Zoeken in deze blog

zondag 7 november 2021

Help, ik wil met de trein!

 Gefeliciteerd Edwin en Wesley!




Even naar Arnhem heen en weer met de trein voor een dubbele verjaardag..... ik ben het gewend! Maar deze keer ging het anders..... ik keek voor alle zekerheid even hoe laat mijn trein ging en zag dat ik met de metro naar Amsterdam-Zuid moest i.p.v. het Centraal Station. Wel even gecontroleerd of dat klopte, want soms geeft 9292 wel eens rare dingen aan die nergens op slaan, dus ook bij de reisplanner van de NS gekeken en bij de werkzaamheden. Er bleken inderdaad werkzaamheden te zijn waardoor ik een andere route kreeg. 
Niet zo erg, maar ik ken het daar niet en moet dus wat meer tijd inplannen omdat ik in Zuid zoeken moet waar ik moet zijn (zal vast niet moeilijk zijn, maar toch...) en waar de automaten staan (ik wilde een keuzedag op mijn chipkaart zetten) . 
En goed onthouden voor de terugweg, want dan is het donker en dan is het handig als ik de weg weet.
Ik kwam dan wel in dezelfde trein naar Arnhem die ik normaal op het Centraal pak..... die komt/stopt normaal niet in Zuid..... vanaf dat moment is alles dus weer normaal. ..... inclusief de lift in Arnhem..... die vind ik altijd wat wonderlijk.... het is zo'n lift waar je aan de ene kant instapt en beneden aan de andere kant er weer uit...... alsof ik rechtdoor loop dus. Als ik beneden ben klinkt altijd een stem "Links uitstappen" en die snap ik dus niet......  want zelfs als ze er vanuit gaan dan ik met mijn gezicht naar de bedieningsknoppen ben blijven staan klopt het niet.... althans niet op het perron waar ik instap...... als ik instap zitten de knoppen links, dus als ik die kant opdraai zit de uitgang rechts. Je zal maar blind zijn en geloven wat er gezegd wordt! 

's Nachts werd ik wakker.... echt wakker.... dan maar even teletekst kijken..... wààààààt`????????...... geen treinen tussen Utrecht en Arnhem tot 15. 00 uur..... door problemen op het spoor, een scheur in een spoorstaaf van 40 meter op een overweg  en die moet vervangen worden . 
Internet erbij..... ja hoor, via 's Hertogenbosch moest ik en weer via Zuid of de Arnena, vanaf het Centraal gaat niet lukken.  En gelijk maar even de mededeling dat er weer tekort verkeersleiders zijn (daarom tussen o.a. tussen Utrecht en Amsterdam geen treinen begreep ik. Ruim 3 uur onderweg en 5x overstappen..... later stond er 3x overstappen en 2 1/2 uur.... en later weer wat anders.... er zijn duidelijk problemen op het spoor.  Verder gezocht..... o, er worden bussen ingezet in Utrecht...... maar ja.... dat is vaak chaotisch op een druk station, niet altijd is duidelijk waar de bussen staan, welke bus moet ik hebben....dat kost ook extra tijd, veel mensen rennen naar de bussen..... bus gaat rijden als hij vol is..... er zijn nog vele wachtenden. Bij zo'n station zijn er dan zoveel mensen die met de bus moeten..... en vooral omdat er verder zoveel uitvalt verwacht ik niet dat het eenvoudig is. Trolleytas kan ik beter thuislaten, want de meeste chauffeurs willen niet dat ik die meeneem de bus in, die moet in de bagageruimte en dan moet ik daar weer wachten tot ik hem terug heb..... cadeautjes laat ik dan echt niet in die tas zitten, dus ik kan hem beter thuislaten. En als de NS aangeeft dat ik via Den Bosch moet dan is het mogelijk dat ik met de trein niet eens naar Utrecht kan! En zelfs als ik naar Utrecht kan, zelfs daar naartoe kan ik niet gewoon naartoe vanaf het mij vertrouwde Centraal Station! 
Hier moest ik nog even een kort nachtje over slapen...... zou ik wel gaan? Auto is geen optie nu het zo vroeg donker wordt. Ik moet ruim voordat het donker wordt vertrekken, rekening houdend met pech of files....... ja, dan ben ik er net! Ik kan het niet gokken om te laat te vertrekken, want ik zie echt te weinig! Ik kan de route niet dromen en moet dus goed opletten. De rit is te lang om steeds te moeten turen, daar gaan mijn ogen van tranen en dan zie ik nog minder. In het donker alleen korte ritten op bekend terrein waar bovendien verlichting is! 

Ik kon nu helemaal niet meer slapen..... ik kreeg een aanval van zelfmedelijden.... maar ja, ik kan zielig doen, ik kan kwaad worden.... het helpt niet, de treinen gaan er niet van rijden! 
 Treinreizen vind ik heerlijk, een vertraging of omleiding zit ik gewoonlijk niet mee, maar nu er al zoveel problemen van tevoren bekend zijn..... als het mij lukt om in Arnhem te komen vraag ik mij serieus af of ik nog wel terug kan komen. Er hoeft maar één verkeersleider met keelpijn wakker te worden of er valt nog meer uit. 
Gelukkig was de weersverwachting vrij redelijk, want storm en onweer zouden het probleem nog groter kunnen maken. 
Ik ben lang geleden al eens ruim 4 1/2 uur onderweg geweest van Amsterdam Centraal naar Arnhem Centraal..... toen was er een aanrijding met de trein voor mij.... heel lang stilgestaan, langzaam achteruit terug naar Utrecht en toen via Den Bosch. Toen had ik het geluk met leuke mensen in hetzelfde schuitje... uhhhh treintje te zitten. We hebben vreselijk gelachen toen. Maar toen was het onverwachts, nu zijn er van tevoren al problemen.

Mondkapjes lagen al klaar, dat moest in het ov nog steeds en nu weer in de winkels. 
In september had ik wat leuke stoffen mondkapjes gekocht voor heel weinig geld (ze waren eerst veel duurder). Ik ging er vanuit dat de kans erin zat dat de besmettingscijfers weer op zouden lopen, dus vond ik dit een goede gelegenheid om mijn voorraad aan te vullen. 

Voor de complotdenkers....... ja, ik 'wist' dus ook dat het weer nodig zou zijn! 

Even ter verduidelijking..... ik kom steeds berichtjes tegen dat er bedrijven/winkels zijn die 3 weken vóór de persconferentie al nieuwe voorraden mondkapjes bestelden en dat betekent volgens die mensen dat het één groot complot is, want het was al bekend dat het weer ingevoerd zou worden, waarom zouden ze anders mondkapjes bestellen?
Blijkbaar komt het niet in hun hoofd op dat er ook mensen zijn die wel nadenken.... die zagen de cijfers al wat oplopen en begrepen dat de kans op nieuwe maatregelen groot was...... waarschijnlijk was de prijs van de mondkapjes op dat moment nog laag, dus bestel maar vast. Bovendien was er misschien wel vraag naar omdat mensen die veel met het ov reisden door hun voorraad heen waren.
En ik kocht ze toen de cijfers nog daalden..... dan moet ik toch haast wel helderziend zijn of onderdeel zijn van het grote plan!
De kledingwinkels hangen vol met winterkleding.... warme jassen, truien, mutsen handschoenen etc. 
Als het over 3 weken gaat vriezen weet ik het zeker..... het is onderdeel van een plan, ze wisten het al eerder dat het zo koud zou worden, waarom zouden ze anders zoveel winterkleding ingekocht hebben?

Zo, dat moest even tussendoor!


Vanmorgen maar gemeld dat ik het thuis mee zou vieren.  Er waren wel mogelijkheden om er te komen, maar zo'n 3 tot 3 1/2 uur reizen van deur tot deur...... 5x overstappen (incl metro en bus) en als ik een aansluiting mis duurt het nog langer..... het wordt wel erg veel en er kan nog wel meer misgaan, werkzaamheden lopen uit, verkeersleiders zijn ziek.... etc. ....ik zag het echt niet zitten.
Natuurlijk werd het begrepen....en ik stuurde een foto van de ingepakte cadeautjes, voor Wesley zat er een rozet met 18 op...... die gaat hij niet meer opdoen, als hij hem krijgt is zijn verjaardag te lang voorbij!




Ik stuurde een mailtje naar iemand elders in Nederland...... zij had mij gisteren een goede reis gewenst en ik melde nu ; ken je die mop van die vrouw die naar Arnhem wou? Ze ging niet' en ik legde uit wat er aan de hand was. Niet lang daarna kreeg ik antwoord...... haar man had net ontdekt dat er geen treinen naar Arnhem reden en wilde mij waarschuwen..... maar toen zagen ze dat ik al gemaild had. 
Toch goed dat ze meteen aan mij dachten toen ze lazen dat mijn trein niet reed! Lief!

Maar ik wilde Edwin zijn verjaardag toch vieren....... ik haalde een gebakje!














2 opmerkingen:

  1. Susanne Bout
    Je hebt groot gelijk: thuis dan maar het gebakje eten. Wel jammer, maar verstandig.

    Ans Dekker-Martis
    Susanne Bout En thuis smaakt het ook goed 😃 , zo is het toch een beetje feestelijk. Ik vind een keer extra overstappen niet erg, wat vertraging ook niet, maar er zijn grenzen!

    Giusy Scarfo
    Jammer, maar verstandig dat je niet gegaan bent als het nu een gehannes wordt met reizen.
    Wij zouden vanmorgen naar het Filmhuis in Arnhem gaan, maar in de filmzaal bleek dat de zaal vol zou zitten(van tevoren nog gecheckt via de site, er zou er ruimte genoeg zijn). Hebben we niet gedaan, gelukkig geen geld aan verloren, we hebben een abonnement waarmee we onbeperkt kunnen gaan. Maar in een zaal vlak naast elkaar zonder mondkapjes. Nee, dat zie ik op dit moment niet zitten. Mondkapjesplicht geldt niet in het Filmhuis, want QR code. Van mij mag die anderhalve meter wel weer terug. We zijn maar een lekker stuk gaan wandelen, misschien wel net zo leuk en in ieder geval coronaproof.

    Ans Dekker-Martis
    Groot gelijk, van mij hoeft het ook niet zo dicht op elkaar

    Giusy Scarfo
    Ans Dekker-Martis ja, toen er nog anderhalve meter was, werden plaatsen geblokkeerd. Maar ja, weekend nu, meestal gaan we door de week en dan is het een stuk rustiger!.

    Ans Dekker-Martis
    Dat zal ook schelen..... in het weekend doen meer mensen dit soort dingen, door de week hebben andere dingen voorrang

    Yvonne Willen
    Vervelend voor je, kan me voorstellen dat je er graag heen gegaan was...je moet maar denken 'nu heb ik nog wat tegoed, en de jarigen ook!

    Ans Dekker-Martis
    Yvonne Willen Precies! Er zijn groter rampen. Doordat het zo plotseling was had ik er heel even moeite mee, maar dat was snel over. Ze rekenen er natuurlijk op dat ik kom en dan is het ook vervelend om af te zeggen, maar natuurlijk begrepen zij dat wel.
    Vorig jaar wist ik het gewoon van tevoren al dat ik niet zo gaan vanwege de lock down. Ze kwamen toen wel hier met mijn verjaardag en toen kregen ze alvast hun cadeau mee en het cadeau van Geurtje die eerder jarig was. Toen zei ik dat de kans groot was dat ik nog niet zou komen, daarom alvast de cadeautjes. Er was wel een mogelijkheid er te komen, maar het werd wel erg ingewikkeld en langdurig.

    Pat Ricia
    Hap slik weg. Vervelend dat al die tegenslag met reizen nu juist vandaag zo heeft moeten zijn maar beter dat je dat van tevoren al wist als wanneer je onderweg was geweest. Gefeliciteerd met je 37 jarig moederschap!

    Ans Dekker-Martis
    Pat Ricia Dank je wel! Ach ja, het gevoel van zelfmedelijden duurde niet zo lang hoor..... het is gewoon niet anders. Later kwamen er meer mogelijkheden, maar voor de ene trein moest ik naar CS, voor een ander naar Zuid en bij weer een ander gaf hij Arena aan en dan steeds weer extra overstappen. Bij één mogelijkheid moest ik overstappen op een boemeltreintje wat echt langzaam gaat (die had ik een keer bij een kabelbreuk), maar die had ook werkzaamheden op zijn spoor, dus die ging niet verder dan Barneveld en dan moest ik daar maar een bus pakken. Maar als ik even later was zou ik weer naar een ander station moeten voor een andere route hahaha..... dat is echt niet normaal meer..... laat maar! Ennehhhh, het gebak was een lekkere HAP!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Pat Ricia
    Ans Dekker-Martis Hap-slik-weg haha. Wat een gedoe met dat reizen zeg, echt niet normaal. Goed dat je er zelf op tijd van op de hoogte was!

    Ans Dekker-Martis
    Nou, daar was ik wel blij om. Ik weet hoe laat de trein ongeveer gaat, maar ik kijk toch altijd even. Maar pas 's nachts zag ik de extra problemen. Normaal neem ik altijd een bus eerder dan nodig is.... kan ik een trein eerder halen is dat prima, maar ik hoef dan niet te haasten want de volgende trein is ook goed. Nu was dat onmogelijk, een trein eerder of later moest ik dan weer op een ander station zijn hahaha.
    Ze kunnen er ook niks aan doen natuurlijk, er kunnen altijd mankementen zijn en personeel.... tsja, ze kunnen geen blik opentrekken en sommige mensen zijn toch echt nodig om een trein te laten rijden (ik heb twee keer gehad dat een trein niet kon vertrekken omdat er geen machinist was 😃 )

    Pat Ricia
    Ans Dekker-Martis hopelijk zijn deze problemen maar tijdelijk dan!

    Ans Dekker-Martis
    Ik hoop het ook!

    BeantwoordenVerwijderen