Zoeken in deze blog

dinsdag 7 juli 2020

Je wordt ouder opoe

In mijn vroege jeugd waren er nog niet zoveel mensen met een auto, de meeste mensen met een auto gebruikten hem voor hun werk . Ook tv's waren nog schaars, wij kregen onze eerste (tweedehands) tv toen ik 7 of 8 was, voor die tijd kende ik 2 mensen met een tv. In die tijd waren er nog nauwelijks kinderprogramma's..... op woensdag en zaterdag om 5 uur was er iets. Om 12 uur 's nachts was het over, net als de radio.... nog even het Wilhelmus en dan werd het stil. Er was maar 1 net...... maar later kwamen Nederland 2 en het REM-eiland erbij...zo kwamen er steeds meer antennes op de daken te staan, je kon precies zien wie er tv had en of ze alleen Nederland 1 hadden.
Ik herinner mij programma's als Dappere Dodo, Rikkie en Slingertje, Barend de Beer (ik ken de herkenningsmelodie nog, ik kon hem spelen op mijn blokfluit), Johan en de Alverman en Okkie Trooy, er was een programma met Gompie... en we hadden Mik  en Mak (met oma Tingeling). De wrekers, Stiefbeen en zoon, Bonanza, de vliegende non en Wij heren van Zichem.
Mijn eerste kleuren-tv kreeg ik toen ik trouwde uit een erfenis. Toen Charles en Diana trouwden kwam mijn moeder bij mij kijken omdat ik een kleuren-tv had.

Platenspelers bestonden, maar lang niet iedereen had er één...... onze eerste was tweedehands en ik was denk ik een jaar of 12. We hadden 2 singles, dus 4 nummers die constant gedraaid werden.
Later kocht ik een eigen 'pick-up'......een oranje!
Bandrecorders bestonden denk ik wel, maar ik kende niemand die er één had. Later kwamen de cassetterecorders, een geweldige uitvinding! Pas toen Edwin  jong was kwam de walkman.
Ik heb de videorecorder zien komen, toen nog met verschillende systemen zoals VHS en Betamax.
De cd-speler kwam en nog later de diskman. De minidisk volgde ook (bestaat die nog?)

Telefoons waren ook nog zeldzaam..... vnl. in gebruik bij bedrijven en dokters e.d., maar gewone mensen hadden dat vrijwel niet.
Ik heb vele jaren later de mobiele telefoon zien komen en later de smartphone.
O ja, de fax heeft ook nog bestaan!

De magnetron bestond nog niet, koffiezetapparaten waren er nog niet..... en koffie werd nog met de hand gemalen. Wij hadden nog een kolenkachel en later een oliekachel.

Er was bij ons (en bij de meeste mensen) nog geen warm stromend water en geen douche. Wij gingen in de tobbe en tussendoor wasten wij ons bij de gootsteen, met een stukje zeep.... en koud water ..... of maakten wat water warm in de fluitketel.

Dubbel glas had niemand nog van gehoord, 's winters stonden de bloemen op de ramen.

Computers waren er ook nog niet, dat hoorde thuis in een sf-verhaal.  Ik herinner mij de commodore 64.....maar die kwam pas toen ik al getrouwd was.
De eerste spelcomputers volgden: De Atari. ......daarna ging het allemaal zo snel dat ik volgens mij het één en ander nog gemist heb, in elk geval deed ik er niet aan mee.... het is niet bij te benen. Een tablet heb ik nog niet, ik ben blij met mijn laptop.

De fotocamera's hadden nog een fotorolletje dat ontwikkeld moest worden. En mijn vader had een super8 filmcamera met een filmcassette die ontwikkeld moest worden.
Toen ik een jaar of 15 was kocht ik een Kodak instamatic camera met fotocassette en flitsblokjes...ik kreeg er een leuke spijkertas bij.... was een actie!

Zo zijn er nog veel meer dingen veranderd, ik zag dingen komen en weer gaan..... teveel om op te noemen. Wie weet wat er nog meer komt, ik verbaas mij nergens meer over......... de veranderingen gaan zo snel en er zijn zoveel dingen die we vroeger niet voor mogelijk hielden..... en nu lijkt bijna niets meer onmogelijk.


Quote van de dag:

Dinsdag 7 juli 2020:

Dag van het sprookje
Wereld chocoladedag
Wereldwijde dag van vergiffenis








4 opmerkingen:

  1. Veel nieuwe dingen die fantastisch waren, vond ik. Nog steeds al is niet alles mijn smaak. Toen de elektronica daar was, kon je verwachten dat er van alles volgde.
    Mensen van begin vorige eeuw hadden vergelijkbare verhalen. Van handenwerk tot stroom moet een enorme stap zijn geweest, volgens de ouderen van toen. Kan ik me voorstellen.
    Dat er mensen zijn die het niet meer kunnen bijbenen, of het niet willen, dat snap ik ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Indertijd was de trein ook een hele uitvinding en levensgevaarlijk. Toen nog met een slakkengang eigenlijk, maar het waren monsters in de ogen van velen.
    Volgens mij gaan de veranderingen wel steeds sneller, we gebruiken nieuwe uitvindingen uit veel korter omdat er al snel weer iets nieuws is dat nog weer beter is.
    Ik heb dingen overgeslagen en volg niet alles...... ook financieel is het niet altijd bij te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het ene leidt tot het andere.
    Financieel is het inderdaad niet bij te houden, ik snap niet dat sommige jongelui steeds de nieuwste gadgets hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Steeds een nieuwe i-phone, als ik die prijzen zie schrik ik mij een slag in het rond, daar eet ik een jaar van! (als ik zuinig ben dan)

    BeantwoordenVerwijderen