Zoeken in deze blog

vrijdag 26 november 2021

Ik ben benieuwd.

 Vanavond weer een nieuwe persconferentie...... ik ben benieuwd! 
Er moet wel wat gebeuren, want de besmettingen rijzen de pan uit.
Het lijkt erop dat ze de scholen open willen houden, hoewel daar nu juist de meeste besmettingen zijn. 
Het zou slecht zijn voor de kinderen om te sluiten. Natuurlijk is het niet ideaal, maar dat is het nu ook niet. Regelmatig zijn er klassen met veel besmettingen, klassen sluiten, scholen kunnen het niet meer aan..... wel naar school en dan weer niet en dan weer wel... o weer veel besmettingen in de klas, dan toch maar weer niet. Er zijn kinderen waar in het gezin kwetsbare mensen zijn waardoor die kinderen nu toch al thuis moeten blijven om thuisbesmetting te voorkomen. De leraren worden hier volgens mij ook knettergek van en voor de kinderen is dit ook geen ideale situatie. 
Ik ben geen deskundige, maar ik denk dat dit beroerder is dan gewoon sluiten van de scholen zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Natuurlijk geeft dat weer problemen thuis, maar het zou mooi zijn als er wel opvang kan zijn voor de kinderen waarvoor dat nodig is. En geef ze nu eens even gewoon vrij, zonder de thuislessen..... niet te lang, maar 1 of 2 weken zonder les is extra vakantie en dat geeft een gevoel van rust voor leerlingen en leraren. Even bijkomen! Dan kunnen de thuislessen ook rustig aan opgestart worden en niet hals-over-kop. Misschien eerst 'gewoon' wat taken.... die niet aan een vaste tijd gebonden zijn, als het maar klaar is als de school weer begint.  
En daar zullen ze misschien wel wat door achter raken, maar het is nu ook chaotisch. En ze moeten nog jaren naar school.... is het echt zo'n ramp als er een 'inhaaljaar' bijkomt? En natuurlijk is het voor sommige kinderen moeilijk..... er zullen altijd kinderen zijn die op wat voor manier dan ook buiten de boot vallen.....  er zijn misschien wel mogelijkheden om daar wat aan te doen (o.a. door opvang), maar niet alles valt te regelen of te voorkomen. De hele klas ziek en daardoor besmettingen in de familie is ook geen oplossing. Ik denk dat het onmogelijk is om een oplossing te vinden die voor iedereen perfect is en dat geldt niet alleen voor de kinderen!

Ik had al eerder het idee dat het handig zou zijn als vanuit de uitgeverijen lessen ook via filmpjes aangeboden worden met extra uitleg..... dat kan natuurlijk niet ineens voor alle boeken, maar het zou wel handig zijn. (misschien loop ik achter en bestaat dat al voor sommige lessen.... ik heb geen schoolgaande kinderen en mijn eigen schooltijd is erg lang geleden)
Ik had toen het idee dat kinderen een vast aantal dagen per week naar school moeten en de overige dagen thuis kunnen/mogen werken.  Bijv. de maandag en vrijdag als keuzedag. Wij thuisblijft (of op een vakantie-adres is) moet wel wat doen natuurlijk, maar daar zijn die filmpjes dan handig voor.  Misschien  moeten die met een code geopend kunnen worden of een ander systeem, maar op het tijdstip dat je zelf wil . Handig als een kind zich een dagje wat minder fit voelt, bij vakanties een dagje eerder vertrekken of later terugkomen of een keertje lekker kunnen uitslapen. 
De andere dagen moeten verplicht blijven, de lessen zouden zo ingedeeld moeten worden dat op die dagen de lessen gegeven worden die echt gezamenlijk gevolgd moeten worden. Het is maar een idee, maar het lijkt mij wel handig. Ik was vroeger vaak ziek.... ik ben er niet door op achter geraakt, maar zoiets zou best handig geweest zijn als dat er was (de techniek was nog niet zo ver). 
Als er filmpjes zijn waarin lessen uitgelegd worden is dat voor veel kinderen een goede hulp.... niet iedereen heeft voldoende aan geschreven tekst. Er is dan geen contact met de leerkracht..... maar bij langduriger afwezigheid zal dat vast ook wel geregeld kunnen worden, gewoon voor het contact, maar ook voor extra vragen, want dat is dan weer het nadeel van een filmpje..... je kan er geen vragen aan stellen. Maar ik denk dat dan een lock down sneller opgevangen kan kan worden en het is bij ziekte e.d. ook handig.... en als dan ook die verplichte en niet-verplichte dagen ingevoerd worden geeft dat ook wat meer vrijheid voor leerlingen en ouders. Ook prettig voor kinderen die (zoals ik) liever een uurtje later beginnen..... de dag rustig starten en toch je lessen doen op de niet-verplichte schooldagen. 
Maar het belangrijkste vind ik dat die filmpjes er gewoon zijn! Om snel thuislessen te kunnen starten, maar ook voor kinderen die voor sommige lessen de uitleg wat vaker nodig hebben en bij ziekte. 

Maar ik ben dus voor sluiting van de scholen.... ook al brengt dat problemen met zich mee (elk besluit brengt problemen met zich mee). Ik ben zelfs voor een strenge lock down.... ik denk dat dat de enige manier is om de besmettingen duidelijk te laten dalen. We zijn het virus nog lang niet kwijt en waarschijnlijk zullen we er nooit helemaal vanaf komen, maar er komt een tijd dat het minder problemen oplevert.....  dan is het echt net als griep... niet zonder problemen, maar minder heftig. 
zolang we nog niet op dat punt zijn zullen er af en toe strenge maatregelen nodig zijn. 
En het is natuurlijk belangrijk dat mensen zich er ook aan houden! 
Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om de 1 1/2 meter aan te houden, er zijn momenten dat het gewoon niet kan of dat je er even niet aan denkt en dat geldt voor meer dingen, ik kan mij voorstellen dat 1 persoon teveel op visite ook voorkomt omdat het anders erg ingewikkeld wordt.... maar probeer het in elk geval zoveel mogelijk!

We zullen het wel horen vanavond, ik ben benieuwd. 

Ik ben vanochtend weer niet gaan zwemmen.... ik werd hoestend wakker..... dan toch maar niet. Achteraf was het snel over......  het stelde niks voor.... dan zijn van die dingen die ik 's morgens wel eens meer heb. Hoewel ik zwemmen heerlijk vind was het wel goed om thuis te blijven.... het is wat druk de laatste tijd en daarom zwom ik vorige week ook al niet.... die rust heb ik af en toe nodig. 
Vanavond muziek, morgen naar twee verjaardagen in verschillende plaatsen.... de één wordt een bliksembezoek, even cadeautjes brengen en weer weg.... het kan even niet anders. 
Voor al die bezoeken zal ik toch nog even een thuistest doen.... het (bijna) zekere voor het onzekere.... ook al stelde het hoesten niks voor en heb ik geen typische coronaverschijnselen..... je weet maar nooit.... een thuistest mag dan minder betrouwbaar zijn, maar het heeft wel degelijk nut.....  de teststraten kunnen het niet aan en dat kan je er niet naartoe gaan 'voor alle zekerheid'.... als de kans klein is dat er wat aan de hand is is een thuistest een goede oplossing. 

Zondag geen afspraken, ook wel eens lekker..... maandag ook niet echt..... even bijkomen. En misschien valt er daarna ook veel af vanwege de nieuwe maatregelen, maar dat zien we dan wel weer. 
Vandaag maar wat rustige klusjes doen.... misschien alvast wat kerstkaarten schrijven (ja, ik doe nog steeds aan kerstkaarten, ook al worden het er steeds minder... ik vind het leuk om te versturen en leuk om te krijgen! Ik weet het.... het is duur (zelf wegbrengen voor een deel scheelt al), al dat papier etc. ... maar ja.....ik kan er nog geen afscheid van nemen)...... of wat doosjes uitzoeken waar van alles wat in huist omdat ik even geen betere plek wist..... dat is ook werk. 

Prettig weekend!

4 opmerkingen:

  1. Eerlijk gezegd heb ik geen enkel idee wat het beste zou zijn voor schooljeugd. Klassikaal lesgeven ja, maar dat kan nu eenmaal niet bij teveel besmettingen.
    Ik kan me voorstellen dat het een groot probleem is voor alle opvoeders en onderwijzers en natuurlijk ook voor de kinderen zelf al zijn die vaak soepeler dan ouders denken. Ook ik ben heel benieuwd naar wat we straks te horen krijgen. Meer strengheid, denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het lijkt er nu op dat de scholen open blijven, ik snap het wel, maar of het echt goed is betwijfel ik. Ze zijn toch niet normaal open.
    Kinderen kunnen veel hebben als de ouders het goed brengen en er zelf goed mee om kunnen gaan, maar als ze zelf overstuur raken omdat de kinderen thuis zijn (en dat kan natuurlijk heel lastig zijn als je ook werkt) en steeds zegt dat die kinderen zo zielig zijn dan wordt het veel moeilijk voor de kinderen. Uiteraard is elke situatie weer anders, voor de één is het probleem groter dan voor de ander.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ben ik blij met dit probleem niet te hoeven zitten, ik beklaag de ouders.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is extra lastig omdat meestal beide ouders werken, het moet vaak wel. Zonder dat zou het een stuk eenvoudiger zijn.

    BeantwoordenVerwijderen