Zoeken in deze blog

maandag 16 november 2020

De sint is weer in het land

 'Meer kijkers naar intocht Sinterklaas' las ik...... laat ik daar nou niet verbaasd over zijn..... de enige manier om een intocht te zien was om tv te kijken. 
Wel leuk, ik mis het altijd omdat wij hier altijd op dezelfde dag de intocht hebben en we 's morgens al bezig zijn met 'roet' en onze kleding. De tv staat dan wel aan in het clubgebouw, maar echt volgen is er niet bij. Het kleine dikke muziekpietje is er dit jaar dus niet, maar die was er ook bij een normale intocht niet geweest...... ik zou het niet volgehouden hebben.... het was elk jaar toch al moeilijk en vaak stapte dat Pietje er wat eerder uit en vorig jaar dacht Pietje al heel snel 'waar ben ik aan begonnen?' .... dus dit jaar was ik van plan alleen mee te doen als het duidelijk beter ging en dat is niet het geval. 
We hadden hier dit jaar ook een eigen Sinterklaasjournaal, erg leuk. 
Ik hou van deze tijd, al moet ik zeggen dat de Pietendiscussies mijn plezier aardig vergald hebben! 
Er zijn al veel aanpassingen geweest in de loop der jaren, maar het is nooit genoeg..... er is teveel dwang en ze willen teveel te snel.... dat is mijn mening.  Iets afdwingen wat al zo lang bestaat en waar de meeste mensen gek op zijn werkt niet, dan gaat het hard tegen hard! Ik ben wel pro-Piet, maar sta open voor kleine wijzigingen.... ik ben tegen de pro-Pieten die agressief hun zegje doen. 
De zwart geschminkte Pieten vind ik zelf nog altijd het mooist...... mooier dan de bruine (het is zwarte Piet en niet bruine Piet), hoewel bruin vaak beter te fotograferen valt. Vroeger was hij zelfs glimmend zwart en werd er wat minder nauwkeurig geschminkt. 
Veegpieten vind ik wel de beste oplossing, maar dan wel graag wat meer zwart. Ik had liever gezien dat begonnen was met minder nauwkeurig schminken. Niet tot diep in neus en oren, de nek hoeft niet tot ver onder de kleding zwart......   de randjes om de ogen hoeven niet zwart en hier en daar een wit veegje kan ook. In de loop der jaren dan misschien geleidelijk aan wat minder zwart, maar niet teveel tegelijk! 
Ik zou het ook niet erg vinden als de witte kraag wat zwarte vegen heeft..... ze kunnen zo zelfs al verkocht worden.  Misschien minder mooi, maar naar mijn idee wel geloofwaardiger.  
Er was een plan voor grijze schmink, maar dat mocht ook niet..... en dat is nou wat ik bedoel... het is nooit goed genoeg! Ik zeg niet dat het de perfecte oplossing is, maar vrijwel elke tussenweg wordt afgewezen en juist door teveel en te snel alles te willen veranderen roept dat agressie op. 
Gekleurde Pieten vind ik 6x niks! En Stroopwafelpiet e.d. vind ik ronduit belachelijk.  
De Pieterdiscussie vind ik vooral te fel! Van beide kanten! Ik heb wel de indruk dat de anti-Pieten bijna allemaal fel zijn en dat er bij de pro-Pieten meer zijn die hun mond maar houden. 
Ik ben altijd Sint en Piet-fan geweest....... ik versierde al voor Sint en Piet toen daar nog geen spullen voor te koop waren..... alleen etalagemateriaal, maar daar was niet eenvoudig aan te komen. Mijn moeder zag eens ergens leuke zwarte Pietjes te koop en kocht ze meteen voor mij, dat was de eerste echte versiering, verder deed ik het met goed gelukte en heel gebleven surprises en ik maakte zelf wat. 
Langzaam aan kwamen er toch wel meer dingen.... en mijn verzameling werd groter. Edwin kwam een keer trots thuis met een enorme zwarte (bruine) Pieten-kop...... die had hij voor weinig geld op de kop kunnen tikken....... ik was er blij mee! 
Ook boeken heb ik, niet alleen de bekende prentenboeken en kleurboeken, maar ook boeken met liedjes en veel boeken met informatie over de beste Sint en zijn hulpjes. In één van die boeken een foto van een Sinterklaasfeest in Suriname (kan ook de Antillen zijn, ik ben het even kwijt) waarbij een wit-geschminkte Sint te zien is. 
Ik mag toch hopen dat de anti-Pieten niet verwachten dat ik alles weggooi wat zwart is! Ik ben zo blij met mijn verzameling, ik versierde het altijd..... ik genoot ervan.... en nu? Ik heb nog niet veel gedaan..... er staat hier en daar wel wat, maar niet veel.... het gevoel is er nog niet helemaal denk ik.
Het was voor mij altijd het leukste en gekste feest van het jaar....... ik mis het zoals het was....zonder gezeur en gewoon leuk. Wat vond ik het altijd leuk om cadeautjes te bedenken, surprises te maken, gedichten..... dat hoeft allemaal niet meer omdat ik geen 'mee-vierders' meer heb. Dat maakt het natuurlijk ook minder leuk, maar ik vond het toch nog steeds leuk. Ik vond het jammer dat steeds minder mensen het gingen vieren..... "de kinderen zijn groot en geloven niet meer, dus we doen het nu met Kerst" .... alsof ze wel in de Kerstman geloofden. Lootjes trekken vond ik nooit leuk.... nou ja, minder leuk. Met een heel grote groep moet het wel, maar dan ben ik er voor om 2 of 3 lootjes te trekken. Ieder 1 lootje..... zo simpel. In een klein groepje vind ik het eigenlijk niks.... doe dan voor iedereen een aardigheidje of speel het spel met de dobbelsteen..... iedereen neemt een afgesproken aantal cadeautjes mee en maak er dan een leuke avond van met het spel. Maar lootjes trekken met een kleine groep.... in een kwartier ben je klaar..... dat is geen pakjesavond! Vooral als er dan ook nog eens geen gedichten of surprises bij zijn..... laat het dan maar helemaal zitten! 

Al heel lang ben ik van mening dat ik meer over de slavernij in Nederland had moeten leren op school....  het is goed dat dat nu beter is! Ik zal dus niet beweren dat er geen slavernij was, als was ik jaren geleden heel verbaasd toen ik daarover hoorde..... en eerst geloofde ik het niet.... maar dat kwam dus omdat wij daar nooit iets over leerden. Maar dat daardoor onze Piet niet meer mag ben ik het nog steeds niet helemaal over eens.  Aanpassingen prima, maar rustig aan. Het wonderlijke vind ik ook dat ik altijd geleerd heb dat Piet een Moor was..... en Moren waren soms wel slaven, maar ze handelden zelf ook in slaven..... in kindslaafjes en blanke slavinnen! Toch vind ik zwarte Piet nog steeds aardig, terwijl misschien als ik ga graven er in mijn voorouders dus wel een blanke slavin zat. 
Ik denk dat het meenemen in de zak naar Spanje daar ook vandaan komt..... in Spanje woonden veel Moren..... en ze namen dus slaven mee terug..... 

Dat er wel eens donkere mensen uitgescholden worden voor zwarte Piet...... ik geloof het best...... ik word wel een uitgescholden voor dikzak en dat wordt dan negatief bedoeld.  Zwarte Piet was vroeger een beetje een boeman, maar dat is al heel lang niet meer zo..... toen ik klein was al niet meer. Hij is juist leuk! 
Ik geloof ook dat er mensen zijn die het erg vinden als er zwarte Piet tegen ze gezegd wordt, maar ik denk dat bijna iedereen wel eens ergens voor uitgescholden wordt en dat ook bijna iedereen wel een zwak punt heeft.... het één laten ze van zich afglijden en het ander niet. Uitschelden is natuurlijk nooit goed..... maar er valt niet aan te ontkomen! Als het één niet meer mag is er wel weer wat anders. 
Door zwarte Piet af te schaffen bereik je niet dat er niemand meer voor zwarte Piet uitgescholden wordt.... sterker nog..... dan is het juist meestal negatief bedoeld en dat was het vaak niet! 

Rekening houden met elkaar is prima, maar er wordt teveel afgedwongen, de discussie is te fel. 
Maar er kan ook niet met iedereen rekening gehouden worden..... er zijn grenzen! Ik vind het mooi als een land multicultureel is..... maar dat houdt dan volgens mij in dat ook de eigen cultuur behouden blijft. Wij kunnen geen Zwarte Piet, de kerstboom, het Paasfeest en weet ik veel wat nog meer afschaffen omdat we multicultureel zijn geworden. Het is juist de bedoeling om met alle culturen naast elkaar te leven en van elkaar te leren! Ik vind het prima dat mensen die hier komen wonen hun eigen gebruiken in ere houden..... uiteraard alleen waar dat kan..... want er kunnen natuurlijk dingen zijn die hier echt niet kunnen, niet mogen en dan is het aan degene die hier komt wonen om zich aan te passen. Ik vind het ook prima dat kinderen van andere culturen vrij krijgen van school om hun feesten te vieren. Als dat erg vaak is moet er een middenweg gevonden worden, maar ik vind niet dat onze eigen feestdagen daaraan opgeofferd moeten worden. 
Probeer toch zoveel mogelijk elkaars gebruiken te respecteren, leer van elkaar, maar graaf niet te diep of er misschien in de oorsprong mogelijk iets negatiefs te vinden is wat nu al lang niet meer het geval is. En zie niet alleen het negatieve, maar ook het positieve!  Vrijwel niets is alleen maar goed of alleen maar slecht. 

Quote van de dag:

 
Maandag 16 november:

Dag van de vlag
Internationale dag van de tolerantie
Internationale dag van de verdraagzaamheid
Week tegen kindermishandeling
Week van de catering
Week van de werkstress
Ouderenweek
Global entrepreneurship week (GEW)
Week voor het recht op onderwijs en ontwikkeling
22Q11 Awareness Week
Week van de internationale student
Dag van de stad


1 opmerking:

  1. Pat Ricia
    Mooi verwoord Ans. Het is triest zoals een prachtige traditie om zeep wordt geholpen door een kleine groep tegenstanders. Nog even en Sinterklaas wordt een 'geheim' feest wat alleen nog in gezinsverband kan worden gevierd vanwege alle tegenstand. En dit jaar is dat nu sowieso al aan de orde vanwege de virusmaatregelen. Zo jammer.

    Ja precies. Ik ben sowieso tegen de schreeuwers hoor, pro-Piet of anti-Piet..... vaak roepen ze ook dingen die nergens op slaan en geweld is nooit goed, ook verbaal geweld niet. Maar de lol gaat er op die manier wel af...... en eigenlijk maakt dat dat ik nog meer aan de zwarte Piet vasthou.... zoiets van 'hun schuld, dan doe ik ook niet wat ze zeggen'.....maar goed, dat is een gevoel en mijn verstand zegt dat kleine aanpassingen wel kunnen, maar langzaam aan. En mijn verzameling gaat niet weg!

    Yvonne Willen
    Je zegt het mooi, en ondanks dat ik nooit echt fan van Sint en Piet ben geweest, ben ik het helemaal met je eens.

    Ans Dekker-Martis
    Yvonne Willen Dank je.

    BeantwoordenVerwijderen