Zoeken in deze blog

donderdag 23 juli 2020

Feesten

We houden hier in Monnickendam wel van een feestje en daarom herdenken  we elke vijftig jaar de slag om de Zuiderzee.... de Watergeuzen onder leiding van Cornelis Dirksz (burgemeester van Monnickendam) versloegen de Spanjaarden.
 Jan Haring uit Hoorn wist de admiraalsvlag buit te maken (wat hij met de dood moest bekopen) waarna de Geuzen de mast omhakten van het vijandig schip en de overige Spanjaarden vluchten, zo wonnen wij op 11 oktober 1573 de slag om de Zuiderzee. Dat is het verhaal in het kort.

 De monnik en zijn dochter....raar maar waar.

Ik heb het feest in 1973 meegemaakt.....we hadden toen een logé die er in 1923 ook al bij was en ik vond een filmpje van die feesten van 1923: KLIK Tegen het eind van het filmpje is Jan Haring te zien die in zijn doodskist ligt...... de speler kwam even tot leven om toch wat vrolijker op de film te komen 😂

We liepen in 1973 bijna allemaal in kleding uit de tijd van de slag.....of in elk geval moest het ervoor doorgaan. De muziekvereniging ging in monnikspij, zelf gemaakt door een stel handige vrouwen..... bij ons in huis werden ze geknipt en bij een ander in elkaar gezet..... wat hebben we gelachen..... mijn moeder en ik waren er wel bij, maar de naaimachine was niet onze grootste vriend, wij deden wel andere klusjes als dat nodig was en vooral mijn moeder zette vele potten koffie.
Het feest zelf was ook zeer geslaagd!


Nee, dat zijn niet allemaal dochters van hem






Niet iedereen kwam ongeschonden uit de strijd!







Heel opvallend was dat bijna alle mannen hun baard hadden laten staan van tevoren. Bij mijn vader ging hij er na de feesten snel weer af.


De huisarts reed zijn visites in een koets en aan zijn deur hing een bord "Stadschirurgijn en vroedmeester" ...echt.....vrijwel iedereen deed mee.
Wat een geweldige weken waren dat..... om nooit meer te vergeten.


Als het goed is vieren we dus in 2023 weer dat we slag om de Zuiderzee gewonnen hebben, de Cornelis Dirkzfeesten (Codifee).....ik hoop het! Mijn jurk van toen pas ik niet meer 😂.

We vieren ook elke 50 jaar dat we stadsrechten hebben en ik heb al 2 van die feesten meegemaakt, al weet ik van de feesten van 1955 mij helemaal niks te herinneren, want ik was nog geen jaar. Ooit zag ik een film over die feesten en daarin was te zien dat mijn luiers aan de waslijn hingen. 😄

1955
Op dit slechts 18 seconden durende filmpje staat mijn vader heel duidelijk in beeld, links naast de omroeper. 1955 klik.

Maar de stadsfeesten van 2005 weet ik nog heel goed...650 jaar stadsrechten..... weer ging iedereen in 'oude' kleding..... en weer was het groot feest!
Ik hoorde iemand zeggen: "Wat leuk dat dit dorp stadsrechten heeft".  😂
Op deze film is wel te zien dat vrijwel iedereen in kleding uit die tijd liep.
Deze keer droeg de muziekvereniging een soort hes met een leeuw erop..... ridderkleding.
Als ik niet met de muziek bezig was had ik een jurk en Edwin had meerdere 'kostuums'. Hij droeg de pij van de feesten uit 1973 (compleet met pruik met kale kruin) en ging daar ook mee naar de tandarts.....later hoorde ik dat hij de enige was die daar zo binnenkwam...iedereen kwam in normale kleding.
Hij had ook een bedelaarspak en nog iets wat het gewone volk droeg.

De bedelaar en zijn moeder 😃

Oudste broer lust wel een harinkie

 Onze muziekkleding








 De schoenmaker hield zich bij zijn leest.


De boeteommegang was heel indrukwekkend.....omdat de muziek voorop liep heb ik er zelf niet veel van gezien, maar later op de film zag ik alles. Dat was een processie en dus speelden wij daar bijpassende muziek bij....langzaam lopen, met 'slepende pas'....heel vermoeiend en buiten de muziek om moest het vooral stil zijn...... en dat maakte het pas echt indrukwekkend. Soms begon iemand uit enthousiasme te applaudisseren..... blikken van anderen lieten de 'dader' snel stoppen..... doodse stilte. Een lange stoet trok voorbij.... een lange tocht was het ook, bekaf, maar het was het waard.
Er werden allerlei dingen nagespeeld die in die tijd normaal waren.... daar is het Middeleeuws genootschap uit voortgekomen dat nu in andere feestvierende plaatsen vaak optreed.
Er gebeurde van alles...... terwijl we keken naar één of ander evenement gingen twee vechtende bedelaars achter ons ontzettend te keer, vechten....het bleken een huisarts en een wijkagent te zijn in het dagelijks leven.  Die hebben zich even lekker laten gaan hahaha...... heerlijk om even iemand anders te zijn.
Ook de huizen en straten waren zoveel mogelijk aangepast aan vroeger tijden.
In het volgende filmpje is goed te zien dat veel mensen meededen: 2005 klik (ruim 10 minuten)

Ik verwacht de feesten van 2055 niet meer te halen, dan zou ik bijna 101 zijn!


Quote van de dag:


Vrijdag 24 juli 2020:

Zelfzorgdag
Amelia Earhart dag
Tequiladag
Nationale veven en nichtendag
Zomercarnaval Rotterdam
Olympische zomerspelen

3 opmerkingen:

  1. Indrukwekkende feesten, het lijkt op carnaval.
    Er deden veel mensen mee. Gelukkig bleven er nog genoeg kijkers over.☻
    Sommige mensen doen het graag, verkleden, je ziet het, het plezier staat op de gezichten te lezen. Ook op dat van jou en je vader. Vermakelijk waren de beulen met hun 'scherpe' wapen, ik zag er een met het bloed er nog aan maar ik miste de hoofden. 😏
    Iets voor de liefhebbers van re-enactment.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik herinner mij van 1973 dat veel mensen en dan vooral mannen niet mee wilden doen..... totdat ze tot de ontdekking kwamen dat de meesten wel meededen...... konden de vrouwen op het laatste nippertje nog een outfit maken.
    Bij al die feesten werden ook steeds poorten gebouwd, de echte poorten zijn er helaas al lang niet meer. De laatste moest wijken voor de tram. Daar heeft nog lang een huis gestaan dat er aan vastgebouwd was.....het geboortehuis van mijn moeder.
    De nieuwe poorten die ze bouwden waren wel duidelijk nep, maar het was toch knap gedaan.
    Het trok ook veel toeristen en mensen uit de omgeving.
    In 2005 hadden we veel armelui en bedelaars en weinig adel/notabelen...... een paar jaar later was Edam aan de beurt en daar zou een groep Monnickendammers wandelend naartoe gaan. Nou hadden we gehoord dat daar juist erg veel chique was..... terwijl normaal het merendeel van de bevolking arm was leek het daar andersom te zijn. Daarom werd de wandeltocht 'breng de pest naar Edam' genoemd.
    Hihihi....het ging er bloederig aan toe hier. Dat middeleeuws genootschap is ook erg leuk, dat zijn de echte liefhebbers.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Via Facebbook:

    Yvonne Vermist Over 3 jaar dus weer Slag op de Zuiderzee !

    Ans Dekker-Martis Als het goed is wel.......maar ja, het moet wel georganiseerd worde

    BeantwoordenVerwijderen