Zoeken in deze blog

dinsdag 28 juli 2020

De beken van Arnhem en meer

Arnhem heeft veel beekjes die voor een deel ondergronds zijn, maar hier en daar bovengronds kabbelen langs en door tuinen.
Vlakbij Edwin weet ik er een paar te vinden...... eentje stroomt langs een paar huizen...... heel smal, maar ik hoorde daar duidelijk water stromen en zag dat in de diepte tussen tuinen en trottoir. Edwin wist er meer van te vertellen. Gelukkig interesseert hij zich ook voor heel veel dingen en dit dus ook.
In een straat daar vlakbij loopt ook zo'n beekje (of misschien dezelfde wel, ik weet niet hoe ze precies lopen) door een tuin en langs de oprit. Dat huis staat nu te koop.....lijkt mij leuk met een echte beek door de tuin....mooi huis ook.

De Sint Jansbeek hebben ze een jaar of twee geleden bovengronds gemaakt, is erg mooi geworden. Automobilisten moesten even wennen, in het begin reden er een paar de beek in en dat zal niet lukken zonder schade.

Arnhem heeft leuke stadswandelingen onder leiding van een gids....één ervan is "Volg de Sint Jansbeek"  Een andere leuke lijkt mij die naar de historische kelders.... maar die doen ze nu niet in coronatijd...... er zijn wel weer wandelingen, maar ze gaan zo weinig mogelijk ergens naar binnen en het is op meer punten aangepast.
Ik ben al lang van plan om eens zo'n wandeling te doen als ik wat langer bij Edwin ben..... als er dan een leuke op de agenda staat. Ze zijn natuurlijk allemaal leuk, maar de één heeft mijn belangstelling toch meer dan de ander.

Ik ken ondertussen redelijk de weg in Arnhem...... vooral in het centrum. Het is er heerlijk winkelen, er zijn veel terrasjes en er is veel te zien.
Erg veel mooie parken, Edwin heeft er ook een paar in de buurt en hij woont ook vlakbij een heemtuin, ook heerlijk om rond te lopen en ik heb daar eens een rondleiding gehad over vlinders e.d. .... geweldig! 
Dan is er natuurlijk nog het openluchtmuseum en Burgers zoo, het watermuseum, Arnhems oorlogsmuseum, museum Bronbeek, wijnmuseum en nog veel meer.
Hopelijk is volgend jaar de coronadreiging verdwenen en kan ik weer bij Edwin logeren. Meestal ben ik er in de zomer een weekje, maar vorig jaar kwam er niet van doordat ik steeds niet fit was en te druk met andere dingen, maar als alles weer normaal is hoop ik wat langer te kunnen blijven (als hij het zo lang met mij uithoudt) en dan wil ik toch wel weer het één en ander van Arnhem zien.

Nee, ik wil er niet wonen, ik woon prima hier en hier heb ik vrienden en familie, mijn verenigingen en hier zijn zat leuke dingen. Ik heb vanuit mijn huis een mooi uitzicht en hier zijn mooie wandel- en fietsroutes. Bovendien dichtbij Amsterdam, Purmerend, Edam, Volendam en Marken en ook Hoorn is maar 25 km. (heb ik vroeger met Edwin wel eens gefietst), dus er is op korte afstand nog genoeg ander moois. In Arnhem heb ik ook familie en dat is natuurlijk ook de belangrijkste familie die ik heb, maar wie zegt dat hij daar blijft wonen? Hij heeft het daar wel naar zijn zin, maar dat zegt mij niks..... er kunnen zat redenen zijn om te verhuizen....... als ik hem dan achterna ging naar Arnhem, moet ik dan weer iets in zijn buurt zoeken? En hier woont mijn broer, toch zeker niet onbelangrijk!!!Nee, ik blijf zitten waar ik zit!  Heerlijk om in Arnhem te zijn, maar ook om weer thuis te komen. En echt..... dit uitzicht hier zou ik toch niet graag willen missen......  de kans om ergens anders weer zoiets te vinden is klein, vooral omdat ik in een huurhuis moet en dan is er minder te kiezen, je mag al blij zijn als er iets is. Waarschijnlijk zal het dan een kleiner huis worden dan ik nu heb, want als alleenstaande heb je blijkbaar niet veel spullen, dan moet je kleiner wonen. En dat doet mij dan weer denken aan de periode na het overlijden van mijn man, veel mensen vonden toen dat ik kleiner moest gaan wonen...... maar ik had toch echt nog dezelfde meubels in huis, hetzelfde gereedschap.....bijna alles was hetzelfde, alleen de kledingkast had minder inhoud. Kleiner wonen zou dus betekenen meer weg doen...... de spullen die we samen gekocht hadden, het huis uit waar we zoveel mooie herinneringen hadden en waar we zo gelukkig waren......... ik heb dus de vraag: "Nou ga je zeker kleiner wonen hè?" nooit begrepen.  Mensen vonden mijn huis ook erg groot, maar het is niet uitzonderlijk groot...... de kamer is breed doordat er geen gang naast loopt, maar het hele huis is wel smaller dan dat van mijn moeder was, wat als een 'gewone' woning beschouwd werd. Dit huis is dan weer iets langer, maar wat woonoppervlakte betreft was het een te verwaarlozen verschil. 
Wat ik wel altijd geweldig vond was een vaste trap naar een grote, hoge zolder.!

Quote van de dag:


Woensdag 29 juli 2020:

Wereld lasagnedag
Internationale tijgerdag
Internationale frikandellendag

2 opmerkingen:

  1. Arnhem is een mooie en leuke stad maar van die beken wist ik niets, zal het een zoon vragen, Hij woonde er.

    Verhuizen zou ik zeker niet doen als ik tevreden was.
    Kleiner wonen werd altijd zo raar bekeken, denk aan die vrijgezellen- en bejaardenwoninkjes uit de jaren 60-70. Net poppenhuisjes, achterlijk gewoon, alsof een alleenstaande geen spullen had, wat je zelf al opnoemt.
    Dat is nu heel anders, bij de flat van schoonzus denk ik: 'iets voor mij' en ook bij een tussenhuis dat ik ken.
    Maar zolang ik gezond ben (afkloppen) blijf ik liever hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die beken zijn op veel plaatsen te vinden, maar dan heel smal.....en voor een groot deel ondergronds. Ze blijken dan uit te komen op plekken waar ik geen idee van had.....ik ken dan dat water wel, maar geen idee dat dat gevoed wordt door zo'n beek.
    Edwin woont in de buurt van de Velperweg en de Oude Velperweg en daar zijn er dus een paar.

    Nee, ik ga echt niet verhuizen. Die kleine woningen zijn voor sommige mensen prima, maar niet voor mij! En dat mij toen steeds gevraagd werd of ik niet ging verhuizen heb ik nooit begrepen, ik zei wel eens: "Denk je dat ik mijn bank en bed doormidden gezaagd heb?" Je hebt dan toch niet ineens veel minder spullen?
    Ik moet trouwens niet denken aan verhuizen.....nee,ik blijf hier zolang als het kan. Ik heb ook nog de mazzel dat het een heel gezellig buurtje is (maar dat kan natuurlijk veranderen).... ik denk dat het niet veel zin heeft om kinderen achterna te gaan.
    Veel mensen die ooit weggegaan zijn uit hun geboortestreek willen na hun pensionering weer terug.....maar vinden daar niet wat ze achterlieten. Vooral als ze er nooit meer zijn geweest, het is anders als je er nog regelmatig komt en er familie en vrienden hebt wonen, dan groei je mee, dan ken je de veranderingen en kom je er niet als een vreemde. Ik denk wel dat ik bijna overal zou kunnen wennen, maar soms heeft dat tijd nodig.

    BeantwoordenVerwijderen