen
    met je eens hoor, ben het gezeur van mensen helemaal zat, eerst over corona etc, nu ook nog over sneeuw en gevolgen..

    Ans Dekker-Martis
    Ja, vaak is het echt gezeur! Een beetje mopperen op z'n tijd mag best, maar mensen kunnen zo onredelijk zijn.... bah!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Giusy Scarfo
    Het weer trekt zich gelukkig niets aan van onze mening 😉

    Ans Dekker-Martis
    Dat is waar!

    BeantwoordenVerwijderen