Zoeken in deze blog

zaterdag 13 november 2021

De Sint is weer in het land


 Vrijdagavond blies ik weer lekker mee met de kapel..... ik had nu alle muziek en mijn tand zat weer vast, dus dat is een hele vooruitgang! Bij het laatste nummer kwam er niet veel geluid meer uit, maar we hadden best veel gespeeld en ineens was de fut eruit. Geen probleem.... zaterdag zou ik er een rustige dag van maken! Ik ging dus niet naar de Sinterklaasintocht om Sinterklaasliedjes te spelen....... ik wist dat ik het niet zou redden. Zelfs als de Pietenband er was zou ik niet meedoen..... ik ben er gek op, maar hoewel ik al niet met alles meedoe ben ik meestal 2 dagen van slag. Nu vrijdag repeteren, zaterdag spelen bij de Sint en zondag spelen bij Remembranceday...... dat gaat niet lukken!  Ik was ook gevraagd om dan te EHBO-en.... sorry, maar dat lukt dan ook niet, ik moet het even doseren! Het gaat goed met mij, erg goed, maar al heel lang was dit teveel..... en ik ben nu zover dat ik geen dingen meer ga doen die te vermoeiend zijn, waar ik te lang last van heb..... dat zal ik misschien bij hoge uitzondering wel eens doen, maar niet te vaak en zeker niet meerdere dagen achter elkaar! 
Zaterdag dus rustig aan.... ik was vroeg wakker, maar deed alleen luie dingen.... later versierde ik het een beetje voor de Sint, keek op tv naar de landelijke en de Monnickendammer intocht. Lekker meezingen met mijn medemuzikanten die er wel waren..... het voelde een beetje als spijbelen, maar het zou echt dom zijn als ik wel meedeed! Er waren niet veel muzikanten.... tsja, ik was er ook niet! Het is vaak moeilijk om op zaterdagmiddag voldoende mensen bij elkaar te krijgen, ze hebben vaak nog zoveel andere dingen en de jongeren hebben vaak een baantje op zaterdag. Gelukkig waren er wel verschillende instrumenten, waardoor het toch goed klonk! Hoewel ik het echt beter niet kon doen voelde ik mij toch een beetje schuldig toen ik dat kleine groepje zag.
Sommige mensen snappen niet dat we de liedjes niet meteen even kunnen spelen zodra dat gevraagd wordt..... dat we het van muziek moeten spelen "Die liedjes kennen jullie toch ondertussen wel?" zeggen ze dan. Maar beste mensen..... ten eerste kan niet iedereen uit z'n hoofd spelen en er zijn ook wel eens mensen bij die nog niet zo lang meespelen, maar het is ook de bedoeling dat we het op dezelfde manier en in de juiste toonsoort spelen. Ik denk dat ik in mijn eentje de meeste liedjes wel redelijk uit mijn hoofd kan spelen..... maar meespelen is toch echt anders.... misschien speel ik het uit mijn hoofd wel een toon lager dan de rest.... niet om aan te horen.... misschien heb ik een tegenmelodie, die speel ik niet uit mijn hoofd! En afspreken met welke noot we beginnen helpt ook niet om allemaal in dezelfde toonsoort te spelen, want blaasinstrumenten zijn over het algemeen transponerende instrumenten waardoor ik een andere noot moet spelen dan bijvoorbeeld de trompettist om dezelfde noot te horen.  We hebben ook niet elk jaar dezelfde muziek (dan is het dus geen automatisme), vaak zijn het medleys..... gaat het ene lied over in het andere..... dan moet je wel weten wat er wanneer komt. Als we dan bijvoorbeeld Sinterklaas Kapoentje moeten spelen en dat staat middenin zo'n medley dan moet we daar even naar zoeken en moet duidelijk afgesproken worden waar we precies beginnen. 
Soms staat het 'rechttoe rechtaan' geschreven, maar soms staat het er swingender of nog weer anders en we moeten het wel allemaal hetzelfde doen. Dus al zijn de liedjes over het algemeen niet moeilijk (maar ze kunnen wel zo geschreven zijn dat het toch weer moeilijk is), we hebben even tijd nodig om het allemaal op te zoeken. Als ik in mijn eentje speel maakt het niet uit in welke toonsoort en welke stijl ik het speel, maar samen..... dat is wat anders! En verder zijn de Sintliedjes niet het enige dat we spelen...... concertstukken, marsen, kerstmuziek......  een tas vol... teveel om dingen uit het hoofd te leren!

Ik had de indruk dat er in Monnickendam minder mensen waren dan ik gewend ben, maar normaal sta ik er tussen en nu zag ik het op tv, dat is toch anders, dus misschien leek het maar zo. 

Ik had een heerlijke dag...... het voelde al goed dat ik mijn muziek gevonden had, dat gaf rust! Niet steeds weer op zoek en zelfs tijdens het eten ineens naar boven lopen omdat ik weer een idee had waar ik het zou kunnen vinden. Nu gewoon in alle rust genieten van de Sint! 
Elk jaar om deze tijd geloof ik weer een beetje in de Sint! 

En op  mijn zoektocht naar leuke, gekke, grote of bijzondere huizen kwam ik een heel apart huis tegen.... het is misschien niet allemaal even praktisch, maar ik vind het wel leuk!
HUIS



Geen opmerkingen:

Een reactie posten