Zoeken in deze blog

zaterdag 13 november 2021

Nieuwe maatregelen.... Sinterklaas kan het niet allemaal meer aan!

 Ik snap de nieuwe maatregelen en ik vraag mij zelfs af of het wel streng genoeg is.
Natuurlijk heb ik ook het liefst dat alles weer normaal is, maar ik vermoed dat dat nog wel even gaat duren. 
Ik kan niet zeggen of het de juiste maatregelen zijn..... dat is zo moeilijk te bepalen.... het is meer een combinatie van dingen die het virus hopelijk weer terugdringt. Wat de juiste maatregelen zijn komen we misschien nooit achter, maar zeker van tevoren niet!
Elke getroffen branche roept dat het bij hun veilig is..... ja, overal is het veilig, daarom is het virus zich weer zo lekker aan het verspreiden. 
Hoe minder mensen er bij elkaar komen hoe kleiner de kans op besmetting, dat is vrij logisch. 
Alle organisaties die roepen dat het bij hun niet vandaan komt omdat het percentage besmettingen bij hun heel erg laag is vergeten dat al die lage percentages bij elkaar toch nog genoeg is. Niet altijd is bekend waar iemand besmet is, dus die cijfers staan nergens bij. 
Thuis vinden de meeste besmettingen plaats..... dat vind ik logisch! Thuis zijn er mensen bij elkaar die allemaal ergens anders mensen ontmoet hebben (school, werk, winkelen, op bezoek, de kroeg, theater, sportschool etc.) en als eentje het meeneemt dat zit de kans erin dat ze het allemaal krijgen. Niet iedereen wordt even snel besmet, net zoals er mensen zijn die nog nooit griep gehad hebben zal het met corona ook voorkomen dat iemand blijkbaar niet aantrekkelijk is voor het virus. 
Mensen die elkaar thuis besmetten..... het is niet altijd duidelijk wie er het eerst was besmet en waar die het opliep. Daarom is het percentage thuisbesmettingen zo hoog, het kan nergens anders bij geteld worden. 
Het is natuurlijk overal zo dat iemand die anderen besmet het ook weer ergens anders heeft opgelopen, daarom is het zo belangrijk dat mensen zich laten testen als er een reden voor is. Nee, niet leuk om steeds te laten testen, maar het verkleint wel de kans op besmettingen. Thuistest zijn wat minder betrouwbaar, maar kunnen toch helpen! 
Thuis wonen vaak meer mensen dicht bij elkaar..... dan is besmetting niet zo vreemd. 
Veel mensen houden zich niet meer aan de regels, dat kan ook voor meer besmettingen zorgen.

Regelmatig hoor ik dingen als "ja, maar ze hadden beloofd dat het vaccin ons vrijheid zou geven" en "maar ze hadden beloofd dat er geen lock down meer zou komen" en meer van die dingen. 
Het virus is onvoorspelbaar, ik weet zeker dat niemand zit te wachten op nieuwe maatregelen als het niet nodig zou zijn, maar het zijn niet de mensen die de maatregelen bedenken die zich niet aan de afspraken houden, het is het virus dat zich niet gedraagt zoals verwacht werd!  Dat is overmacht! 
Als een moeder haar kind beloofd om de volgende dag gezellig te gaan winkelen en ze loopt onder een auto, breekt beide armen en benen..... dan zeg je toch ook niet "Ja, maar ze had beloofd met het kind te gaan winkelen, schande!" . 
Veranderde omstandigheden vragen om andere maatregelen en we weten niet alles van tevoren!
De toestanden in het ziekenhuis zijn inderdaad voor een groot deel het gevolg van eerdere bezuinigingen, maar dat valt nu niet zomaar ineens op te lossen! Het kost niet alleen geld maar ook tijd om mensen op te leiden!



In Volendam en Edam zijn de Sinterklaasintochten voor komende zondag afgelast...... niet leuk natuurlijk, maar ik snap het! Het is jammer dat het op het nippertje moest, maar het is niet anders. 
De ongelovige kinderen valt het meestal wel uit te leggen.... bij de kleintjes is dat vaak moeilijker..... dat wordt even fantasie gebruiken. Ik denk dat ik gewoon zoiets zou zeggen als "Hij komt wel, maar omdat er zoveel mensen ziek zijn wil hij niet dat er mensen komen kijken, want hij is bang dat hij dan ook ziek wordt. Er zijn maar een paar plaatsen in Nederland  waar hij nog 'gewoon' aankomt.... om de kans zo klein mogelijk te houden dat hij ziek wordt. Maar je mag gewoon je schoen zetten en we gaan lekker naar de tv kijken, daar kunnen we hem wel zien!"  Ik denk dat veel kleintjes dat snel accepteren, al zal het bij sommigen wat moeilijker gaan. "Maar je hebt het beloofd!" Jawel, kleine kinderen zijn net grote mensen!
De kinderen leren er weer een nieuw woord bij: Overmacht! Een woord dat menig volwassene ook nog maar nauwelijks kent!
 




Er zullen nog wel meer intochten afgelast worden..... ook vandaag! 

Al zijn de regels nog niet ingegaan, niet overal zullen ze het aandurven. En als het afgelast is..... ga dan niet met z'n allen naar een plaats waar hij nog wel komt, want dan is het daar te druk..... ga gewoon voor de tv zitten... wat lekkers erbij.... maak er wat van. Verstop stiekem iets in een schoen en reageer verbaasd..... maar dan ineens begrijp je dat hij hier al geweest is en Piet wat heeft laten brengen omdat de kinderen er niet bij konden zijn!  Maak er een feest van, gebruik je fantasie! 



Dit komt ook elk jaar weer terug......  ik vind echte pepernoten lekker.... niet die harde dingen, maar lekkere zachte van de bakker! Het is moeilijk om ze te kopen, als ik er om vraag krijg ik steeds kruidnoten.....  en dan begrijpen ze het niet als ik zeg dat dat geen pepernoten zijn.  
Het is net als met een brug hier (nou ja, dat kan erger zijn)..... we hebben een nogal lange brug.... de Wagenmakersbrug die door veel mensen de lange brug wordt genoemd....... maar we hebben een brug die echt de Lange Brug heet. Dat kan dus een probleem zijn als je 112 moet bellen en je zegt dat er een gewonde op de lange brug ligt...... dan gaan de hulpdiensten naar de echte Lange Brug, zien niks en gaan er vanuit dat het een nepmelding was, terwijl er op de Wagenmakersbrug misschien iemand ligt dood te gaan die geholpen had kunnen worden als ze op tijd waren. Dus 'wat maakt het uit als ik het anders noemt'..... soms maakt het heel veel uit!
Natuurlijk is het probleem Kruidnoten/Pepernoten veel en veel kleiner.... maar ik vind het best irritant om steeds iets anders te krijgen dan waar ik om vraag! 




3 opmerkingen:

  1. We overleven het wel, dat houd ik mezelf telkens voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Giusy Scarfo
    Ik heb de indruk, als ik de commentaren zo her en der lees, dat de volwassenen er meer problemen mee hebben dan de kinderen. Sommige volwassenen zijn zo aan het drammen dat het zelf net stampvoetende peuters lijken. En dat projecteren ze op hun kinderen. Het zijn vooral die volwassenen die overal zo'n drama van maken.

    Ans Dekker-Martis
    Giusy Scarfo Mee eens. Ik vind het wel heel sneu voor de ukkies als het niet doorgaat, maar probeer er dan gewoon wat van te maken! Zo leren kinderen dat het niet altijd loopt zoals verwacht, maar dat dat ook leuk kan zijn.
    En er is duidelijk een reden voor om het af te gelasten.... best een moeilijke beslissing, maar wat is nou belangrijker.... een feestje missen en minder besmettingen, of wel een feestje en misschien veel meer besmettingen met alle mogelijke gevolgen?
    Zelf neem ik liever het zekere voor het onzekere!

    BeantwoordenVerwijderen