Zoeken in deze blog

donderdag 18 juni 2020

Draaiboek...

Het draaiboek voor de ic voor als er tekort bedden zijn...... ik begrijp het. Nee, leeftijdselectie is niet leuk, maar wel logisch. Er gaan eerst nog andere selecties aan vooraf, dus zo vaak zal het niet gebeuren, als het al nodig is!
De kans is groot dat het niet nodig is, we zijn beter voorbereid dan bij de eerste golf, waardoor de tweede golf misschien kleiner wordt. Nu zeggen dat ze maar moeten zorgen dat er genoeg ic-bedden zijn is te simpel........de bedden kunnen aangeschaft worden, een plek om ze neer te zetten is al moeilijker, maar daar is nog wel wat op te verzinnen.....de vorige keer was ook AHOY (o.a.) ingericht als noodhospitaal..... dat was achteraf niet nodig, maar dat kan weer als het nodig is. Een ander probleem is: Personeel! Je kan niet even een blik opentrekken. IC-personeel is gespecialiseerd in dat werk, dus niet iedereen kan het zomaar overnemen. Er kunnen meer mensen voor opgeleid worden (als je die al kan vinden), maar dat kost tijd!  Meer bedden, meer personeel en een plek waar ze kunnen worden geplaatst..... er staan nog een paar ziekenhuizen leeg!
Maar meer zal in geval van nood niet altijd genoeg zijn....... wat is genoeg? Dat is van tevoren niet bekend......... personeel moet betaald worden, ook als er geen patiënten zijn....tenzij je alleen oproepkrachten hebt, maar je gaat die opleiding niet doen om thuis te zitten wachten of je heel misschien opgeroepen wordt denk ik.
Maar als het echt niet anders kan gaan ze patiënten selecteren, ook uiteindelijk op leeftijd! Dat vindt het personeel ook niet fijn.
Ik vind het ook geen prettig idee, maar begrijp het wel!

Maar als er een ramp gebeurt, met honderden gewonden...... dan gebeuren dergelijke dingen ook..... dan laat je iemand die toch niet te redden valt liggen, om iemand te helpen waarbij het wel zin heeft. Wie geen dringende hulp nodig heeft laat je ook even liggen...... alleen een arm gebroken?..... eerst maar wat doen aan die gapende wond van de persoon verderop. Als je dan een oud persoon ziet met verwondingen die heel heftig zijn en er naast een kind met dezelfde verwondingen, dan weet je dat over het algemeen het kind meer kans heeft om te overleven. Uiteindelijk wordt iedereen wel geholpen, maar voor sommige mensen zal dat te laat zijn, maar die zou het sowieso niet gered hebben.
Bij een persoon blijven die niet te redden valt terwijl er verderop mensen wel te redden zijn, maar dood gaan als je niet help...... de keus lijkt mij duidelijk......eerst de mensen die (mogelijk) nog te redden zijn! Ook in zo'n geval kunnen er tekort bedden zijn, OK's tekort..... van alles tekort, dan worden de mensen ook naar verschillende ziekenhuizen gebracht, soms ver uit de buurt en soms naar het buitenland en ook dan kunnen er andere operaties uitgesteld worden.

Een pandemie is ook een ramp..... een ramp waarbij niet van tevoren vaststaat hoeveel zieken er zijn en hoe erg ze ziek worden, gaandeweg wordt er wel meer duidelijk, maar het valt niet mee om alles perfect te regelen in korte tijd! Bovendien speelt daar de besmettelijkheid mee, dus extra werk door extra voorzorgsmaatregelen en meer beschermingsmateriaal etc.

We kunnen nou eenmaal niet op alles voorbereid zijn, ik vind dat iedereen behoorlijk z'n best heeft gedaan en er is van geleerd. Veel andere behandelingen stopzetten zodat er meer coronapatiénten behandeld konden worden was ook niet ideaal, maar op dat moment leek het een logische keuze..... en het duurde waarschijnlijk langer dan gehoopt was voordat de andere zorg weer op gang kwam.
Achteraf is het simpel, dat weet iedereen hoe het had gemoeten (denken ze), maar ga het maar even regelen op zo'n moment. Dan worden natuurlijk niet altijd de juiste keuzes gemaakt, het kan altijd beter. Bij een eventuele volgende golf of golfje zijn we beter voorbereid en daar hoort ook de triage bij, de selectie..... die alleen wordt uitgevoerd als het echt niet anders kan, dus als de golf ons weer echt overspoeld!  Op deze manier worden mensen gered die de meeste kans maken het te overleven en nog een goed leven daarna kunnen hebben. Oudere mensen kunnen nog heel gezond zijn, maar het is mij al vaak opgevallen dat als een ouder iemand die nog heel kwiek is en gezond iets krijgt, een heup breekt of zoiets.... dat die daarna vaak snel achteruit gaat..... niet iedereen natuurlijk, maar in verhouding tot jongere mensen toch wel vaak...... en er zijn niet veel oudere personen die echt 100% gezond zijn, bijna allemaal gebruiken ze medicijnen en dat is niet omdat ze zo gezond zijn. Het gaat misschien goed dankzij de medicijnen, maar er is dan wel iets aan de hand dat bij andere ziekte een probleem kan zijn!

Het enige waar ik moeite mee heb is als een jongere voor gaat die de regels aan zijn laars lapte, eigen schuld dus en die heeft misschien nog anderen ook besmet..... maar ja, er is geen tijd om dat te controleren!

Quote van de dag:



Donderdag 18 juni 2020

Dag van de Duurzame Gastronomie
Neurodiversity Pride Day
Tapas Dag | Sushi Dag
Autistic Pride Day
Picknickdag
Paniekdag
Slag bij Waterloo
Biologische Velddag

En voor mij: Kapsterdag.....zou het nodig zijn na 18 weken?



Morgen het resultaat!










2 opmerkingen:

  1. Het is een afwegen, ik begrijp best dat het moeilijk is.
    Ik denk dat het in alle landen speelt bij grote rampen, Eerder las je ook van deze dilemma's bij het plaatsen van donor-organen. Dat is nog moeilijker, wie heeft voorrang...
    Er is voor iedereen wat te bepleiten.
    Degenen die moeten beslissen zijn niet te benijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Precies.... je zal het maar moeten beslissen! Ik begrijp de keuzes, ook als ze voor mij slecht uitpakken! We kunnen niet allemaal voorrang hebben en loten is ook geen goed idee.... dat doen ze evt. in het uiterste geval ook, maar als ze dat aan het begin al doen gaan er misschien meer mensen dood dan nodig is omdat dan iemand die kansloos is eerst aan de beurt is.
    Het geldt ook voor alle maatregelen die genomen zijn ter voorkoming van..... je zal het maar moeten beslissen!

    BeantwoordenVerwijderen