Zoeken in deze blog

donderdag 19 november 2020

Teletekst

 Zoals ik eerder al zei kijk ik nog regelmatig teletekst en mis ik het dat veel zenders dat niet meer hebben. Het is zo handig om tijdens het tv-kijken even snel naar teletekst te kijken. Even snel het nieuws of het weer of wat er komt op tv (dat laatste kan ik tegenwoordig ook via KPN zien gelukkig). 

Bij wereldnieuws keek ik ook altijd op buitenlandse zenders, kijken wat ze er daar over zeggen. Mijn Engels is redelijk goed..... ik kan een gesprek voeren in het Engels en ik kan het goed lezen en als het nodig is schrijven, zolang er maar niet teveel technische termen in voorkomen. Ik lees het wel langzamer dan in het Nederlands, maar op teletekst zijn het zulke korte stukjes dat dat niet opvalt. Mijn Duits is wat minder....ik kan het prima verstaan en lezen over het algemeen, maar als ik zelf iets moet zeggen in die taal dan maak ik er een rommeltje van. Ik ga Nederlandse woorden verduitsen...... en dat heb ik pas door als ik het al gezegd heb. Echt...... ik kan wel een gesprek voeren, maar met heel veel fouten. 
Mijn Frans is nog slechter...... een gesprek is er niet bij, de grammatica ben ik helemaal kwijt. Ik ken wel vrij veel woorden in het Frans en daar kan je ver mee komen als het de goede woorden zijn. Ik kan erg goed tellen in het Frans, maar ach..... dat heb ik zelden nodig als iemand mij de weg vraagt. 
Lezen lukt vaak net goed genoeg om het te begrijpen...... veel herkenbare woorden waardoor ik het geheel wel snel. 
Ik keek dus vaak op Franse, Duitse en Engelse/Amerikaanse teletekst. Maar dat gaat niet meer en dat vind ik echt jammer. Bij de Nederlandse zenders hebben alleen Nederland 1,2 en 3 dat nog en daar maak ik gebruik van. 

Als ik het tegen Edwin over teletekst heb dan zegt hij plagend "Teletekst? Wat is dat ook alweer?" 
Het kan best ouderwets zijn, maar ik vind het handig. 
Ik weet nog dat ik het voor het eerst zag..... bij een oom van Ed...... die had een nieuwe tv en liet dat zien, iets nieuws, nog niet veel mensen hadden dat.  
Onze volgende tv had het ook en ik heb er heel veel gebruik van gemaakt. Vroeger hadden de verschillende omroepen daar ook pagina's met leuke dingen en ik meen dat het de Avro was die er een puzzel op had staan..... ik heb 2 keer iets gewonnen..... altijd leuk! Beide keren een leuke make-updoos.
En hoe laat de zon opkomt en ondergaat.... het is een tijdje eraf geweest (want dat kan je ergens anders ook vinden....ja, dat is met alles zo), maar gelukkig is het nu alweer een tijd terug op de oude vertrouwde pagina 718.  Wanneer vliegtuigen landen, treinen vertragingen hebben verkeersberichten.... het staat er allemaal op en is snel te vinden.   En natuurlijk de ondertiteling op 888. Dat is op de meeste zenders nog de enige pagina.
Lang leve teletekst! 

Quote van de dag:

Vrijdag 20 november 2020: 
Internationale transgender gedenkdag 
Boerenkoolweek 
Dag van de ondernemer
Europese Hiv-testweek
Internationale kinderrechtendag
Universele kinderdag 
Afrika industrialisatiedag


2 opmerkingen:

  1. Teletekst gebruik ik alleen voor ondertiteling. Vaak slecht van taal, soms de raarste woorden maar samen met hetgeen ik opvang is het goed genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Daar gebruik ik het soms ook voor, maar dus ook voor andere dingen.

    BeantwoordenVerwijderen