Zoeken in deze blog

donderdag 12 november 2020

Sint Maarten

 Alles stond ruim op tijd klaar, de ballonnen had ik 's morgens al opgepompt en op een stokje gezet..... alleen de ballonnen gingen weer naar binnen. Ik zette een vaas met ballonnen  buiten en meteen nam de wind er al eentje mee, terwijl ik er achteraan ging ontsnapte de rest ook en mocht ik even een sprintje trekken! 
Ik was er wel even mee bezig, maar vooral in het donker zag het er volgens mij goed uit en daar ging het om. Nu het anders dan anders is wil ik het goed doen of helemaal niet, daarom mochten ze ook wat extra's pakken.

Ik had deze ballonnen en gouden zonder tekst, maar die heb ik allemaal nog omdat ik ze binnen heb gezet.... o ja, eentje knapte er toen ik hem wilde pakken.. 
Wil er nog iemand een ballon op een stokje? 😂


In het donker vallen het wasrek en de witte stoelen erachter minder op, dan vallen vooral de lichtjes op..... er kwamen nog een paar kleine lantaarns naast de grote te staan.



Als het erg druk zou worden kon ik het kaartje omdraaien..... daar stond dat ze 2 dingen mochten pakken!

Op de tafels kwamen een schaal met snoep, een schaal met uitdeelcadeautjes (kleine kleurboekjes, leuke potloden, kleine toverstafjes, tolletjes, maskers, notitieblokjes, kleine pakjes kleurpotloodjes etc.) en een doos met zakjes chips. Vandaag maar eens kijken wat er precies over is...... dan weet ik ook waar het meest van gepakt is.... altijd goed om volgend jaar rekening mee te houden... de chips weet ik al......er zijn  ca. 40 zakjes doorheen gegaan.  Ik heb ook wel eens mandarijntjes en doosjes rozijnen..... dit jaar niet.... het is niet het meest geliefd, al zijn er wel kinderen die dat kiezen. Ik doe het er daarom vaak wel bij, maar ik wilde dit jaar niet alleen daarvoor naar de supermarkt, er was genoeg om uit te kiezen, dus het is wel goed zo. Ik was in elk geval geen kikkerbil (voor de mensen die het niet weten..... als iemand niet opendeed zongen we vroeger altijd: 'Hier woont een kikkerbil, die niks geven wil' ....soms nog aangevuld met de geweldige tekst: 'Had ik dat geweten, had ik op de stoep gescheten'.)  Volgens mij geen officiële tekst 😂😁 en ik was natuurlijk veeeeel te netjes om dat te zingen! 😄

De lichtjes had ik ook al vroeg aan....ik was er helemaal klaar voor. 
Ik zie niet alles als ik binnen ben, want ik heb de keuken aan de voorkant, dus vanaf de bank totaal geen zicht op wat er voor gebeurt,  maar toen ik even later met mijn eten bezig was zag ik een paar jochies....... ik hoorde eentje zeggen: "Zal ik even bellen? Want we moeten nog wel zingen!" Toen zag hij mij en snel zongen ze hun liedje......ik stak mijn duim op en ze gingen wat uitzoeken. 3 dingen mochten ze, dat stond op een kaartje. Toppertjes!

De liedjes zijn in de loop der jaren wel veranderd..... het oude lied wordt ook nog wel eens gezongen.... meestal een klein deel ervan of aangepaste tekst: 

Sinter Sinter Maarten,
de kalv'ren hebben staarten,
de koeien hebben hoorns,
kerken torens,
Hier woont een rijk man, 
die veel geven kan
100.000 lichtjes aan,
daar komt Sinter Maarten aan.

Sinter Maarten had een koe,
die moest naar de slager toe,
was hij vet of mager,
hij moest naar de slager (ik heb het gevoel dat ik een stukje tekst heb overgeslagen).

 Nu hoor ik van alles ('Sinter Sinter Mikmak, mijn moeder is een dikzak, mijn vader is een dunnetje, geef mij een pepermunnetje' .....of 'elf november is de dag dat mijn lichtje branden mag'; ..die laatste vind ik altijd lief klinken.....Edwin zong: 'dattemij lichje dattemij lichje'). 
Lang geleden liep ik een keer in Volendam, waar neefjes en een nichtje woonden.....ik liep toen 2 dagen achter elkaar, want hier werd niet op zondag gelopen en 11 november viel op zondag dat jaar en dat werd dus verschoven naar de maandag..... toen kon ik 2 dagen achter elkaar. Daar zong ik het Volendammer lied.... ik begreep er niet veel van, maar zong het maar mee..... ik wist de hele tekst niet meer, maar vond hem op internet:

Sinter Martus veùgeltje
Met 'n róòd róòd reùgeltje
Met een róòd róòd rokkie an
Dat is Sinte Martusman (in mijn geheugen was het Sint Martinusman)

Sint Martinus Bisskop
komt van verre láande
datte me 'ier mit liggies lópe
is veùr ùis gien skáande

Volendams woordenboek

De melodie ken ik nog wel. 

Regelmatig hoorde ik kinderstemmen..... soms zingend, dan weer lachend of pratend. Ook vanuit de keuken was het niet echt goed te zien, alleen als ze wat dichterbij het raam kwamen.... ik keek tegen de lichtjes in, dus zag verderop alleen maar vage schaduwen. 

Blijkbaar wilde iemand meteen al iets opeten maar vond het niet lekker, want ik vond een halve candybar op mijn tafel. 
Ik weet niet hoeveel er geweest zijn, maar in elk geval waren de schalen en de doos chips een stuk leger...... ook al mochten ze drie dingen pakken, er zullen echt wel meer kinderen geweest zijn dan we hier de laatste jaren gewend zijn, anders zou het minder leeg zijn..... tenzij de kinderen natuurlijk veel meer gepakt hebben, maar dat zou voor het eerst zijn, want als ik niet thuis ben staat het ook altijd voor de deur en dat gaat altijd goed.... ik kan natuurlijk nooit precies weten wat ze pakken, maar het is nooit uit de hand gelopen! En er zullen vast wel kinderen geweest zijn die niet gezien hebben dat ze meer mochten pakken.
Ik herinner mij een keer dat ik naar de muziekvereniging was..... ik had het voor de deur gezet en kwam pas laat thuis...... verbaasd keek ik naar het tafeltje..... de schaal was weg!  Ik had toen een grote schaal met snoep en kleine cadeautjes door elkaar. Ineens zag ik hem op de kliko staan en werd het mij duidelijk..... daar stond het meer in het licht en dat is wel handig als je op je gemak iets wil uitzoeken. En ja, dan kan je het vergeten terug te zetten. 

Hopelijk komen ze volgend jaar weer! Dan wil ik thermoskannen koffie en thee klaar hebben staan voor de ouders.... en misschien nog wat anders. Het komt allemaal weer op de tafels, maar het is de bedoeling dat ik er dan ook bij ben...... als het weer natuurlijk mee wil werken, anders wordt het gewoon bij de deur! 

De Halloweenspullen  kunnen weer naar boven, die mogen altijd blijven tot Sint Maarten en dan is de volgende Sint aan de beurt.  De heksen zijn al opgeruimd, nu de raamstickers nog. 




Quote van de dag:



Donderdag 12 november:

Wereld longontstekingdag

Internationale dag van de gebruiksvriendelijkheid

Wereld kwaliteitsdag

Internationale tempranillo-dag

Happy Hour day

Week van de smaak (BE)

Dag van de Franse taal

Dag van het sportonderzoek

Dag van de werkzoekende

2 opmerkingen: