Zoeken in deze blog

dinsdag 30 november 2021

Terug in de tijd?

 


In mijn ideale wereld is het altijd vrede, is niemand echt arm, heeft iedereen een huis en is er geen ziekte. 

Nou is dat natuurlijk onmogelijk, maar er zijn wel wat dingen die er voor kunnen zorgen dat we een stapje dichterbij komen volgens mij. 

Om te beginnen moet het onderwijs goed zijn, dat is heel belangrijk! En de gezondheidszorg..... met een betaalbare verzekering en zeker geen eigen risico waardoor mensen zorg gaan uitstellen (met soms ellende en meer onkosten tot gevolg).Het lijkt mij niet onlogisch dat plastische chirurgie in veel gevallen niet vergoed wordt.... tenzij er een heel goede reden voor is, het kan soms nodig zijn.
Geen verzekeringen meer met een soort keuzemenu..... gewoon alle normale dingen verzekerd, ook mondzorg. Al die aparte mogelijkheden maken het naar mijn idee alleen maar duurder en zeker ingewikkelder. Alleen voor bijzondere dingen heel misschien de mogelijkheid om bij te verzekeren. 

Je moet nu  helderziend zijn om te weten hoe je je moet verzekeren..... ik heb bijvoorbeeld nog nooit fysiotherapie gehad, maar dat kan zo ineens veranderen en dan heb ik misschien wel heel veel behandelingen nodig. Hoe moet ik mij dan verzekeren? Een voor mij te duur pakket met veel behandelingen? Of de gok nemen en het goedkoopste pakket nemen.... maar dan heb ik een probleem als ik het toch nodig heb. 

*******

Meer politie, dat lijkt mij ook heel goed en de politiebureaus weer terug in wijken en kleine plaatsen. Het voelt gewoon veiliger als dat in de buurt is. En gewoon gevonden voorwerpen weer kunnen afgeven op het politiebureau, ik vind dat eigenlijk nog steeds de meest normale plek. 

*******

Een basisinkomen, er is al vaak over gesproken, maar ik vind het niet zo gek. Een basisinkomen voor iedereen wat net genoeg ik om van te kunnen leven.... zeker voor tijdelijk is dat genoeg..... dus in tijden dat er geen werk te vinden is of dat je liever zelf voor je kinderen wil zorgen  of wat dan ook heb je in elk geval iets zonder een pakket formulieren te moeten invullen en dan misschien toch nog afgewezen te worden.... het scheelt veel stress als die basis er gewoon altijd is.
Wie alleen is zal zelf voor aanvulling door werk moeten zorgen, met z'n tweeën is de kans groter dat één van tweeën wel werk heeft en dat het allemaal net wat ruimer is.
Er zijn met zo'n basisinkomen gewoon meer mogelijkheden. 

*******

Hopelijk is er dan geen voedselbank meer nodig, maar het lijkt mij sowieso handiger als voedselbanken werken als een soort winkel, waar mensen zelf kunnen uitzoeken wat ze nodig hebben. Als je voor een bepaald bedrag of aantal punten mag uitzoeken (afhankelijk van de grootte van een gezin) kan je kiezen wat je nodig hebt. Ik geloof dat er wel voedselbanken zijn die op een dergelijke manier werken, maar voor zover ik weet krijg je bij de meeste gewoon een krat, doos of tas die voor je gevuld is. Ze kunnen op die manier natuurlijk geen rekening houden met diëten en met wat iemand graag of juist niet lust.... en het lijkt mij niet handig als een diabeet allemaal zoete dingen krijgt en iemand die zoutarm moet eten allemaal zoute artikelen. 
Natuurlijk zal niet altijd aanwezig zijn wat je het liefst hebt, maar is het wel fijn als je zelf kan kiezen lijkt mij.

*******

Iedereen een woning, lijkt mij ook ideaal.... ik snap dat er niet zomaar huizen uit de grond gestampt kunnen worden, maar als er appartementen in leegstaande kantoorgebouwen komen scheelt dat wel een al stuk. een groot huis is mijn ideaal, maar als ik niets had zou ik ook blij zijn met een tiny house, zeker om mee te beginnen! We hebben hier niet onbeperkt ruimte om te bouwen, we willen ook nog wel wat natuur overhouden. 
Woningen boven winkels e.d....... het is niet overal, maar het zou de winkelgebieden naar mijn idee een stuk veiliger maken en het levert woningen op. 

*******

Ik wil de bejaardenhuizen weer terug! Langer thuis wonen klinkt goed, maar is niet altijd een goed idee. Niet iedereen wil naar een bejaardenhuis en dan is het mooi dat er mogelijkheden zijn om langer thuis te kunnen blijven wonen, maar als mensen niet meer zo eenvoudig zelf de deur uit kunnen is de kans op eenzaamheid wel groter in een woonhuis dan in een bejaardenhuis. Je kan nog zulke lieve buren en vrienden hebben, het kan toch te eenzaam zijn. Dus zou iedereen de keus moeten hebben.... boven een bepaalde leeftijd mag je naar een bejaardenhuis als je dat wil of als je jonger bent maar niet alles zelf meer kan. Het mooiste is natuurlijk als het bejaardenhuis voor het grootste deel uit appartementjes bestaat waar de mensen toch het gevoel hebben meer op zichzelf te wonen, maar wel met alle hulp in de buurt en gezamenlijke ruimtes waar je elkaar ontmoeten kan, mogelijkheid om zelf te koken of eten te krijgen.... aan je eigen tafel of gezamenlijk.... iedereen is anders, zoveel mensen zoveel wensen. 
Ik heb met de kapel vaak in bejaardenhuizen gespeeld..... het was vaak een dolle boel.... vooral als het in onze eigen woonplaats was, want daar kenden we veel mensen en dat is al anders. Vaak werd er nog polonaise gelopen, eventueel met rolstoelen ertussen.  
Als we nu in een verzorgingshuis spelen zit de helft te slapen.... anderen weten het niet goed meer en roepen of doen allerlei dingen tussendoor die nergens op slaan.... dat is soms wel lachen, maar ook  triest. Of ze er van genieten? Er zijn er maar weinig waar dat aan te zien is..... want een vrolijke boel is het vaak niet meer. Je mag er pas in als je erg weinig kan (of nog weet). Het is goed dat deze huizen er zijn, zonder meer..... maar er zijn genoeg mensen die bij het ouder worden graag naar zo'n 'ouderwets' bejaardenhuis zouden willen..... in een wat modernere vorm dan. 
Veel mensen die ouder worden en alleen zijn (en ik denk dat dat vooral voor mannen geldt) zouden graag in een goed bejaardenhuis zitten. Niet zoals heel vroeger met een slaapzaal e.d., ik denk dat iedereen wel een eigen plekkie wil, maar met verzorging en veel mensen in de buurt waar je het gezellig mee kan hebben. Vaak mensen die elkaar al lang kennen, opgegroeid dezelfde plaats....daarom zou vrijwel elke plaats weer een bejaardenhuis moeten hebben.... het is toch te gek dat als je oud bent en niet veel meer kan dat je dan naar een andere plaats moet verhuizen? Soms wonen mensen al hun leven lang dezelfde plaats....  verhuizen naar een bejaardenhuis of verzorgingshuis is al ingrijpend, maar als het dan ook nog in een andere plaats is, waar je kleinkind na schooltijd niet even langs komt huppelen en je vroegere buren nog wel eens komen, maar niet even langs wippen omdat ze toevallig in de buurt zijn. 
En.... als er meer mensen naar een bejaardenhuis gaan komen er weer huizen vrij voor andere mensen. 
Als wij vroeger met de kapel in het bejaardenhuis speelden en het was er gezellig dan zeiden er wel eens een paar mannen tegen elkaar dat ze daar later samen zouden zitten en dat de jongere garde van de kapel dan voor hen zou spelen..... nou... vergeet het maar...... die kans is zo klein dat ze gezellig samen daar zijn en nog leuke dingen kunnen doen! Natuurlijk kan het in een verzorgingshuis ook gezellig zijn en doen de mensen daar hun best.... maar de mensen die er wonen kunnen vaak nog maar zo weinig en er zijn veel mensen dement...... de sfeer is dan toch meestal niet te vergelijken met vroeger. Het is goed dat deze huizen er zijn.... maar niet in plaats van de vroegere bejaardenhuizen!
Maar het is wel goed dat de mogelijkheid er is om lang thuis te blijven wonen als je dat wil, want niet voor iedereen is een bejaardenhuis de goede oplossing.

*******

Ik zou het fijn vinden als je weer gewoon een bank binnen kon lopen zonder eerst op zoek te moeten waar nog een bank is. Het zal duur zijn al die kantoren en er wordt wel minder gebruik van gemaakt doordat internetbankieren de regel is (daar werden we min of meer toe gedwongen), maar niets is erg weinig......  misschien een klein kantoor met balies van verschillende banken? 

*******

En de PTT..... die mag van mij ook weer terug......weer 6 dagen per week post! 
Nu is het steeds moeilijker om een verjaardagskaart op de goede dag aan te laten komen.... en dat vind ik nou juist het leukst... als de kaart op de dag dat iemand jarig is aankomt! Het is niet het grootste probleem, maar het maakt het wel minder leuk! 
Er zijn steeds minder brievenbussen..... ook jammer! Vaak is het nu net te ver weg om even snel een brief lopend weg te brengen........ het is (voor mij) wel te belopen, maar even snel is er niet meer bij. Ik kan mij voorstellen dat dat voor sommige mensen echt een probleem kan zijn. De overgebleven brievenbussen zijn rond de feestdagen vaak vol.....  en dat in combinatie met de steeds duurder wordende postzegel prijzen ze zichzelf de markt uit. Ik stuur nog steeds kerstkaarten.... ik vind het leuk om te versturen en leuk om te krijgen, maar ik snap de mensen die ermee stoppen. Vaak bleef ik dan zelf wel sturen, maar ik merkte dat mensen dat dan vaak weer ongemakkelijk vonden, dus dat doe ik nu meestal niet meer. 

*******

O, wat zou ik veel veranderen als ik het voor het zeggen had..... maar ik moet bekennen dat ik wel weet hoe ik het zou willen, maar niet hoe ik dat moet bereiken. Overal is geld voor nodig en soms zelfs heel veel, dat moet ergens vandaan komen.... zoals altijd staan de beste stuurlui aan wal..... maar toch....sommige dingen hadden nooit veranderd moeten worden volgens mij.... dat zeg ik niet alleen nu, dat zei ik ook al toen het veranderde (privatisering van de gezondheidszorg, bejaardenhuizen weg, politiebureaus weg). 
Terugdraaien is duur in veel gevallen..... helaas. 
Ik zal niet beweren dat elke verandering een verslechtering was.... ik zeg niet dat vroeger alles beter was..... maar sommige dingen waren volgens mij wel beter! 


2 opmerkingen:

  1. Theodora Ederzeel
    Goed geschreven en met veel wel eens!

    Ans Dekker-Martis
    Er is zoveel veranderd, maar soms zo snel en naar mijn idee ondoordacht.... maar ja, daar zal niet iedereen het mee eens zijn neem ik aan. Soms wel eens lekker om te schrijven hoe ik er over denk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Pat Ricia
    Jij hebt lekker even onder woorden gebracht hoe je erover denkt. Gelijk heb je. En ja, dat van die bejaardentehuizen ben ik helemaal met je eens. Nu mopperen dat er te weinig huizen zijn maar het afschaffen van de bejaardentehuizen is daar onder andere ook een oorzaak van. Zo jammer!

    Ans Dekker-Martis
    Pat Ricia Ja, een weblog is een goede plek om mijn gedachten te plaatsen. Niemand hoeft het met mij eens te zijn, maar het is natuurlijk leuk als het wel zo is. Van die bejaardenhuizen heb ik nooit begrepen.

    Pat Ricia
    Ans Dekker-Martis nee ik ook niet. Maar sowieso heb ik nooit iets begrepen van al die bezuinigingen in de gezondheidszorg. Ook niet van het invoeren van de zorgverzekeraars trouwens.

    Ans Dekker-Martis
    Pat Ricia Ja, die zorgverzekeraars ook niet.... het was voorheen wel onhandig dat je soms in het ziekenfonds moest en soms particulier verzekerd (met Edwin zijn stages moest hij dat steeds veranderen, heel onhandig), dus dat het één werd leek beter, maar dat het meteen al gigantisch duurder werd vond ik geen goed idee.

    Pat Ricia
    Ans Dekker-Martis het is zo onderhand onbetaalbaar aan het worden.

    Ans Dekker-Martis
    Niet normaal meer

    BeantwoordenVerwijderen