Zoeken in deze blog

zondag 15 november 2020

Plastic in de keuken, aan tafel, vaccineren en meer.... (een rommeltje dus)

 Plastic bakjes..... ik gebruik ze steeds minder. Nog wel om dingen in op te ruimen, maar steeds minder voor etenswaren. Het valt mij op dat veel plastic na verloop van tijd begint te stinken en te kleven, alsof het aan het ontbinden is.....vies...... daar wil ik mijn eten niet indoen. Voor de magnetron gebruik ik al een hele tijd geen plastic meer, ik weet het niet, maar het zou mij niks verbazen als dat het 'ontbinden' bevordert. Ook al staat er op dat het in de magnetron kan, ik doe het niet meer! Ik heb nog oude bruine overschalen waarvan de deksels heel goed gebruikt kunnen worden als bord..... zowel schaal als bord gebruik ik voor de magnetron. Ik heb Pyrex schalen met (kunststof) deksel die zo van de vriezer de oven of magnetron in kunnen... het deksel is dan wel kunststof, maar als dat een probleem wordt kunnen de deksels weg en houd ik altijd de schalen nog over. Ook andere glazen ovenschalen gebruik ik veel en ze zijn ook mooi genoeg om zo op tafel te zetten als ik netjes de tafel gedekt heb. Ik heb een servies wat ik nog steeds mooi vind, maar dat had ik al voordat ik trouwde, toen bestonden er nog geen magnetrons, dus ik ga ervan uit dat die niet de magnetron in kunnen...... ik had eens een mok waarvan het glazuur heel snel barstte nadat ik hem in de magnetron gebruikte..... ik vermoed dat die niet tegen de magnetron kon, want een bijpassend schaaltje dat niet de magnetron in ging had het niet. Ik wil dat mijn servies niet aandoen, dus dat gaat de magnetron niet in. Maar glas kan heel goed samen met het servies, gewoon blanco glas past naar mijn idee overal bij.  Dus als ik mijn servies gebruik dan gebruik ik de dekschalen voor alles wat uit de pan komt en de glazen schalen voor dingen uit oven of magnetron. 
Het valt mij wel op dat niet al het plastic dit probleem heeft, niet alles gaat stinken en kleven. Sommige soorten worden hard en breken dan snel (pas na jaaaaren). Er zijn zoveel soorten plastic.....en als het niet met eten te maken heeft vind ik het minder belangrijk. De grote plastic bakken waar ik dingen in opberg vind ik ideaal, veel prettiger dan kartonnen dozen.... steviger en overzichtelijker (want doorzichtig) en ze kunnen tegen vocht.  Ik ban dus echt niet al het plastic uit, maar in mijn keuken gebruik ik het steeds minder.... vnl. nog in de koelkast en soms in de vriezer. Wat gaat stinken of kleven gaat weg..... ik wil niet dat er misschien stoffen in mijn eten komen die er niet in horen! Misschien overdrijf ik en kan het geen kwaad, maar stinken en kleven vind ik sowieso reden genoeg om het niet voor mijn eten te gebruiken. Ik heb nog zat bakjes, maar dat zal langzaam aan minder worden, hoewel sommige soorten het probleem waarschijnlijk niet krijgen, dat is een anders soort plastic.
Het glas komt er voor in de plaats.... wel zwaarder en breekbaarder, maar mooier en praktischer.
 Er is bij mijn supermarkt weer een actie waarbij we kunnen sparen voor Pyrexschalen met bijbetaling...... bij de folders zat alvast 1 volle spaarkaart, dus ik heb al 1 schaal gehaald (met deksel) en ze hebben ook bakvormen, ook mooi!. Ik hoef niet alles, ik moet er ook weer een plekje voor zien te vinden in mijn kasten, het bergt toch anders op dan de lichte plastic bakjes, maar ik wil er nog wel een paar dingen bij. De prijs valt erg mee bij deze actie, maar het loopt natuurlijk wel op als ik veel wil.  De schalen zijn anders en hebben ook andere deksels dan bij de vorige actie (waar ik er een paar van heb) Van de vorige actie heb ik 2 vierkant lage schalen (in 2 maten) met deksel en 2 ronde hoge schalen (ook in 2 maten en met deksel)..... ik gebruik ze veel! De twee verschillende maten passen goed in elkaar, ik neem aan dat dat nu weer zo is. De deksels kunnen natuurlijk niet in oven of magnetron, maar wel in de vriezer. Om mee te nemen blijft natuurlijk plastic toch het handigst! 
Ik ben niet zo van het wegwerpspul...... het is wel eens handig. maar ik gebruik het niet veel. Ik heb het wel altijd in huis....... ook nog plastic bestek, maar dat koop ik niet meer, ik ben over op hout, dat vind ik prettiger, steviger en ik vind het er ook nog netter uitzien. Er is wel eens een reden om dat te gebruiken, maar het komt maar zelden voor. 
Als ik eters heb dan dek ik graag de tafel netjes..... voor mijzelf doe ik dat meestal niet (alleen voor het ontbijt vaak wel) ..... dan schep ik in de keuken op en ga er mee op de bank zitten. Maar ook dan gebruik ik de glazen schalen vaak. Ik heb ook kleine vierkante (en 1 rechthoekige) glazen ovenschaaltjes van Zeeman...... een ideaal formaat.....  als ik eten in de magnetron opwarm in die schaaltjes gebruik is ze ook om zo uit te eten. Die hebben geen deksel, maar dat hoeft ook niet altijd. 

Met mijn verjaardag deed ik het anders, want aan tafel is het moeilijk om de anderhalve meter aan te houden...... ik had de ene dag 3 mensen voor de lunch en de andere dag 3 voor het diner (dat is teveel om nog wat afstand te houden aan tafel, tenzij je een heel grote tafel hebt)....... ik zette alles op tafel. daar konden ze opscheppen/pakken en op de bank opeten. In allebei gevallen hoorden de gasten bij elkaar, dus die konden wel naast elkaar zitten en dan zat ik op een andere bank of stoel. 
Toen gebruikte ik het houten bestek..... in coronatijd is het best prettig als niet alles afgewassen hoeft te worden (ik was nog met de hand af). Toen mochten 3 gasten nog, kort erna werden het er 2.  Met Kerst ziet het ernaar uit dat ik er 2 krijg...... heel gezellig .... en als zij aan de ene kant van de tafel zitten en ik aan de andere kant dan kan dat wel..... is niet helemaal anderhalve meter, maar er is wel duidelijk afstand. Ik hou ervan om zeker met dat soort dagen aan een mooi gedekte tafel te zitten en dan gebruik ik echt geen wegwerpbestek. Het natafelen vind ik ook altijd leuk.... gezellig! 
Corona valt natuurlijk nooit helemaal te ontlopen, maar ik wil wel de kans klein houden.  Het is mij in mijn hele leven nog nooit gelukt om een virus uit de weg te gaan (dankzij de griepprik lukt dat meestal met griep wel tegenwoordig, maar zonder die prik deed ik met elke ronde mee) en met corona is mij dat tot nu toe gelukt. Blijkbaar zijn virussen gek op mij..... net als muggen! Ze moeten mij altijd hebben, maar dit virus wil ik toch echt proberen te ontlopen!  En als de vaccinatie er is dan wil ik hem! Ik ga er van uit dat ze echt wel weten wat ze doen. Risico valt nooit helemaal uit te sluiten, maar dat is in het hele leven zo. Ik denk dat de kans om corona te krijgen risicovoller is (voor mij) dan de vaccinatie. Natuurlijk, het kan mis gaan, ik kan ook morgen onder een bus lopen of een boom op mijn hoofd krijgen, mijn huis kan instorten.... er kan van alles gebeuren, maar ik denk dat de kans klein is en dan durf ik dat kleine risico wel te nemen. Bovendien bescherm ik niet alleen mijzelf ermee, maar ook een ander! En dat laatste is belangrijk om het virus echt terug te dringen. Dat ventilatie belangrijk is vind ik logisch, dat buiten de kans kleiner is om het te krijgen begrijp ik ook.... maar ik ben er niet van overtuigd dat we het buiten niet kunnen krijgen, alleen dat de kans kleiner is en dat het ook afhankelijk is van hoe de wind staat! 
Nou dit verhaal was weer een allegaartje.... van de hak op de tak, van bok op Jasper. 

Quote van de dag:


Zondag 15 november 2020:

Werelddag van de armen
Dag van de gevangen schrijver
Werelddag ter herdenking van verkeersslachtoffers
Feest van de dynastie (BE)
Feestdag Duitstalige gemeenschap (BE)
Koningsdag (BE)
Europese dag van de muziektherapie

5 opmerkingen:

  1. Plastic gebruik ik wel maar het ene plastic is het andere niet.
    Gewone linchboxjes zijn ideaal om te bewaren en gerechten in te vriezen, deksel zit er al bij.
    Ovalen ijsbakken ook. er gaan makkelijk twee maaltjes in en ook hier past een deksel bij.
    Bij deze spullen heb ik nooit last van kleef of geurtjes.
    Artikelen van Tupperware zijn ook goed maar te duur, ik weet niet of het nog bestaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tupperware is inderdaad goed, dat blijft ook goed. Volgens mij bestaat het nog steeds.
    Ik heb al verschillende keren gehad dat bakjes stonken en kleefden, vandaar dat ik overga op glas. Niet volledig natuurlijk, want om iets mee te nemen is toch echt plastic handiger.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Glas en aardewerk of porselein vind ik wel mooier maar te zwaar. Vooral de ovenschalen. Ik kan ze natuurlijk wel tillen, even vlug iets pakken of wegzetten doe je er niet mee.
    Een poos geleden zag je advertenties over Porsie, https://www.instagram.com/mijnporsie/?hl=nl
    een afslankmethode dmv de juiste inhoud van schaaltjes. Omdat het voor de halve prijs was heb ik ze gekocht en vind ze best goed. Klein, toch gaat er meer in dan je denkt.Geen deksels maar met folie of boterhamzakjes kom je een heel eind.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat vind ik dus ook het nadeel van glas, het is veel zwaarder.
    Dat zijn leuke schaaltjes van 'mijnporsie'. Folie erover werkt ook prima. Het formaat is slim, als je niet teveel wil eten is het ook slim om van een klein bord te eten.... dan lijkt het meer.

    BeantwoordenVerwijderen