Zoeken in deze blog

dinsdag 2 november 2021

Bijnamen


 Op een site voor Monnickendammers komen nogal eens bijnamen voor, de één is er tegen, de ander vindt dat het gewoon kan. Hier werden vroeger vaker bijnamen gegeven, maar niet iedereen had een bijnaam. 
Ik vind dat je voorzichtig moet zijn met bijnamen als je oude verhalen verteld want de ene bijnaam is de andere niet. Soms heeft iemand zijn bijnaam te danken aan een gebrek/probleem..... zoals Stotteraar, Bocheltje, Schele...... niet iedereen zal blij zijn met zo'n bijnaam, al zal ook niet iedereen het een probleem vinden. Soms heeft iemand iets stoms gedaan in zijn/haar jonge jaren, heeft daar enorm spijt van maar heeft daardoor wel een bijnaam die daar aan herinnert. 
Als mijn vader een bijnaam had waar hij erg veel moeite mee had dan denk ik dat ik er ook moeite mee zou hebben! 
Daarom denk ik dat het beter is om ze niet te gebruiken. Ook bij het vertellen van oude verhalen worden wel eens minder leuke karaktereigenschappen van iemand beschreven...... vaak lezen de nazaten mee.... die zullen dat ook niet altijd leuk vinden. Als ik een goede band met mijn vader had en ik lees steeds dat hij verschrikkelijk lastig was dan zou ik dat niet leuk vinden en ik denk dat dat met meer mensen zo is. 
Natuurlijk hoeft er dan niet geschreven te worden dat hij de beminnelijkheid zelve was, maar er is ook een tussenweg en ga er niet teveel op in. 
Overigens heb ik zoiets niet gelezen over mijn vader of andere familie.... de bijnamen van mijn vader kom ik ook nooit tegen en waren geen enkel probleem, niet kwetsend dus en zoals ik hem ken was mijn vader niet lastig maar een ander kan dat anders zien!
Ik kan mij zo goed voorstellen dat het niet voor iedereen leuk is om vervelende dingen over familie te lezen. 

Zelf gebruikte ik ook eens een bijnaam op die site.... ik dacht dat het haar echte naam was, maar gelukkig wees iemand mij daarop. Ik ben haar echte naam alweer vergeten, maar haar bijnaam zal ik niet meer gebruiken, althans niet op een site. Soms zijn er geen kinderen of zullen ze niet meelezen, misschien wonen ze niet meer in de buurt, maar om nou van iedereen eerst na te gaan of er familie is die zich er aan kan storen gaat wat ver..... gewoon niet gebruiken. Een heel onschuldige bijnaam is natuurlijk geen probleem, maar waar ligt de grens? Iets wat onschuldig klinkt kan een vervelende reden hebben!  Het is wel leuk om al die oude bijnamen te kennen, maar dat hoeft niet op internet naar mijn mening en vooral niet als het niet nodig is om duidelijk te maken wie er bedoelt wordt. Als er 10 mensen zijn met zowel dezelfde voor- als achternaam is het zonder bijnaam wel eens moeilijk uit te leggen, maar dat zal hier niet veel voorkomen. 


3 opmerkingen:

  1. Susanne Bout
    Misschien is het iets van vroeger, misschien is het iets regionaals of uit een dorp, maar ik ken eigenlijk niemand met een bijnaam. Nu niet en vroeger ook niet.

    Ans Dekker-Martis
    In sommige plaatsen is het nodig omdat er veel mensen zijn met dezelfde naam, maar dat is hier niet nodig. Ik ken ook wel mensen uit een grote stad waar sommige mensen bijnamen hadden.
    Op school werden soms ook wel bijnamen gegeven, maar dat was vaak maar tijdelijk. Ik ken vooral bijnamen van lang geleden en soms ken ik ook de reden van die naam..... het is niet altijd vlijend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het komt op meer plaatsen voor, van verschillende mensen in Gr. kende ik alleen de bijnamen.
    Ook de minder vleiende bleven in gebruik, men vond het gewoon.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zolang ze nog in gebruik zijn is het gewoon moeilijk te omzeilen, iedereen zegt het.
    Maar ik vind dat als nu verhalen verteld worden van lang geleden en de mensen zelf niet meer leven dat er dan voorzichtig mee omgegaan moet worden...... de nazaten vinden het misschien niet zo prettig als het een vervelende bijnaam is.
    Mijn vader werd wel eens Edison genoemd omdat hij altijd met proefjes bezig was (hij werd dan ook chemisch analist), dat is totaal niet kwetsend. Sinds een paar jaar ben ik er achter dan mijn vader en moeder Hans en Grietje genoemd werden (ik denk omdat ze allebei klein waren), ook niet kwetsend bedoeld en niet kwetsend ervaren. Maar het kan veel erger en daar willen de kinderen vaak liever niet mee geconfronteerd worden.

    BeantwoordenVerwijderen